Nustatytos standartinės kainos gali būti patogios ir ekonomiškos keliaujantiems žmonėms.
Tačiau koks jų poveikis mūsų sveikatai? Ekspertė kalbėjo apie geriausius ir blogiausius maisto produktų derinius, kuriuos galime valgyti savo sveikatai, rašoma express.co.uk.
Idealūs pietūs
Mitybos specialistė Kerry Beeson, dirbanti maisto ruošimo tarnyboje „Prep Kitchen“, pirmiausia paaiškino, kas turėtų sudaryti sveikus ir subalansuotus pietus:
„Per idealius pietus gausite apie 20 gramų baltymų, kad palaikytumėte daugybę funkcijų organizme, įskaitant imuninės sistemos palaikymą, augimą ir atstatymą, fermentų ir hormonų sintezę, ir pasisotintumėte.
Taip pat norėtumėte, kad jame būtų skaidulinių medžiagų – ne mažiau kaip 6 gramai 100-e gramų, kad ilgiau išliktumėte sotūs, subalansuotumėte cukraus kiekį kraujyje ir užtikrintumėte virškinimo reguliarumą.
Siekite, kad būtų šiek tiek sveikų riebalų, kurie palaiko kūno ląsteles ir organus, ir bent pora porcijų vaisių ir daržovių, kad gautumėte vitaminų, mineralų ir antioksidantų – reguliarus jų vartojimas siejamas su mažesne rimtų sveikatos problemų, tokių kaip širdies ligos, insultas ir vėžys, rizika.“
Pasak Kerry, standartiniuose pietuose turėtų būti maždaug 500-700 kalorijų, priklausomai nuo jūsų asmeninių poreikių.
Taip pat reikia atkreipti dėmesį į druskos ir cukraus kiekį pietų patiekaluose – tai gali būti problema, susijusi su daugeliu patiekalų pasirinkimo variantų.
Kerry atskleidė, kad blogiausias derinys yra sumuštinis su balta duona ir dešra bei energetiniu gėrimu.
Sumuštinis
Ji patarė vengti paprastų sumuštinių su sūriu, kumpiu, šonine ar dešra ant baltos duonos ar bandelių.
„Šie variantai ne tik nesuteikia baltymų, bet ir turi daug kalorijų, rafinuotų angliavandenių, sočiųjų riebalų ir druskos, o skaidulinių medžiagų, sveikųjų riebalų ir vitaminų, mineralų ir antioksidantų, gaunamų iš daržovių, juose yra mažai.
Šoninė ir dešra yra perdirbta mėsa, kuri siejama su didesne žarnyno vėžio rizika“, – sakė ji.
Dešrelės arba pyragas
Kerry tęsė: „Juose yra daug sočiųjų riebalų, druskos ir rafinuotų angliavandenių, o skaidulinių medžiagų – mažai.
Be to, baltymai yra iš perdirbtos mėsos, kuri siejama su žarnyno vėžiu.
Taip pat šiuose patiekaluose nėra daržovių ar sveikų riebalų. Šie užkandžiai tikrai padidins jūsų suvartojamų kalorijų kiekį!“
Energiniai gėrimai
Juose paprastai gausu cukraus ar dirbtinių saldiklių, dirbtinių kvapiųjų medžiagų ir konservantų.
Ji sakė: „Jų sudėtyje taip pat gali būti nerimą keliantis kofeino kiekis, dėl kurio gali sutrikti miegas ir daugiau šlapintis.
Nesvarbu, ar juose yra cukraus, ar saldiklių, jie paprastai būna gana rūgštūs, todėl gali pažeisti dantų emalį.“
Kiti žalingi produktai
Ji įspėjo, kad kiti maisto produktai gali būti žalingi jūsų sveikatai:
- Traškučiai
- Šokoladas
- Pieno kokteiliai
- Paruoštos kavos
Ji taip pat pridūrė: „Saugokitės „sveikų“ grūdų batonėlių – nors juose gali būti šiek tiek baltymų ir skaidulų, paprastai juose būna daug cukraus, riebalų ir kalorijų.“
Naudingi produktai
Kerry taip pat patarė, kokius sveikiausius patiekalus galite valgyti. Tarp jų:
- Salotos su kokybiškais baltymais ir skaidulinėmis medžiagomis.
- Viso grūdo sumuštiniai su baltymais, pavyzdžiui, krevetėmis, kiaušiniais, vištiena, vištiena, lašiša arba sūriu
- Humusas ir morkų lazdelės
- Laisvai laikomų vištų kiaušiniai su špinatais
- Riešutai ir sėklos
- Vaisiai
- Vanduo
- Kokteiliai, tačiau patikrinkite cukraus kiekį
- Kombučia.