Iš nuotraukų galima matyti, kad grybas buvo įspūdingo dydžio. Pati Daiva naujienų portalui tv3.lt sakė: „Nuo spuogelio šiltnamyje užaugo iki tokio giganto“.
Pasidalijo nuotraukomis
Užfiksuoto grybo kadrais moteris pasidalijo „Facebook“ „Grybautojai...“ grupėje, kurioje tikėjosi gauti atsakymą, kas tai per grybas.
„Sveiki, koks čia grybas? Atsirado šiltnamyje iš niekur“, – klausė ir nuostabos neslėpė Daiva.
Komentatoriai puolė spėlioti, kas tai per grybas. Jie pateikė skirtingas versijas apie tai, kas tai per Daivos šiltnamio „svečias“.
Vienas iš jų rašė: „Didysis kukrdvelkis“.
Kitas pritarė pirmajam ir pridėjo, kad grybas valgomas: „Saknus, kukrdvelkis“.
Trečiasis perspėjo, kad nors grybas valgomas, tačiau savojo Daivai gaminti nepatartų: „Skonis neblogas, bet šitas jau peraugęs“.
Pakomentavo ekspertas
Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su gamtininku Almantu Kulbiu. Vyras patvirtino internautų spėliones ir sakė, jog tai didysis kukukdvelkis, kuris yra dar žinomas, kaip didžioji langermanija.
Anksčiau vyras apie šį grybą yra pasakojęs, jog jis – įspūdingas. Savo dydžiu grybas neretai nustebina grybautojus: „Jis gali užaugti iki kelių kilogramų svorio ir pasiekti futbolo ar krepšinio kamuolio dydį“.
Gamtininkas atskleidė, kad kurį laiką šis grybas buvo įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, nes žmonės, užuot pasigrožėję gamtos kūriniais, šį grybą spardydavo.
„Jis buvo saugomas, bet naujame Lietuvos raudonosios knygos leidime jo jau neberasime. Tačiau tai nereiškia, kad didįjį kukurdvelkį galima naikinti, ypač be jokio tikslo.
Teko girdėti, kad vaikai, radę šitą grybą, jį tiesiog išspardo kaip futbolo kamuolį. Taip daryti tikrai nevertėtų. Nors grybas nesaugomas, nereiškia, kad jį galima išnaikinti, nes jis vis dar nėra dažnas“, – sakė pašnekovas.
Nedraudžia rinkti ir ragauti
Pasak A. Kulbio, didysis kukurdvelkis nėra nuodingas, todėl niekas nedraudžia jo rinkti ir ragauti. Kai kurie grybautojai, gamtininko teigimu, šį grybą laiko tikru skanėstu.
„Jis nėra labai skoniu išsiskiriantis grybas, bet paragauti ir įsitikinti, ar tai yra delikesas, galima. Kai kurie grybautojai tokią nuomonę platina.
Jo paragavus kažkokio pavojaus sveikatai nėra. Taip pat nebus pavojingas, jeigu žmogus ir sumaišytų su kitomis kukurdvelkių rūšimis, kurių Lietuvoje yra daugiau.
Galbūt tik pavojus yra sumaišyti su ankštenėmis, kurios taip pat yra apvalios ir užauga gana didelės bei yra silpnai nuodingos. Tačiau jų vidus yra juodo spalvos ir tai iškart leidžia šį grybą atskirti“, – paaiškino specialistas.
Vis dėlto A. Kulbis įspėja, kad susigundę paragauti didžiojo kukurdvelkio, turėtų būti atsargūs, nes šį grybą maistui vartoti galima tik kol jis dar nėra peraugęs.
„Didysis kukurdvelkis būna baltos spalvos, o vėliau, kai grybo sporos sunoksta, tampa balsvas, vėliau pagelsta, o per žiemą didžiuliai vaisiakūniai, jeigu niekas jų neišspardo, tampa rudi. Maistui reikėtų rinkti jaunesnius, dar nedidelio diametro vaisiakūnius, įsitikinti, kad grybo vidus nepradėjęs geltonuoti. Jeigu grybas viduje yra baltas, jį tikrai galima naudoti maistui, paragauti“, – paaiškino specialistas.
Pasak gamtininko, šio grybo niokoti nereikėtų dar ir todėl, kad jame esančios sportos gali būti pavojingos sveikatai: „Nors kai kuriems yra įdomu tokį didelį grybą, pilną sporų, sprogdinti, kai kurie žmonės šioms sporoms yra alergiški.
Šių dūmų prisikvėpuoti ir taip nėra gerai, o jeigu žmogus dar ir alergiškas, tai gali tikrai pakenkti sveikatai. Tad geriau šito nedaryti.“