Vienas pagrindinių privalumų – silkė gerina širdies veiklą
Kalbant apie skonį, šios žuvys yra labai sūrios ir riebios, paprastai žvejojamos, tuomet nusausinamos, o tada skardinėje sumaišomos su saldžiarūgščiu tirpalu. Nors fiziškai silkės panašios į sidabrines sardines ir priklauso tai pačiai žuvų šeimai, jos nėra tos pačios žuvys ir turi keletą esminių skirtumų. Silkė yra iš tiesų gardi žuvis, pasižyminti naudingomis sveikatai savybėmis. Ją galite įsigyti įvairių rūšių: šviežių, marinuotų, rūkytų ar konservuotų. Silkės yra kvapnios ir minkštos – minkštumą šioms žuvims suteikia didelė riebalų koncentracija. Paprastai silkės laikomos sveikomis žuvimis, kai vartojamos saikingai ir yra pagamintos nepridedant įvairių sveikatai kenksmingų priedų.
Viena iš priežasčių, kodėl mitybos ekspertai rekomenduoja valgyti daugiau silkės yra ta, jog yra įrodyta, kad silkė sumažina sveikatos sutrikimų riziką, susijusią su širdies ligomis. Silkėje esančios omega-3 riebalų rūgštys ne tik mažina cholesteriolio kiekį, saugo nuo širdies priepuolių, bet taip pat gali padėti sureguliuoti širdies plakimą. Teigiama, kad standartinė silkės filė suteikia apie 3181 mg omega omega-3 riebalų rūgščių. Silkėje taip pat yra daug (eikozapentaeno rūgšties) ir DHA (dokozaheksaeno rūgšties). Šios riebalų rūgštys padeda išvengti širdies ligų ir tinkamai veikia smegenų veiklą. Jos taip pat veiksmingai mažinana uždegimines ligas, tokias kaip Krono liga ir artritas.
Yra puikus vitamino D, B bei kitų mineralų šaltinis
Silkė – puikus vitamino D šaltinis. Šio vitamino trūksta didžiajai daliai mūsų šalies gyventojų, nes gyvename vietovėje, kurioje mažai saulės. 100 g silkės apie 42% rekomenduojamos vitamino D paros normos. Vitaminas D vaidina svarbų vaidmenį kalcio apykaitoje ir taip pat, manoma, jog gali apsaugoti nuo įvairių rūšių ligų. Vitaminas D atlieka daugybę gyvybiškai svarbių funkcijų žmogaus organizme, taip pat tyrimai rodo, kad jis gali sumažinti rimtų, sunkiai pagydomų ligų, tokių kaip vėžys ir širdies bei kraujagyslių ligos, riziką. Dietologė Sarah Garone savo straipsnyje „Herring Nutrition Facts and Health Benefits“ sveikatingumo portalui „Very Well Fit” taip pat mini ir silkėje esančio vitamino D naudą smegenų veiklai.*
Teigiama, kad silkės esantis vitaminas D turi neuroprotekcinį poveikį ir taip pat gali sumažinti demencijos riziką. Be to, silkėje yra nemažas kiekis kitų B grupės vitaminų, kurie vaidina svarbų vaidmenį metabolizuojant energiją. Vitaminas B12 yra vienas iš labiausiai paplitusių maistinių medžiagų, kurių stinga žmonėms, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Tyrimai rodo, kad iki 38% vyresnio amžiaus žmonių gali pasireikšti vitamino B trūkumo požymiai, kurie pasireiškia nuovargiu, širdies ritmo sutrikimais, padidėjusiu cholesterolio kiekiu, širdies ritmo permušinėjimais. Kadangi tik vienoje silkės filė yra tiek daug vitamino B12, tai yra puikus pasirinkimas tiems, kuriems yra arba dar tik gresia šio svarbaus vitamino trūkumas.
Silkės taip pat yra puikus kaulus stiprinančių mineralų, tokių kaip kalcis, fosforas ir magnis, šaltinis. Dažnas silkės valgymas teigiamai veikia žmogaus kaulinę struktūrą, odą, nagus bei plaukus. Sustiprėja nagai, pasikeičia plaukų būklė, jie tampa sveikesni, labiau spindi. Oda taip pat pradeda švytėti. Šioje jūrinėje žuvyje taip pat yra labai daug mikroelementų, tokių kaip selenas. Selenas padeda apsaugoti kūną nuo laisvųjų radikalų žalos. Laisvieji radikalai silpnina ląsteles ir taip jos tampa labiau pažeidžiamos, didėja tikimybė susirgti ligomis ir virusais.
* Sarah Garone, „Herring Nutrition Facts and Health Benefits“, VeryWellFit, paskelbta spalio 6 d. https://www.verywellfit.com/herring-nutrition-facts-and-health-benefits-4845444
Silkėje mažai sveikatai pavojingo gyvsidabrio, todėl jos tinkamos vartoti ir nėščiosioms
Nors jūros gėrybės, kaip maisto grupė, yra labai maistingos ir naudingos mūsų sveikatai, kai kuriose populiariose rūšyse (pavyzdžiui, kardžuvėse) yra didelis gyvsidabrio kiekis. Gyvsidabris yra toksiškas sunkusis metalas, kuris gali sukelti daugybę neigiamų padarinių organizmui ir yra toksiškas pagrindiniams mūsų organams. Dar viena silkės nauda yra ta, kad ji yra viena švariausių vandenyno žuvų ir joje yra labai minimalus gyvsidabrio kiekis.
Atlikti tyrimai rodo, kad silkės vidutinė gyvsidabrio koncentracija yra daug mažesnė, palyginus su tokiomis žuvimis kaip ryklys, kardžuvė ir ilgapelekis tunas. Teigiama, kad silkės yra geriausias pasirinkimas tarp jūros gėrybių, norint išvengti gyvsidabrio, todėl jos yra tinkamos vartoti nėščioms moterims, kurioms gyvsidabris gali būti pavojingas. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) rekomenduoja nėščioms moterims per savaitę suvalgyti mažiausiai (340 gramų) jūros gėrybių, kurios savyje turi mažai gyvsidabrio.* Tad silkė geras pasirinkimas nėščiosioms, nekenkiantis nei pačioms moterims, nei augančiam vaisiui.
Svarbus silkės paruošimo būdas
Silkė – turtingas baltymų maisto produktas. Įprasta 184 gramų silkės filė turi net 33 gramus aukštos kokybės baltymų. Silkė, kaip puikus baltymų šaltinis, suteikia pakankamą kiekį visų būtinų amino rūgščių, todėl yra puikus maisto produktas, norintiems sustiprinti organizmą. Nors silkė yra priskiriama riebioms žuvims – vienoje silkės filė yra apie 291 kalorija, saikingai mėgaujantis silke galima nesibaiminti dėl papildomų kilogramų. Tiesa, labai svarbus silkės paruošimo būdas. Jei silkė yra valgoma kartu su riebiu garnyru, taip pat jei yra skrudinima riebaluose ar mirkoma daug riebalų bei angliavandenių turinčiuose padažuose, ji nebus sveikas maisto produktas.
Kaip ir žuvies kilmė, laikymo sąlygos ir apdorojimo būdas, labai svarbus yra tinkamas žuvies paruošimas. Savo virtuvėje galime turėti pačią šviežiausią žuvį, tačiau jei ją paruošime naudodami daugybę riebalų ar priedų su konservantais, ji praras savo maistinę vertę ir suteiks kūnui papildomų kilogramų. Kadangi silkė yra riebi žuvis, ją paruošti yra labai paprasta, nes jos natūralus skonis yra intensyvus ir įsimenantis. Silkė, jei ji yra kepama, pati iš savęs išskiria daug riebalų, kuriuose ji ir kepa, todėl ruošiant šią žuvį reikalingas mažas aliejaus ar sviesto kiekis. Norint kuo sveikiau paruošti žuvį, rekomenduojama pamiršti tokius silkės paruošimo būdus kaip kepimą tešloje, gruzdinimą ar skrudinimą. Taip gaminant silkę susidaro kancerogeninės medžiagos, kurios kenkia žmogaus organizmui ir net gali sukelti vėžį. Be to, silkę gaminant su rafinuotu aliejumi, patiekalas tampa kaloringesnis, o tai savo ruoštu skatina didesnį cholesterolio kiekį kraujyje ir riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis.
Tinkamai apdoroti silkę – taip pat vienas iš pagrindinių aspektų, norint iš tiesų pasimėgauti silkės skoniu. Silkių žuvyje yra daug mažų kaulų, kuriuos geriausia pašalinti prieš ruošiant žuvį. Paruoškite silkes taip pat, kaip ir kitas mažas, apvalias žuvis. Nuimkite pelekus ir nukirpkite uodegą. Svarbu ir ją nuvalyti, nugremžiant nuo žuvies jos žvynus. Tuomet reikia pašalinti žuvies vidurius, tada silkę švariai nuplauti ir ji jau gali būti paruoša kepimui.
* Michael Joseph, „9 Health Benefits of Herring”, Nutritionaladvice, paskelbta 2019 m. kovo 20 d. https://www.nutritionadvance.com/herring-nutrition-benefits/
Pasigaminkite gardžią silkę namuose ir mėgaukitės kiekvienu žuvies skoniu
Pikantiškai paruošta silkė
Ingredientai
- 300-400 g silkės filė
- 1 raudonas svogūnas
- 1,5 laimo sulčių
- 1 nedidelė aitrioji paprika
- 1,5 cm dydžio imbiero gabalėlis
- 2 šaukštai ryžių acto
- 2 šaukštai vandens
- 2 šaukštai sojų padažo
- 1 šaukštelis cukraus
- šiek tiek juodų maltų pipirų
Gaminimo eiga
Svogūną susipjaustome pusžiedžiais, įspaudžiame pusę laimo vaisiaus sulčių ir suberiame cukrų. Viską išmaišome ir paliekame šaldytuve šiek tiek pasimarinuoti. Tuomet smulkiai supjaustome čili pipirą ir imbierą. Juos beriame į indą ir užpilame ryžiu actu, sojos padažu. Taip pat pilame šiek tiek vandens ir šviežiai maltų juodų pipirų. Silkės file nuplauname, padaliname į kelias didesnes ar mažesnes dalis ir sumerkiame į marinatą. Marinuojame bent vieną valandą šaldytuve. Patiekiame su laimo sultyse marinuotais svogūnais, šviežiai tarkuota laimo žievele.
Silkė su šviežiomis bulvėmis folijoje
Ingredientai
- silkė 2 vnt.
- bulvės 800 g
- Svogūnas
- daržovių aliejus;
- citrinos 1 vnt.
- juodieji pipirai ir mėgstami prieskoniai;
- žalumynų ir druskos pagal skonį
Gaminimo eiga
Žuvį apdorojame: išvalome nuo žvynų, pelekų, galvos, vidaus organų. Iškirpkite išilgai pilvo, atlaisvinkite produktą nuo kaulų ir supjaustykite kubeliais. Džiovinkite ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte drėgmės perteklių. Nuplautas ir nuluptas bulves supjaustome plonais griežinėliais, sumaišome su augaliniu aliejumi, druska ir prieskoniais. Paskleidžiame foliją, ant viršaus dedame bulves, tada žuvį, kurią pirmiausia reikia pasūdyti, pipirus ir apšlakstyti citrinos sultimis. Paskutinis sluoksnis yra smulkiai supjaustytas svogūnas. Suvyniojame visą folijos turinį voko pavidalu ir dedame pusvalandžiui į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę.