• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kardamono kvapą sunku supainioti su kitų prieskonių. Jis dvelkia ramybe, šiluma ir namais. Po šafrano ir vanilės tai brangiausias ir populiariausias prieskonis pasaulyje. Ir ne tik prieskonis. Jau nuo seniausių laikų kardamonas buvo naudojamas kaip vaistas.

Kardamono kvapą sunku supainioti su kitų prieskonių. Jis dvelkia ramybe, šiluma ir namais. Po šafrano ir vanilės tai brangiausias ir populiariausias prieskonis pasaulyje. Ir ne tik prieskonis. Jau nuo seniausių laikų kardamonas buvo naudojamas kaip vaistas.

REKLAMA

Tad kardamono arbata ne tik sušildys, nuramins, atpalaiduos, tačiau ir padės palaikyti gerą fizinę sveikatą.

Be to, teigiama, jog kardamono arbata yra veiksmingas afrodiziakas bei užtikrina gerą vyrų lytinį pajėgumą.

Kuo iš tiesų naudinga kardamono arbata ir kaip skaniai ją paruošti dalinamės šiame straipsnyje.

Kardamonas: išvaizda ir paplitimas

Kardamonas (Elettaria) priklauso imbierinių šeimos augalų genčiai. Gentyje yra vienintelė rūšis – tikrasis kardamonas (Elettaria kardamomum). Tai daugiametis, žolinis, 2–4 m aukščio augalas, išauginantis šakniastiebį. Lapai lancetiški arba kiaušiniški, išsidėstę dviem eilėmis stiebo šonuose.

Žiedai netaisyklingi, susitelkę į šluotelės pavidalo žiedynus, išaugančius antžeminio ūglio apačioje. Žydi baltais arba rausvais žiedais.

REKLAMA
REKLAMA

Kardamono vaisius – trilizdė rutuliška arba kiaušiniška dėžutė su 15–20 sėklų. Būtent šios sėklos ir yra kvapusis kardamono prieskonis.

REKLAMA

Sėklos bręsta ankštyse ištisus metus, todėl sunoksta nevienodu laiku ir gali būti skinamos tik rankiniu būdu po vieną, atrenkant nesunokusias, kol nespėjo sprogti ir išbarstyti brangių sėklų.

Natūraliai kardamonas auga Indijoje ir Šri Lankoje, tačiau auginamas daugelyje atogrąžų ir paatogrąžių šalių. Lietuvoje kardamoną galima užsiauginti kambaryje, tačiau sėklų vargu, ar pavyks sulaukti.

Truputis kardamono istorijos

Ajurvedoje ir tradicinėje kinų medicinoje kardamonas yra žinomas ir naudojamas gydymui jau ne vieną tūkstantį metų. Europoje pirmieji jį vartoti pradėjo romėnai, tačiau didesnio populiarumo ir žinomumo kardamonas sulaukė tik Viduramžiais.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu jis būdavo parduodamas vaistinėse kaip vaistas. Ir, beje, be galo brangus. Tačiau būdavo teigiama, jog nėra tokios ligos, kurios kardamonas neišgydytų.

Šiandien kardamonas išlieka labai populiarus prieskonis Indijos, Pakistano ir Vakarų Azijos šalių virtuvėse. O arabų šalyse kava, gardinta kardamonu, yra savotiškas svetingumo simbolis.

Europoje kardomas, bene, populiariausias Skandinavijos šalyse, kur juo dažniausiai gardinami saldūs kepiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo ypatingas kardamono džiovinimas?

Nuo daugelio kitų prieskonių kardamonas skiriasi ne tik tuo, jog jo ankštys surenkamos dar pilnai nesunokę, tačiau ir tuo, kaip jos džiovinamos.

Taigi kardamono vaisiai skinami tik rankomis, augalui sulaukus 2 metų. Skinamos dar pilnai neišnokę ankštys, kad neišbyrėtų sėklos. Tuomet jos džiovinamos tiesioginiuose saulės spinduliuose, kad neatsidarytų.

REKLAMA

Po to džiovinimo procesas stabdomas, vaisiai sudrėkinami, galiausiai vėl džiovinami, kol pinai išdžiūsta.

Kardamoną rekomenduojama pirkti tik ankštimis, ne maltą. Maltas jis ne tik labai greitai praranda kvapą, skonį, bet ir savo vertingąsias savybes. Geriausiai sėklas susimalti prieš pat naudojimą.

Tuo tarpu nemaltos kardamono ankštys laikosi labai ilgai, sėklos dėžutės viduje išsaugo visas savo geriausias savybes.

REKLAMA

Kardamono arbatos nauda sveikatai

Dar prieš 3000 metų kardamonas Kinijoje buvo vartojamas virškinimo sistemos sutrikimams gydyti. Indijoje ir Pakistane juo buvo gydomas gerklės skausmas, dantų ir dantenų uždegimai, tuberkuliozė, nutukimas.

Ajurvedoje kardamonas naudojamas nuo kosulio, galvos, pilvo skausmų bei impotencijos. O štai viduramžių Europoje kardamonu gydė bet kurią ligą. Ir, beje, dažnu atveju jis iš tiesų padėdavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kuo kardamono arbata naudinga, remiantis šių laikų tyrimais?

  • Kardamono arbata gali padėti sumažinti kraujo spaudimą. Toks poveikis siejamas su kardamono diuretinėmis bei antioksidacinėmis savybėmis.
  • Šalina toksinus ir veikia priešuždegimiškai, todėl sėkmingai padeda gydyti lėtines, įsisenėjusias, autoimunines ligas.
  • Užtikrina gerą kraujo apykaitą organizme, stiprina kraujagyslių sieneles, saugo jas nuo kalkėjimo. Todėl kardamono arbata gali padėti išvengti trombų susidarymo.
  • Ramina, atpalaiduoja, šildo, stiprina nervų sistemą. Tinka ir jautriems, nervingiems vaikams. Ypač kardamono arbata patariama vaikams, kai juos kamuoja pilvo spazmai ar virškinimo sutrikimai, atsiradę nerviniu pagrindu.
  • Reguliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina virškinimą bei užtikrina gerą žarnyno sistemos veiklą.
  • Kardamono arbata nuo seno naudojama, sergant dantenų ar burnos gleivinės uždegimu. Ji taip pat veiksmingai neutralizuoja blogą burnos kvapą, kadangi kardamonas veikia antibakteriškai ir sėkmingai įveikia daugumą burnoje gyvenančių bakterijų.
  • Ši arbata Ajurvedoje naudojama subalansuoti skydliaukės veiklai, kai ši veikia pernelyg aktyviai.

Rekomenduojama kardamono paros norma

Kad ir kaip puikiai skambėtų kardamono arbatos nauda mūsų sveikatai, Viduramžių vaistininkai dalinai buvo teisūs: kardamonas labiau vaistas nei prieskonis. Todėl netgi moksliškai yra nustatyta rekomenduojama kardamono paros norma.

REKLAMA

Rekomenduojama per dieną suvartoti ne daugiau nei 500 mg kardamono miltelių ar ekstrakto.

Kam nerekomenduojamas kardamonas ir kardamono arbata?

Kardamonas stiprus, ryškaus skonio ir kvapo prieskonis. Natūraliai sunku jo daug sunaudoti. Daugumai žmonių vartojant protingai jis saugus tiek kaip prieskonis, tiek arbatai ruošti. Tačiau kai kuriems žmonėms kardamono arbata vis dėlto nerekomenduojama:

REKLAMA
  • nėščiosioms bei krūtimi maitinančioms moterims;
  • jeigu yra alergija kardamonui, imbierinių šeimos augalams ar pasireiškia individualus netoleravimas;
  • sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa;
  • sergant skydliaukės ligomis, kai skydliaukės veikla sulėtėjusi.

Kardamono arbata toksinams šalinti

Ši arbata Ajurvedoje tradiciškai naudojama toksinams iš organizmo šalinti, tačiau ji taip pat veikia raminančiai, atpalaiduojančiai, gerina miegą ir nuramina nervinę sistemą po įtemptos dienos. Tinka ir vaikams, tačiau ruošdami jiems arbatą, kardamono dėkite šiek tiek mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ingredientai:

  • 1/3 a. š. malto kardamono;
  • 1 puodelis pieno;
  • 5 migdolai.

Paruošimas: migdolai nuplikomi karštu vandeniu, nulupami ir sudedami į puodą kartu su pienu ir maltu kardamonu. Užvirus paverdama dar 2–3 min, nukošiama.

Vartojimas: geriausiai gerti prieš miegą.

Kardamono arbata nuo kosulio ir peršalimo

Tokia arbata ne tik sušildys, padės sveikti, bet ir pagerins nuotaiką, nuramins, atpalaiduos. O tada ir pasveikti bus daug lengviau ir greičiau.

REKLAMA

Ingredientai:

  • 2 kardamono ankštys;
  • 3 juodųjų pipirų žirneliai;
  • česnako skiltelės;
  • cinamono lazdelė;
  • 2 cm ilgio imbiero šaknis (susmulkinta);
  • 2 v. š. pieno;
  • 250 ml vandens.

Paruošimas: visus ingredientus (išskyrus pieną) sudėti į puodą ir pavirti iki užvirimo. Palikti 30 min pritraukti. Nukošti, įpilti į puodelį ir įpilti pieno. Galima pagardinti šaukšteliu medaus.

REKLAMA

Vartojimas: gerti po puodelį du kartus per dieną.

Kardamono arbata virškinimui

Ypač tokia arbata veiksminga, kai kamuoja virškinimo sutrikimai, skausmas, spazmai kyla nerviniu pagrindu. Ji ne tik sprendžia virškinimo problemas, tačiau ir ramina, atpalaiduoja, mažina nervingumą, nerimą, įtampą. Tinka ir vaikams, patiriantiems nervinę įtampą.

Ingredientai:

  • 1/3 a. š. malto kardamono;
  • ½ a. š. pankolio sėklų;
  • mėtos lapeliai;
  • 1 stiklinė vandens.

Paruošimas: visus ingredientus sudėti į puodą, užvirti ir pavirti 1–2 min. Palikti pritraukti 10–15 min. Nukošti.

REKLAMA
REKLAMA

Vartojimas: gerti po puodelį 1–2 kartus per dieną.

Kardamono arbata persivalgius

Ši arbata pagelbės persivalgius, kai sutrinka virškinimas, stoja skrandis arba atsiranda sunkumus nuo riebaus, sunkaus, per didelio maisto kiekio.

Ingredientai:

  • 1/3 a. š. malto kardamono;
  • 1/3 a. š. imbiero miltelių arba tarkuoto imbiero šaknies;
  • gvazdikėliai;
  • 1 stiklinė pieno.

Paruošimas: visus ingredientus sudėti į puodą ir užvirinti. Palikti 10–15 min pritraukti ir nukošti.

Vartojimas: gerti pagal poreikį po valgio, tačiau ne daugiau nei 1–2 puodelius per dieną.

Kardamonas kaip afrodiziakas

Nuo seno kardamonui priskiriamos ir su gera lytine sveikata susijusios naudos. Teigiama, jog kardamono arbata vyrams padeda impotencijos atveju, na, o moterims jis veikia kaip stiprus afrodiziakas ir gali padėti sugundyti bet kurį vyrą.

Kaip pasigaminti afrodiziaką iš kardamono? Tereikia lygiomis dalimis sumaišyti kardamoną, imbierą, vanilę ir citrinos žievelę.

Visus prieskonius sutrinti grūstuvėje, suberti į puodą, užpilti vandeniu ir užvirinti. Palikti 1–2 val. pritraukti. Nukošti ir supilti į sandarų stiklinį buteliuką su dozatoriumi. Naudoti kaip kvepalus ir pasiruošti vyrų dėmesiui.

Na, o tiems, kurie nori rytą pradėti žvalūs ir ištisą dieną nepritrūkti energijos, rekomenduojama žiupsneliu malto kardamono sėklų pagardinti rytinę kavą.

Šaltinis: arbatosnauda.lt

Jokie afrodiziakai nepades...- sugulus su bet kuria iš triju broilerio vistu...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų