Nieko nėra geriau už sunokusį, sultingą naminį pomidorą, ypač jeigu jis išaugo iš jūsų pačių pasodintų sėklų. Tačiau kuomet atvėsta orai, pomidorai ne visuomet spėja sunokti būdami ant augalo.
Teigiama, kad vienas blogiausių būdų, ką galite padaryti nuskynę nepilnai sunokusį pomidorą, tai įdėti jį tiesiai į šaldytuvą. Tai ne tik sustabdys pomidoro nokimą, tačiau ir pakeis jo tekstūrą.
Taigi, kyla klausimas – kaip tinkamai sunokinti pomidorus namų sąlygomis, kad šie nenuviltų savo skoniu?
Visa paslaptis slypi etileno dujose
Angharadas Jamesas, „Phostrogen“ produktų vadovas, „Express“ pasakojo, kad yra daug būdų, kurie padės subrandinti žalius pomidorus. Tačiau, anot jo, viena gudrybę yra išskirtinai greitesnė ir efektyvesnė.
Ji paaiškino: „Yra daug paprastų būdų, kurie padeda subrandinti žalius pomidorus. Visgi, dažniausia klaida, kurią daro sodininkai dar augindami šiuos vaisius ant augalo, yra ta, kad jie nepasirūpina ir nenukarpo perteklinai užaugusių lapų ar žiedų.
Tai padarius, visa energija bus nukreipta į bręstančius pomidorus, o tai padės jiems greičiau sunokti.“
Visgi, ekspertas teigia, kad atvėsus orams, rekomenduojama pomidorus perkelti į šiltesnę patalpą, kadangi vėsus oras gali sulėtinti pomidorų nokimo procesą. Nuskintus pomidorus reikėtų būtinai iškart sudėti į popierinį maišelį arba indą, kurį uždengsite dangčiu perkeldami į šiltą vietą, rašoma express.co.uk.
Angharadas pridūrė: „Pomidorų uždengimas leis išsiskleisti etileno dujoms – natūraliam augalų hormonui, kuris reguliuoja augalų augimą ir padeda jiems sunokti, paverčiant krakmolą cukrumi. Įsitikinkite, kad pomidorus gerai įdėjote į maišelį ar indą ir reguliariai vis patikrinkite, kartas nuo karto išimdami sunokusius pomidorus.“
Teigiama, kad pomidorai, kaip ir kiti vaisiai, tokie kaip avokadai ir bananai, išskiria natūralų augalinį hormoną etileno dujas. Be to, norint sunokinti pomidorus, juos taip pat galima padėti į vieną indą kartu su bananais, kurie skatina kitų vaisių nokimą.
„Pomidorus, kurie nespėjo sunokti iki sezono pabaigos, parsineškite į namus ir šalia jų padėkite bananą. Bananų išskiriamas etilenas padės greičiau subrandinti vaisius“, – sakė ekspertas.