Naujienų portalui tv3.lt apie tai, kokių grybų reikėtų vengti ir kas gresia jų užvalgius papasakojo gamtininkas Deividas Makavičius.
„Šiuo metu gamtos cikliškumas yra šiek tiek susimaišęs. Grybautojai sėkmingai grybauja ir randa grybų gan dideliais kiekiais. Dabar jau aptinkamos ir tos grybų rūšys, kurios nebūdingos vasaros sezonui“, – šių metų ypatumus išryškino gamtininkas.
Dažnai sumaišomi grybai
Anot gamtininko, didžiausia problema yra ta, kad žmonės neretai sumaišo valgomus grybus su nuodingais. Jis įvardijo, su kokių grybų pasirinkimu yra klystama dažniausiai ir perspėjo, kas gali nutikti suvalgius ne tų grybų.
„Dažniausiai pasitaiko tokių situacijų, kai žmonės sumaišo ūmėdę su žalsvąja musmire. Tai Lietuvoje dėl tokio sumaišymo miršta daugiausiai žmonių.
Tai yra labai pavojinga dėl to svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokie grybai yra renkami ir kokie yra skirtumai tarp jų“, – paaiškino D. Makavičius.
„Nuo žalsvųjų musmirių ir kitų musmirių rūšių – tikrai galima stipriai apsinuodyti. Tai čia toks pagrindinis sumaišymas. Taip nutinka, nes ūmėdžių būna įvairių rūšių, tame tarpe ir žalsvų“, – pridėjo jis.
Paklaustas apie tai, kaip yra su paprastosiomis, žmonėms dažnai atpažįstamomis musmirėmis dėl raudonos spalvos ir baltų taškelių, D. Makavičius ramina, jog jos – pavojingos mažiau:
„Tų paprastųjų musmirių reikia suvalgyti didelį kiekį, kad galėtum numirti. Jų tiesiog būtų neskanu labai daug suvalgyti, nes tas skonis specifinis.
Žinoma, džiovintose paprastosiose musmirėse tų nuodingų medžiagų būtų daugiau. Tačiau, kad ir kaip bebūtų, paprastųjų musmirių valgyti tikrai nerekomenduojama.“
Kiti nuodingi grybai
D. Makavičius pokalbio metu išskyrė ir dar kelis grybus, kuriuos verčiau apeiti. Pasak jo, šie nėra tokie panašūs į valgomuosius.
„Tokių mirtinų grybų, kuriais galima apsinuodyti, tai yra. Pavyzdžiui, pavasarį pasirodanti balteklė.
Dar vienas nuodingas grybas – šėtonbaravykis. Tačiau jis Lietuvoje yra beveik neaptinkamas, nebent labai retais, išskirtiniais atvejais
Taip pat verčiau nerinkti aitriojo pušynbaravykio, nes jau jo pavadinimas rodo, kad jis yra aitrus ir gadina maistą“, – dar kelis grybus įvardijo gamtininkas.
Anot jo, svarbu yra rinkti tik gerai pažįstamus grybus, su „vamzdeliais“ apačioje. Jis tikino, kad tuomet klaidų bus išvengta:
„Pas nuodingus grybus yra toks, kaip lakštelis apačioje, o ne vamzdelis, koks yra pas baravykiečius. Tai ypač grybus gali sumaišyti vyresnio amžiaus žmonės, kurių rega suprastėjusi.“
Pasidalijo patarimais
Norint išvengti apsinuodijimų arba netgi mirties nuo netinkamų valgymui grybų, D. Makavičius pasidalijo su skaitytojais keliais patarimais.
„Tos programėlės kai kuriais atvejais gerai, bet grybų požymiais reikia domėtis, norint atskirti vieną rūšį nuo kitos. Aišku, baravyką ir raudonikį atpažins, bet kitų gali ir nepažinti taip tiksliai, kaip norėtųsi.
Programėlės labai tiksliai neanalizuoja grybų. Jos gali būti rekomendacinio pobūdžio, kur nukreiptų žmogų, kur jam papildomai pasidomėti“, – paaiškino jis.
Pasak jo, svarbu atkeipti dėmesį į papildomus požymius, kurie padės nustatyti, kas tai per grybas:
„Reikia žiūrėti į tai, kaip keičia grybo kepurėlė keičia spalvą ją perlaužus. Dar pauostyti reikia, koks kvapas: gal anyžių, gal migdolų, gal dar kažkoks. Tie požymiai padeda suprasti, imti tą grybą ar ne.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!