Tad sumuštinį ant žemės pametęs žmogus jį pakelia, nuvalo ir toliau valgo. Visgi mokslininkai nusprendė įsitikinti, ar tai nepaveikia produktų.
Tyrimas atliktas viename iš JAV universitetų, o gauti rezultatai gali nuliūdinti. . Mokslininkai išsiaiškino, kad bakterijos ant maisto gali atsirasti mažiau nei per sekundę.
„Penkių sekundžių taisyklė“ yra labai rizikinga, nes maiste labai lengvai ir greitai atsiranda bakterijos. Kai kurios gali būti ne žalingos, todėl nebus jaučiami jokie sveikatos sutrikimai, tačiau rizikuoti negalima“, - sako tyrėjas Donaldas Schaffneris.
Kad ant vartotojų stalo patektų saugūs, tinkami vartoti produktai, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai rekomenduoja:
• Vartoti gerai termiškai apdorotą mėsą ir jos produktus.
• Termiškai neapdorotą mėsą, daržoves laikyti atskirai nuo termiškai apdoroto, vartojimui paruošto maisto.
• Kruopščiai nuplauti pjaustymo lentas, įrankius po sąlyčio su mėsa, žuvininkystės produktais, daržovėmis.
• Pirkti maisto produktus įteisintose prekybos vietose.
• Kruopščiai plauti žalias daržoves, vaisius prieš vartojimą. • Paruoštus vartojimui produktus laikyti ne aukštesnėje nei 6–8 °C temperatūroje.
• Produktus, kurie vartojami karšti, laikyti aukštesnėje nei 68°C temperatūroje.
• Laikytis asmens higienos reikalavimų, dažnai plauti rankas po tekančiu vandeniu, ypač prieš maisto ruošimą, maisto ruošimo metu, pasinaudojus tualetu, po kontakto su gyvūnais.
• Negaminti maisto sergant angina ir odos pūlinėmis ligomis.