Visuotinai priimtinas patarimas, kad ir kur pasaulyje gyventumėte, reikia skalbti patalynę kartą per savaitę, tačiau tai daro retas.
„MattressNextDay“ generalinis direktorius ir miego ekspertas Martinas Seeley paaiškino, jog yra numatytas patalynės skalbimo dažnumas: „Idealiu atveju patalynę turėtumėte skalbti kiekvieną savaitę.
Kiekvieną naktį žmogus vidutiniškai išprakaituoja mažiausiai 200 ml skysčio, kuris įsigeria į patalynę. Kiti tyrimai rodo, kad patalynėje yra apie 20 tūkst. dulkių erkučių, kurios gali sukelti alergiją“.
Dažnesnio skalbimo priežastys
Eksperto teigimu, tai gali sukelti slogą ir nosies užgulimą, kuris gali būti labai erzinantis, rašo express.co.uk.
Martinas pridūrė: „Asižvelgiant į tai, kad 80 proc. dulkių erkučių atsiranda dėl negyvos odos, kurios per naktį natūraliai atsiranda dar daugiau, patalynę turėtumėte skalbti bent kartą per savaitę.“
Tačiau jei jus dažnai kamuoja prakaitavimas naktimis arba pila karštis, patalynę turėtumėte skalbti dar dažniau. O, jei ryte patalynė atrodo drėgna ar purvina, ekspertas rekomenduoja ją iš karto skalbti.
Miego ekspertas pridėjo: „Be to, dėl kai kurių sveikatos sutrikimų reikia palaikyti švarą lovoje, kad joje nebūtų bakterijų ar dulkių, kurios gali sukelti alergiją.
Tarkime, sergant odos ligomis, pavyzdžiui, egzema ar psoriaze ar kvėpavimo takų ligomis, pavyzdžiui, astma. Tokiu atveju liga gali paūmėti dėl dulkių erkučių ar bakterijų, todėl turėtumėte kuo dažniau skalbti patalynę.“
Pasidalijo patarimais
Skalbiant patalynę svarbu tai daryti tam tikroje temperatūroje, kad žūtų dulkių erkutės ir mikrobai.
Martinas sakė: „Patalynę reikėtų skalbti 60 laipsnių temperatūroje, nes joje žūva mikrobai. Tačiau kad patalynė neprarastų minkštumo, skalbkite su geru skalbikliu.
Jei įmanoma, visada reikėtų džiovinti patalynę lauke arba ant džiovyklos, o ne elektrinėje džiovyklėje, nes ten ji susiglamžo.“
Taip pat svarbu, kad patalynė visiškai išdžiūtų prieš ją apvelkant ar dedant į spintą. Jei ji nebus išdžiūvusi, gali atsirasti nemalonus kvapas, atsirasti ir kauptis bakterijos, veistis pelėsis.
Patalynę verta džiovinti lauke, nes ultravioletiniai saulės spinduliai nužudo visas bakterijas ir išbalina patalynę – tai puikiai tiks mėgstantiems baltą patalynę.