Norintiems kepta duona mėgautis be sąžinės graužimo, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikia keletą patarimų, kurie pavers šį užkandį sveikesniu.
Niekas negali nuginčyti, kad riebalai yra reikalingi kiekvieno žmogaus organizmui, tačiau per didelis jų kiekis gali sukelti sveikatos problemų – padidinti širdies ligų riziką. Tad ką daryti tiems, kurie mėgsta skanauti aliejuje kepta duona, pagardinta riebiu sūrio ir majonezo padažu?
Maisto ekspertė V. Juodkazienė sako, kad šiandien turime įvairiausių alternatyvų, kurios leis mėgautis šiuo užkandžiu nesibaiminant dėl savo sveikatos. Tereikia atkreipti dėmesį į jo gamybos būdą, sudedamąsias dalis ir pasirinkti tinkamą padažą.
Nepaskandinkite duonos aliejuje
Daugeliui keptos duonos gaminimas gali asocijuotis su dideliu puodu aliejaus. Tačiau V. Juodkazienė sako, kad tokią kepimo praktiką galima lengvai pakeisti sveikesne ir mažiau kaloringa. Pasak jos, visai nebūtina išmirkyti duonos aliejuje, kad gautume norimą rezultatą.
„Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį, vietoj to, kad valgant burnoje jaustumėte vien riebalus. Jeigu ketinate duoną kepti keptuvėje – pasistenkite neapsemti jos aliejumi, kepimui pakanka ir nedidelio jo kiekio. O jei norite dar sveikesnio varianto – kepkite duoną orkaitėje. Sudėkite ją ant kepimo popieriaus ir tuomet tik apipurkškite aliejumi arba ištepkite konditeriniu teptuku“, – sako maisto ekspertė.
Rinkitės maistingą duoną
Tinkamos duonos pasirinkimas yra vienas svarbiausių šio užkandžio gaminimo aspektų. Šiandien galima rasti įvairiausių duonos rūšių, todėl maisto ekspertė pataria rinktis tą, kuri yra ne tik jūsų mėgstamiausia, bet ir maistingiausia, rašoma pranešime spaudai.
„Tik nuo jūsų pačių priklauso, kokį užkandį pasigaminsite, todėl nebijokite eksperimentuoti ir išsirinkite tokią duoną, kuri jums patinka. Svarbiausia – atkreipti dėmesį į jos sudėti, kad užkandis būtų ir skanus, ir maistingas. Kvietinė duona turi mažiau žmogaus organizmui naudingų medžiagų, todėl geriau rinktis ruginę. Be to, svarbu ir iš kokių miltų ji iškepta. Visada geriau rinktis tą duoną, kuri pagaminta iš viso grūdo dalių miltų“, – pataria V. Juodkazienė.
Pasak maisto ekspertės, verta įsidėmėti ir tai, kad kokybiškos duonos sudėtyje nebus jokių konservantų, tik miltai, vanduo ir raugas arba mielės.
Eksperimentuokite su pagardais
Sūrio ir majonezo padažas skamba kaip tikra riebalų ir kalorijų bomba. Bet V. Juodkazienė primena, kad galima rinktis ir kitas pagardų alternatyvas, kurios bus ne tik skanios, bet ir maistingos.
„Gaminant užtepėlę prie keptos duonos, nebijokite išlaisvinti savo fantazijos. Kad užkandis būtų sveikesnis, majonezą keiskite kitu ingredientu, pavyzdžiui, varške ar graikišku jogurtu. Be sūrio užtepėlę taip pat galima paskaninti įvairiomis žolelėmis, česnaku, riešutais ar kitais, jūsų mėgstamais priedais. Nepamirškite, kad tik nuo jūsų pačių priklausys, kiek sveikesnis bus šis užkandis“, – sako maisto ekspertė.