Apie tai, kokius maisto produktus vertėtų išbraukti iš savo meniu, o kokiais dažniau papildyti savo lėkštę papasakojo biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sporto universiteto docentė, dietistė Sandrija Čapkauskienė.
Rūgščių refliukso požymiai
Pokalbio metu S. Čapkauskienė paaiškino, kad rūgščių refliuksas – dažnai pasitaikanti liga. O jos didžiausia problema yra ta, kad jos metu kenkiama ne tik skrandžiui: „Pažeidžiama stemplės gleivinė bei, dažnu atveju, ir kiti organai“.
Ši liga pasireiškia nemaloniais ir varginančiais simptomais. Jie žmogų gali kankinti nors ir kasdien, tad svarbu laiku identifikuoti ligą.
Dietistė įvardijo pagrindinius šios ligos simptomus. Pasak jos, jie išduoda, kad tai – tikrai skrandžio refliuksas:
- rėmens graužimas;
- rūgštaus turinio atpylimas;
- diskomfortas;
- veržimo pojūtis;
- užkimimas (ypač rytais);
- pilvo skausmai;
- apsunkintas rijimas arba skausmas ryjant;
- krūtinės anginos tipo skausmas;
- nemalonus deginimas ir skonis burnoje;
- seilėtekis;
- dantų emalio pažeidimai;
- pykinimas;
- raugėjimas;
- blogas burnos kvapas;
- lėtinis kosulys: trumpi kosčiojimai arba kosulio priepuoliai.
Netinkami maisto produktai
Vienas iš pagrindinių būdų padėti numalšinti varginančius simptomus – susitvarkyti savo mitybą. Dėl to dietistė paaiškino, kokių maisto produktų reikėtų vengti.
Pasak jos, perteklinis šių maisto produktų vartojimas kenkia skrandžiui ir didina jo rūgštingumą. Tad patartina šiuos maisto produktus vartoti kuo rečiau:
- šokoladas;
- citrusiniai vaisiai;
- mėtos;
- pomidorų sultys;
- kava;
- įvairūs gazuoti gėrimai;
- svogūnai;
- česnakai;
- aštrus maistas;
- stipriai apkeptas maistas;
- pramoniniu būdu apdorotas maistas.
Taip pat prie rūgščių refliukso suaktyvėjimo stipriai prisideda dar vienas veiksnys, kurio svarbu vengti kasdieniniame gyvenime. Dėl jo gali pasireikšti varginančių simptomų paūmėjimas: „Stresinės situacijos ar nerimas gali iššaukti ir suaktyvinti refliuksą.“
Rekomenduojami maisto produktai
Tam, kad organizme būtų atstatytas balansas ir rūgščių refliukso simptomai būtų apmalšinti, dietologė S. Čapkauskienė rekomendavo pasirinkti tinkamus maisto produktus vartojimui.
Ji įvardijo maistą, kuris gali padėti kovoje su nemaloniais ligos požymiais. Anot jos, kuo daugiau tokio maisto įtrauksite į savo meniu, tuo labiau jūsų sveikata jums padėkos:
- rauginti produktai;
- daržovės: šparaginės pupelės, brokoliai, šparagai, žiediniai kopūstai, lapiniai žalumynai, bulvės, agurkai;
- gerieji riebalai: avokadas, graikiniai riešutai, linų sėmenys, kokybiškas alyvuogių aliejus;
- liesa mėsa;
- žuvis;
- jūros gėrybės;
- viso grūdo kruopos.
Pasak dietologės, sergant rūgščių refliuksu yra labai svarbu gauti pakankamai skaidulų. Ji paaiškino, kad išvardintuose produktuose jų yra pakankamai:
„Labai svarbu mityboje yra skaidulos. Jų yra augaliniame maiste: daržovėse, vaisiuose, ankštiniuose produktuose, sėklose, riešutuose, visagrūdžiuose produktuose. Pakankamas jų kiekis slopina refliukso simptomus.“
Taip pat ji patarė į savo mitybos racioną rytais įtraukti vandenį su citrina. Anot jos, jis gali padėti suvaldyti simptomus.
„Ryte gerkite vandenį su citrina. Tai darykite tik atsikėlus, t. y., 20-30 minučių likus iki pusryčių“, – sakė ji.
Galiausiai, ji patarė vartoti gerąsias bakterijas: „Vartokite gerąsias bakterijas, kad pakoreguotumėte žarnyno mikrobiotą.“
2.Daug judėti.
3.Susitvarkyti "stogą"(visos ligos nuo nervų)
4.Paskutinis valgis 2/3 val. iki miego.
Labai padeda morkų/bulvių sultys 30 min po pusryčių (2 sav. geriam)
Negydant vėžys beveik garantuotas. (Turiu pvz. skrandžio arba stemplės)
5. Numesti svorį NEREIKALINGĄ