Mitybos ir detoksikacijos specialistė, Vital Dieta tinklaraščio autorė Simona Daujotaitė kalba, kaip galime apsisaugoti nuo per didelio organizmo užterštumo bei pataria, kokie būdai padeda efektyviausiai išvalyti kenksmingas medžiagas.
„Nuodingieji junginiai organizme gali kauptis tiek dėl visiems žinomų pesticidų, naudojamų daržams tręšti, tiek nuo maisto, užteršto oro, vandens, sunkiųjų metalų, pelėsių, kosmetikos, valymo ir skalbimo priemonių. Visi šie junginiai mūsų sveikatą gali paveikti įvairiausiais būdais. Kai kurie gali sunaikinti virškinamojo trakto gerąsias bakterijas, blokuoti deguonį ar vitaminų bei mineralų organizme pasisavinimą, trikdyti ląstelių dalijimosi procesus.
Dėl tokių nuodingų junginių poveikių ne tik jaučiame nuovargį ir energijos stoką, tačiau apie tai mums praneša ir nuolat kamuojantys peršalimai, sloga, įvairūs uždegimai, sunkiai krentantis svoris, blogas burnos ir kūno kvapas, vidurių užkietėjimas bei daugelis kitų negalavimų“, – pasakoja Simona Daujotaitė.
Organizmą teršia gyvenimo būdas
Tiesa ta, kad nuodingų junginių galima rasti kiekvieno organizme, tačiau sveikata priklauso nuo susikaupusio jų kiekio. Specialistės teigimu, tai priklauso nuo to, kiek dažnai su jais susiduriame. Netinkama mityba, miego ir skysčių trūkumas, vaistų, alkoholio, tabako vartojimas – tai ypatingai spartina nuodingų junginių kaupimąsi mūsų organizmuose.
„Kaip minėjau, didelę įtaką tam daro ir maistas. Perdirbti maisto produktai su ilgu sąrašu neatpažįstamų ingredientų, cukrus, o ypatingai sintetiniai saldikliai, gazuoti gėrimai, trans-riebalai – tai irgi yra dideli mūsų sveikatos priešai“, – tvirtina detoksikacijos specialistė.
Organizmą galime apvalyti patys
Aplinkoje esančių toksinų visiškai išvengti neįmanoma, tačiau galima sumažinti jų kenksmingą poveikį apribojant žalingų produktų kiekį.
„Norint apvalyti organizmą patartina kuriam laikotarpiui visiškai atsisakyti aukščiau išvardintų žalingų produktų ir valgyti kuo daugiau kepenų darbą gerinančių produktų, kaip brokoliai, kalafiorai, kopūstai, briuselio kopūstai, kiaušiniai, česnakai ir svogūnai. Taip pat svarbu į valgiaraštį įtraukti daug ląstelienos turinčių produktų, kaip ankštinės daržovės, viso grūdo duona, ryžiai, avižiniai dribsniai ar įvairūs riešutai.
Apsivalymo laikotarpiu itin svarbu gerti pakankamai skysčių. Tam puikiai tiks natūralus mineralinis arba filtruotas vanduo, įvairios arbatžolių arbatos. Žinoma, organizmą galime apvalyti ir patys, tačiau tam reikia žinių iš patikimų šaltinių. Neretai matau rekomenduojamus organizmo valymo būdus, kurie sveikatai yra išties kenksmingi. Pavyzdžiui, daugelio pamėgtos sulčių programos. Sutinku, kad stiklinė daržovių sulčių per dieną yra tikras natūralių vitaminų šaltinis, bet gerti vien sultis keletą dienų iš eilės ir nieko kito nevalgyti tikrai nėra sveikas apsivalymo būdas. Taip „valomas“ organizmas visiškai negauna reikalingos ląstelienos ir kitų produktų, padedančių organizmui atsikratyti nuodingųjų junginių“, – sako pašnekovė.
Sulčių programos skatina riebalų kaupimąsi
Specialistė pabrėžia, kad organizmas keletą dienų negaudamas normalaus maisto patiria stresą, todėl ima ruoštis tokioms ateities sulčių programoms kaupdamas riebalus.
„Šiuo atveju mano patarimas būtų nepasitikėti organizmo apvalymo būdais, kuriuose nėra normalaus maisto ar kada keletą dienų iš eilės yra valgomas tik vienas maisto produktas. Jei jaučiate, kad jūsų organizmas yra per daug užsiteršęs, bet nesate tikri dėl apsivalymo būdo, rekomenduočiau kreiptis į specialistą.
Tokiu atveju bus įvertinta jūsų būklė ir atitinkamai sudaromas mitybos planas, apribojantis žalingus produktus. Be to, organizmo valymas išties yra reikalingas kiekvienam. Net ir propaguojant sveiką gyvenimo būdą susiduriame su nuodingaisiais junginiais kasdien, todėl bet kuriam asmeniui detoksikacijos programa, bent vieną kartą per metus, būtų išties naudinga “, – teigia Simona Daujotaitė.