Visai netoli Druskininkų, Jaskonių kaime esančioje sodyboje „Ignė“, lankytojų laukia ne tik vienintelis Lietuvoje šakočio muziejus, bet ir įdomūs edukaciniai užsiėmimai. Šakočių kepyklos „Romnesa“ savininkas Romualdas Spulis lankytojams žada nepamirštamus įspūdžius ir gardžiausius šakočių skonius.
„Šakočio kepimo edukacijų metu lankytojai ne tik sužino daugiau apie šakočio istoriją, bet ir patys išbando kepimo procesą. Lankytojai turi galimybę pilti tešlą ant besisukančio veleno, patys formuoja šakočio „šakeles“. Edukacijos metu degustuojamos skirtingos šakočio rūšys, mūsų specialistai papasakoja, kuo jos skiriasi, demonstruoja filmą apie tradicinio lietuviško kepinio analogus užsienio šalyse“, – pasakoja R. Spulis.
Lietuviškasis šakotis dažnai klaidingai vadinamas „Baumkuchenu“, siejant jį su vokiškuoju kepiniu.
„Vokiškas „Baumkuchenas“ nuo šakočio skiriasi viskuo. Pirmiausia, jo visai kitokia išvaizda, jis neturi „šakelių“. Taip pat skiriasi ir kepimo procesas. Kepant „Baumkucheną“ velenas merkiamas į tešlą daugybę kartų, o iškepus ir perpjovus jį, matomos rievės, visai kaip medžio kamieno“, – pasakoja R. Spulis.
Lietuviškasis šakotis turi daug analogų visame pasaulyje. Į šakočius panašius kepinius kepa Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Portugalijoje, Švedijoje ir net Japonijoje.
„Panašūs į mūsų šakotį kepami desertiniai kepiniai Lenkijoje. Tačiau, mūsų lietuviškas šakotis išskiria eglutės forma, „šakelėmis“, savitu kepimo procesu ir rankų darbu, žinoma, švelniu skoniu bei maloniu aromatu“, – teigia R. Spulis.
Kelionių po Lietuvą projektas „LT100: mano kelionė Lietuvai“ kviečia išbandyti šakočio kepimo edukacinius užsiėmimus ir daugiau sužinoti apie šį tradicinį desertą.