Naujieji metai jau visai čia pat. Dovanos padovanotos, šukuosenos padarytos, stalų meniu apgalvotas, arba ruošiamasi paskutiniams skubiems pirkiniams ir pjaustymui, kepimui, ruošimui... „Turist.ru“ kviečia pasidairyti po kitas pasaulio šalis ir pažiūrėti, kokie patiekalai puošia tradicinį naujametinį stalą.
Rusijoje ( ir nemažoje Rytų Europos dalyje) viskas aišku: „olivje“ salotos ( stalo karalius, nors ir nėra tradicinis patiekalas), mandarinai, mėsytė, ikrai, grybai, silkutė, šampanas ir degtinė.
Anglijoje valgomas kalakutas su riešutais ir keptomis bulvėmis. Ruošiami troškiniai iš Briuselio kopūstų, mėsos pyragai bei, žinoma, pudingai. Kuriuos, neretai, aplieja romu ir padega. Įspūdingas vaizdas garantuotas.
Praktiškieji amerikiečiai taip pat pirmenybę teikia kalakutui. Ypač todėl, jog į jo vidų gali sukimšti visus likučius, besimėtančius šaldytuve nuo Kalėdų. Ir skanu, ir paprasta.
Naminius paukščius mėgsta ir prancūzai. Jie neretai ant stalo pateikia foie gras – paštetą, pagamintą ir specialiai nušertų ančių ar žąsų kepenų. Be to, ruošiama daug užkandžių, pateikiamas sūris, be kurio neįsivaizduojama bet kokia prancūziška šventė.
Norvegijoje valgomas kalakutas su razinomis ir obuoliais, desertui pateikiamas pudingas su keliais įmaišytais migdolais. Tas, kas šį migdolą ras, ateinančiais metais bus itin laimingas. Per Naujuosius neretai pateikiamas ir tradicinis patiekalas iš fermentuotos žuvies lutefisk.
Kalakutas paplitęs ir Austrijoje, tačiau čia svarbiausi „gyvūnai“ – kiaulė ir karpis. Be to, nenusakomais kiekiais geriamas karštas punšas. Prisivalgyti, nemažai išgerti ir eiti šokti – toks naujųjų metų sutikimo receptas „išrašomas“ Austrijoje.
Austrų kaimynai vengrai taip pat mėgsta kiaulieną. Tačiau teigiama, jog privaloma paragauti ir žuvies ar paukštienos, mat to nepadarius ateinanti laimė gali išplaukti ar išskristi. Tuo tarpu dėl tos pačios priežasties čekai paukštienos nevalgo. Ant jų stalo puikuojasi karpis.
Vokiečiai taip pat tiesia rankas į karpius. Be to, šioje šalyje ant naujametinio stalo yra vaisių ir riešutų bei tradicinio medaus pyrago Lebekuchen ( kuo didesnio, tuo geriau).
Graikai mėgsta vasilopita – pyragą su razinomis ir riešutais, kurio viduje įkepta moneta, simbolizuojanti laimę. Tradiciniai mėsos patiekalai ruošiami iš kiaulienos ir vištienos, pateikiama gausybė saldumynų.
Ispanijoje Naujieji – jaunimo šventė, tad ypatingų tradicijų paprasčiausiai nėra. Tik mušant dvylikai laikrodžio dūžių visi ispanai turi suvalgyti po 12 vynuogių. Tikima, jog tai atneš pinigų.
Naujieji ypatingai triukšmingi Italijoje. Vaikščiok, dainuok, šauk... Valgoma daug, ypač mėgstama kiauliena. Privalote suvalgyti bent vieną kiaulienos dešros gabalėlį, kitaip nuo jūsų nusisuks laimė.
O kas papuoš jūsų naujametinį stalą?