Primrose Freestone yra mikrobiologė ir apie maistu plintančias infekcijas žino daugiau nei plačioji visuomenė.
Valgymas lauke
P. Freestone retai valgo gryname ore, nes rizika apsinuodyti maistu padidėja iškylaujant ar valgant lauke kepsninėse ruošiamą maistą, rašo express.co.uk.
„Norint išvengti susirgimo, svarbiausia, kad ruošiant maistą rankos būtų švarios, – patikslino ji. – Tačiau ar dažnai parke ar paplūdimyje galima rasti karšto vandens iš čiaupo ir muilo?“
Nors galima naudoti alkoholinius rankų gelius, deja, jie nesunaikina visų mikrobų.
Be to, ant maisto nutūpę vabzdžiai, pavyzdžiui, musės, vapsvos ir skruzdėlės, gali pernešti E. coli, salmoneles ir listerijas.
Jei vis tik žmonės nori surengti iškylą, patariama greitai gendantį maistą laikyti šaltai, nes mikrobų gali padaugėti dvigubai, kai maistas sušyla iki 30⁰C.
O ant grotelių kepamos mėsos vidinė temperatūra turėtų būti 70⁰C, todėl įsigyti mėsos termometrą būtų protinga investicija.
Nacionalinė sveikatos tarnyba teigia, kad šie požymiai reiškia, jog apsinuodijote maistu:
- bloga savijauta ar pykinimas;
- viduriavimas;
- vėmimas;
- skrandžio spazmai;
- aukšta teperatūra (38⁰C ar aukštesnė);
- bloga savijauta, pavyzdžiui, nuovargis arba skausmas ir šaltkrėtis.