Maisto technologė, organizacijos ,,Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė sako, jog kepant sveiką maistą grilyje iškyla grėsmė jį paversti nesveiku. ,,Sveikatai palanki morka iš mūsų daržo gali prarasti maistines medžiagas ir tapti kancerogeniška, jei bus apskrudinta“, - teigia R. Bogušienė.
Pridegęs maistas - nesveikas įprotis
Anot jos, kuo aukštesnėje temperatūroje ir kuo ilgiau apdorojamas maistas, tuo daugiau vertės jis praranda. Maisto technologės teigimu, prikepęs apskrudęs ir net kartais pajuodęs maistas mėgstamas, nes žmonės prie to priprato.
Jos manymu, tai yra įpročiai, kurie susiformavo per daugelį metų. Turint žinių, kad prikepęs ar pridegęs maistas nėra sveikatai palanku ir kelia rimtą pavojų, jos manymu, nebūtų toks maistas taip masiškai mėgstamas.
Apdegusiame maiste esančios medžiagos kelia pavojų
Kenksmingą toksinį poveikį kelia ir prie vėžinių susirgimų rizikos gali prisidėti HA (heterocikliniai aminai) ir PA (policikliniai aromatiniai angliavandeniliai). Jie formuojasi tuomet, kai baltymų turintys maisto produktai yra kaitinami ilgesnį laiką aukšoje temperatūroje.
PA susidaro, kai mėsos riebalai nuvarva ant atviros liepsnos, dega ir susidaro dūmų. Taigi policikliniai aromatiniai angliavandeniliai gali susidaryti kepant šašlykus. Rūkstantys dūmai šias medžiagas palieka ant mėsos. Temperatūra, terminio apdorojimo trukmė yra svarbūs HA susidarymo veiksniai.
Specialistė pabrėžia, jog svarbu tiek grilyje, tiek kitur keptą maistą gaminti tinkamai. Jei jis per ilgai kepa, smarkiai paruduoja ar pajuoduoja, jo valgyti nepatartina, nes kyla rizika sveikatai.