Nuoširdžiai norėtųsi tikėti, kad parduotuvėse ir prekybos centruose parduodamą maistą prižiūrintys asmenys išmano savo darbą, tad jei jie patys vengia pirkti tam tikrus maisto produktus, ar neturėtume to daryti mes visi?
Maisto inspektorių darbas labai svarbus užtikrinant, kad mums parduodamas maistas būtų saugus, o jo paruošimo sąlygos atitiktų saugius standartus. Vienas inspektorius pasidalijo, kokių maisto produktų jis niekada neperka prekybos centruose.
Maisto standartų agentūra įsteigta siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą, o parduodamas maistas turi atitikti agentūros nustatytas gaires. Maisto ekspertas ir pramonės konsultantas Bryanas Quocas Le pasidalijo tam tikrais maisto produktais, kurių jis visada vengia, nes, jo teigimu, tiesiog neverta rizikuoti, rašo mirror.co.uk.
Pirma, tai nepasterizuotas pienas, kuris išlaiko savo natūralią būseną – jis paprastai vadinamas žaliu pienu. Skirtingai nei žalias pienas, pasterizuotas pienas yra kaitinamas, kad būtų pašalinti patogenai bei prailgintas jo galiojimo laikas.
Nepasterizuotas pienas gali kelti didesnę riziką vartotojams, nes jame gali būti kenksmingų mikrobų, pavyzdžiui, salmonelių, E. coli, listerijų, brucelių ir kt.
„Daugelis reklamuoja žalią pieną kaip naudingą sveikatai, tačiau neverta rizikuoti, nes piene vis dar yra daug patogeninių organizmų, ypač jei jis atvežamas tiesiai iš perdirbimo įmonės“, – aiškino ekspertas.
Vengia iš anksto paruoštų ir supjaustytų produktų
Bryanas Quocas Le vengia ir kitų prekybos centruose parduodamų iš anksto supjaustytų maisto produktų, ypač maisto prekių parduotuvėse supjaustytų produktų.
„Jei ketinate valgyti iš anksto supjaustytus produktus žalius, susiduriate su tokia pačia mikrobų rizika, kaip ir gerdami žalią pieną, – aiškino jis. – Taip yra todėl, kad nežinome, kaip produktą pjaustė asmuo už prekystalio.
Pagal įstatymus supakuotas maistas turi praeiti griežtą patikros procesą, tačiau vietoje supjaustytas maistas – nebūtinai.“
Pasak eksperto, dar vienas produktas, kurio jis neperka, yra iš anksto supjaustyti melionai, nes dėl savo drėgmės ir porėtumo juose lengviau dauginasi bakterijos. Maisto saugos ekspertai ragina iš anksto supjaustytus produktus tinkamai plauti ir laikyti taip, kad sumažintų per maistą plintančių ligų riziką.
Delavero universiteto profesorė mikrobiologė Kali Kniel paaiškino, kokią riziką kelia žali daigai, pavyzdžiui, ridikėlių, liucernų ir dobilų. Nors tai yra puikus ir maistingas priedas prie bet kokio patiekalo, ekspertė įspėja, kad juose gali būti kenksmingų bakterijų, pavyzdžiui, E. coli ir salmonelių.
„Kad daigai sudygtų, sėklų negalima tinkamai dezinfekuoti, kad būtų sunaikintos visos salmonelės, kurių ten gali būti, – aiškino profesorė. – Tačiau yra daigų augintojų, kurie puikiai atlieka savo darbą ir skiria daug dėmesio švarai ir higienai.“