Tad ir Lietuvos juoduoju auksu vadinamą beržo grybą pataria vartoti atsakingai ir neužsiimti savigyda.
Panevėžietis Algirdas rodo ant medžio kamieno įsitaisiusį beržo grybą, liaudyje dar vadinamą čaga. Tačiau rastas grybas netinka sveikatinimosi tikslais, mat jis pakankamai žemai, pasiekiamas ranka. O kokybiško beržo grybo, anot žinovo, reikėtų ieškoti tolėliau nuo judrių vietų ir aukštai medyje.
„Kuo aukščiau, tuo sveikesnė. Ji turi būti ne mažiau 6 metrų ir pietinėje pusėje. Tai čaga yra beržo galios koncentratas, kaip profesorius Girinis sakė, čia Lietuvos juodasis auksas“, – pasakoja panevėžietis Algirdas Jonušis.
„Moksliškai tai įžulnusis skylenis ir tai yra parazitinis grybas, dažniausiai auga ant karpotųjų beržų, taip pat ant plaukuotųjų beržų, bet galima rasti ir ant kitų medžių“, – teigia mokslininkė Nijolė Maršalkienė.
Panevėžietis sako, kad gamtoje lengva sumaišyti beržo grybą su tiesiog gumbu. Tad pataria, kaip atskirti.
„Įžulniai yra toks randas arba perkūno trenkta, ar šakos lūžimas, ttai ten čaga ir įsitaiso, o gumbas yra išsigimimas savotiškas, kaip žmogui vėžys, čia yra gumbas“, – sako A. Jonušis.
Turi daug žmogui naudingų savybių
Nors ir beržo grybas medį silpnina, o laikui bėgant gali jį pražudyti, tuo tarpu žmogui gali būti naudingas. Anot mokslininkės, beržo grybą žmonės nuo senų laikų vartoja virškinimo sistemai pagerinti, jis pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.
„Turi polisacharidus, dėl ko labiausiai vertinama, būtent beta gliukano, kuris yra laikomas imunomoduliatorium ir tvarko mūsų imuninę sistemą, kad būtume atsparesni priešvėžiniams susirgimams, ypač tokiems susirgimams autoimuniniams, tame tarpe ir odos ligoms, kaip egzemos, psoriazė“, – savybes vardija N. Maršalkienė.
Panevėžietis Algirdas sako jau daugybę metų mėgaujasi čagos gėrimu, kurį labai lengva paruošti. Čagos gabalėlį tereikia užpilti karštu vandeniu ir palaukti bent valandą, kol pritrauks. Pasak jo, gėrimas bus labai švelnaus skonio, tačiau spalva bus kaip kavos.
Vyras vardija ir daugiau jam žinomų naudingų čagos savybių.
„Ji ramina, gydo nuo alkoholizmo. Tiesiog čagos išgėrus nėra noro alkoholio pavartoti“, – teigia A. Jonušis.
Svarbu neperdozuoti
O štai mokslininkė priduria: „Vaistą nuo nuodo skiria tik dozė, padauginti tikrai nereikėtų. Vienam gramui čagos turi būti 40 ml vandens“.
Ir tikrai nebūtina ropštis į medį dėl čagos. Jos preparatų galima rasti ir vaistinėse, tačiau vaistininkė ragina neužsiimti savigyda.
„Tam tikrais atvejais, kada yra autoimuninės ligos, kada yra kraujotakos sutrikimai, krešumas padidėjęs, kai vaistai vartojami prie cukrinio diabeto. Tikrai nėra, kad visiems tinkamas ir galima naudoti iš eilės“, – pasakoja vaistinės vedėja Fausta Barisevičienė.
Nors beržo grybo galima ieškoti visus metus, visgi žinovai pataria jo dairytis pavasarį, kai bunda gamta ir medžiai prisipildo naujos energijos.
Daugiau apie tai sužinokite aukščiau esančiame vaizdo įraše.
VISAS TV3 ŽINIAS ŽIŪRĖKITE ČIA:

































































































































































































































































