Šio šeštadienio gero kino vakare – filmas „Šiukšlės“ (angl. „Trash“). Tai – kriminalinė drama, kuri nukels į spalvingą, bet sudėtingą kasdienybę Brazilijoje.
Čia trys paaugliai – Rafaelis, Gardo ir Ratas – kasdien kovoja už išgyvenimą, rinkdami atliekas sąvartyne. Viskas pasikeičia tuomet, kai berniukai aptinka pinigų kupiną piniginę ir paslaptingus dokumentus. Šis netikėtas radinys įtraukia juos į pavojingą nuotykį, pilną korupcijos, paslapčių ir netikėtų atradimų.
Vaida ir Laurynas šį šeštadienio rytą ne tik pasidalins savo mintimis apie vakaro filmą bei kulinarinius niuansus, bet ir atskleis intriguojančias, o kartais ir šokiruojančias detales apie Brazilijos kasdienybę.
Koks patiekalas geriausiai atspindi filmą?
Vaida, įsijautusi į filmo temą, papasakos apie sunkias socialines sąlygas, su kuriomis susiduria daugelis Brazilijos gyventojų.
„Dažnai įsivaizduojame Braziliją kaip saulėtų paplūdimių, šilto smėlio ir atsipalaidavusių žmonių kraštą. Tačiau realybė yra sudėtingesnė. Net 6 procentai šalies gyventojų – apie 11,5 milijono žmonių – gyvena favelose. Favelos – tai Brazilijos lūšnynai, dažnai įsikūrę šiukšlynuose ar apleistose vietovėse. Šiose bendruomenėse trūksta sveikatos apsaugos, švietimo ir socialinių galimybių. Tačiau, nepaisant to, ten klesti kultūra, bendravimas ir menas, nes žmogaus kūryba randa kelią net ir sunkiausiomis sąlygomis“, – teigs laidos vedėja.
Brazilijos favelų gyventojų virtuvė, nors ir paprasta, demonstruoja neįtikėtiną išradingumą. Gamindami iš to, kas jiems yra prieinama, žmonės kuria skonius, atspindinčius turtingą šalies kulinarinę kultūrą. Maistas favelose dažnai ruošiamas bendruomenėse, o tai dar labiau pabrėžia šilumą ir vienybės jausmą.
Laidos vedėjai nuspręs šį įkvėpimą perkelti ir į savo virtuvę bei paruošti tradicinį brazilišką patiekalą – pupelių troškinį „Feijoada“. Tačiau šį kartą jie pateiks šio klasikinio patiekalo vegetarišką versiją, pagamintą su augalinių žirnių ir pupų kubeliais. Troškinys bus patiekiamas su rudaisiais ryžiais ir gardžiu troškintų lapinių kopūstų garnyru, suteikiančiu jam dar daugiau skonio.
„Mūsų žiūrovai man kartais parašo ir pasidalina savo pastebėjimais. Jie sako, kad mes su Vaida esame puikiai susiderinę: kol ji įsijautusi pasakoja apie filmą ir jo kontekstą, aš jau būnu įpusėjęs gaminti patiekalą, kaip ir dabar. Manau, tai mūsų stiprybė – tokia dinamiška ir natūrali komanda“, – gamindamas sakys L. Suodaitis.
Tuo tarpu Vaida imsis savo užduoties ir kvies žiūrovus pažvelgti į kitokį Brazilijos pasaulį. O aptarę filmo siužetą, laidos vedėjai pasidalins ir linksmomis istorijomis apie prarastus daiktus, netikėtai atsidūrusius šiukšliadėžėje.
Linksmos L. Suodaičio sūnaus išdaigos
Šioje linksmų nutikimų karuselėje Laurynas pasidalins savo kasdieniais nuotykiais, augindamas smalsų mažąjį šeimos narį. „Augindamas dvimetį sūnų, šiukšliadėžę tikrinu dažniau nei norėčiau. Sūnus ten mėgsta „saugoti“ daiktus.
Taip pat skalbimo mašinoje esu radęs bulvių, o lygintuvo vandens rezervuare – žaislinio šautuvo šovinių. O ir prieš išnešdamas šiukšles visada peržvelgiu, ar ten netyčia neatsidūrė televizoriaus pultelis ar mano batas. Tokia yra tėvų, auginančių mažylius, realybė – šiukšliadėžė tampa visko saugykla“, – juokdamasis pasakos L. Suodaitis.
Tuo tarpu Vaida pasidalins savo mamos istorija. Pasirodo, ji vos nepadarė vienos labai rimtos klaidos, kuri galėjo baigtis... santaupų praradimu.
„Kai tu užsiminei apie daiktų išmetimą, prisiminiau istoriją apie savo mamą, kuri vos neišmetė savo santaupų. O tiksliau, tai išmetė! Bet, laimei, tėtis jas rado toje vietoje, kurioje buvo dedami popieriai židinio kūrenimui! Būtų buvęs tikrai brangus „šildymas“, – juoksis V. Poderytė-Bernatavičė.
Kokia lemtis laukia filmo „Šiukšlės“ herojų? Ar trys drąsūs berniukai sugebės išsiaiškinti tiesą apie slaptus dokumentus? Kaip Vaidai ir Laurynui pavyks pagaminti Brazilijos virtuvės pažibą? Visa tai ir dar daugiau – jau netrukus.
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!