Šį sekmadienį Gian Luca lankysis Kėdainiuose, kur ūkį turinti Eglė ir jos šeima augina įspūdingą kiekį pomidorų – iš viso net 77 rūšis! Tiesa, tai – ne viskas. Šiame ūkyje galima rasti ir 18 veislių baklažanus, 12 veislių paprikas, 26 rūšių bazilikus ir daugybę įvairiausių prieskonių.
Kaip pasakos ūkio šeimininkė Eglė, gyvenimas mieste galiausiai pabodo – moteris kartu su vyru pajautė, kad juos vis garsiau šaukia gamta. „Kaimas mus pašaukė ir mes atsiliepėme – nusipirkome apdegusią, apleistą sodybą Kėdainių rajone. Dilgėlės čia buvo kone iki pažastų, tačiau mes viską „sukultūrinome!“ – šypsosis laidoje moteris.
Šiame ūkyje, kaip pasakos šeimininkė, galima rasti viską, ką valgo jie patys ir jų vaikai. „Daržas plėtėsi taip, kaip plėtėsi ir mūsų šeima. O kai pradėjome nesuvalgyti viso to, ką užauginame, pradėjome viską vežti į miestą, darbą. Galiausiai supratome, kad mūsų daržas užima daugiau laiko negu mūsų darbai – teko rinktis. Taip ir prasidėjo mūsų prekyba,“ – pasakos Eglė.
Pamatęs, kiek pomidorų jie augina, Gian Luca pripažins netekęs žado – žinomam virtuvės šefui teks pripažinti, kad Eglė yra pati didžiausia jo konkurentė, nes apie pomidorus žino net daugiau nei jis pats.
Padedamas Eglės ir jos sūnaus, Gian Luca šio sekmadienio laidoje žiūrovams parodys net du puikius patiekalus su pomidorais.
Vienas iš jų – gaivios itališkos salotos su duonos gabaliukas, o kitas – ypatingai užkonservuoti pomidorai. Kaip paaiškės laidoje, šis receptas virtuvės šefui yra ypatingai svarbus, mat jį paruošti išmokė jo italė teta.
Tad kaip ir žiūrovams namuose pasigaminti šį Gian Lucos tetos patiekalą? Pirmiausiai pradėkite nuo pomidorų – juos supjaustykite, apšlakstykite aviečių balzaminiu actu ir česnakine druska. Tuomet viską sumaišykite ir palikite pastovėti. Per tą laiką pradėkite ruošti grilį – jį įkaitinę, perpjaukite česnaką ir įdėkite jį į grilį. Po kurio laiko čia sudėkite ir pomidorus, o tuomet kaitroje leiskite jiems karamelizuotis.
Procesui bevykstant, paruoškite specialų mišinį – vienu metu susmulkinkite česnaką ir rozmariną, o tuomet atskirame indelyje sumaišykite juos su alyvuogių aliejumi.
Po 20 minučių pomidorus iš grilio jau galite ištraukti – pasiruošę stiklainį, imkite juos sluoksniuoti su alyvuogių aliejaus, rozmarino ir česnako mišiniu. Ir tai – viskas! Po 8 valandų, kai stiklainyje esantys pomidorai atvės, tereiks stiklainį įdėti pastovėti į šaldytuvą.
„Kai šį receptą kartojame mano namuose, stiklainį šaldytuve laikome net 2-3 savaites ir skanaujame tik tuomet. Kai pomidorai taip pastovi, skonis tampa kur kas sodresnis – tiesiog tobulas!“ – atskleis patiekalo paslaptį Gian Luca.
Kodėl ši vasara pomidorams buvo nedėkinga? Kaip atrodo itin aštrus čili pipiras? Galiausiai, kaip paruošti tobulas itališkas salotas su duonos gabaliukais?
Visa tai sužinosite jau šį sekmadienį, laidoje „La maistas“, 9.30 val. per TV3!