Lietuvoje kūdikių primaitinimą įprasta pradėti nuo šakninių daržovių, pavyzdžiui, morkų, bulvių, pastarnokų tyrelių, tačiau kartais pirmiesiems maisto ragavimams verdamos ir papildomai pertrinamos skystos košės iš ryžių, avižų, grikių.
Produktų pirmosioms tyrelėms pasirinkimas yra nulemtas kultūros ir įpročių, tačiau itin svarbu kūdikio mitybai rinktis kuo kokybiškesnius bei šviežesnius ingredientus. Paruošti tyrelę iš pasirinktų produktų labai paprasta - tereikia juos išvirti vandenyje arba garuose (taip pat kepti orkaitėje arba troškinti) ir sutrinti.
Trinant tyrelę ar košelę labai svarbu atsižvelgti į kūdikio amžių – tik pradėjus primaitinimą kūdikio maistas turėtų būti sutrintas iki vienalytės konsistencijos, skystokas, o vaikui augant reikėtų jam siūlyti vis tirštesnės konsistencijos maistą, trinant palikti vis stambesnių gabaliukų.
Išsamiai apie maisto kūdikiams gaminimą skaitykite „Tėvų darželio“ straipsnyje: „Naminės kūdikių tyrelės ir košelės“, o receptų ieškokite rinkinyje „Naminių kūdikių tyrelių ir košelių receptai nuo 6-7 mėn.“