Šventės – puiki proga išbandyti kažką naujo, paragauti dar neragautų skonių ir nustebinti save bei artimuosius naujais patiekalas. Šv. Valentino dienai puikiai tiks egzotiškas, lengvas, gardus patiekalas – keptas aštuonkojis su krevečių padažu.
Jūros gėrybės pasižymi nuostabiu skoniu ir aromatu. Patiekalai su jomis tikrai palieka puikų įspūdį, todėl labai tinka švenčių progomis. Be to, Tomas sako, kad aštuonkojis yra vienas iš afrodiziakų, skatinančių meilę, taigi, tikrai puikiai tiks Šv. Valentino dienai.
Daug kas prisibijo gaminti aštuonkojį, nes jį lengva sugadinti. Tačiau profesionalus virtuvės šefas Tomas Rimydis pademonstruos, kad jį pagaminti nėra sudėtinga, tačiau reikia kantrybės ir tam tikrų žinių.
„Svarbiausia, aštuonkojo nepervirti. Nes jis susitrauks, prarasim daugiau nei pusę jo svorio. Taigi, galima karts nuo karto atpjauti gabaliuką ir patikrinti“, – patarė profesionalus šefas.
Gaminant šį patiekalą svarbu priderinti tinkamą garnyrą. „Labai puikiai dera bulvės ir aštuonkojis. Tai yra du vienas kitą papildantys produktai, kurie tarpusavyje sukelia skonio bombą“, – sako T. Rimydis.
Dar daugiau skonio patiekalui suteiks krevečių padažas. „Niekada neišmeskite krevečių kiautų. Iš jų galima išvirti nuostabų padažą, sultinį. Pavirus galima panaudoti visur tobulai“, – pataria Tomas.
Siūlome Tomo receptą – Aštuonkojis su batatais ir krevečių padažu
Jums reikės:
1 vnt. šviežio aštuonkojo (apie 1,5 kg), 100 g balto vyno acto, 100 g svogūnų, 50 g sviesto, 1 vnt. žaliosios citrinos, 20 g česnako, 10 g rozmarino, 10 g čiobrelių, 10 g šalavijo, 10 g petražolių, 10 g krapų
Garnyrui:
200 g batatų, 100 g sviesto, 1 vnt. apelsino , druskos pagal skonį
Padažui:
100 g krevečių su kiautais, 100 g grietinėlės, 100 g svogūnų, 50 g alyvuogių aliejaus, 30 g česnakų, druskos pagal skonį
Gaminimo eiga:
Ilgiausiai užtrunka aštuonkojo gamyba. Taigi, reikia pradėti būtent nuo jo. Greitpuodyje užverdami 2 litrai vandens, sudedami prieskoniai, daržovės ir žolelės. Užvirus sudedamas šaltu vandeniu nuplautas aštuonkojis. Verdama ant stiprios kaitros iki 20 minučių. Jei aštuonkojis verdamas puode, jis verda iki 40 minučių.
Aštuonkojui išvirus, jis atvėsinamas šaltame vandenyje ir nuplaunamas po šaltu tekančiu vandeniu, nuimama oda. Nuplovus, aštuonkojis supjaustomas norimo dydžio gabaliukais arba išpjaunami čiuptuvai.
Keptuvėje ištirpinamas sviestas ir dedamos aštuonkojo dalys. Kepama iš abiejų pusių, po 2 minutes. Baigus kepti pagardinama druska, pipirais ir sudedami smulkinti žalumynai.
Garnyro gamyba
Nuvalyti batatai supjaustomi griežinėliais ir, užpylus šaltu vandeniu, verdami apie 15 minučių. Nupilamas vanduo ir sudedamas sviestas, išspaudžiamos apelsinų sultys. Kai sviestas ištirpsta, šaukštu sutrinami batatai, pagardinama druska.
Padažo gamyba
Puode 5 minutes kepinami smulkinti svogūnai ir česnakai, jiems apskrudus, sudedamos krevetės. Kepama 3 minutes. Tuomet pilamas vanduo ir viskas paverdama 10 minučių. Supilama grietinėlė, verdama 5 minutes. Padažas nukošiamas ir užverdamas. Pabarstoma druska ir pipirais. Aštuonkojis tiekiamas su batatų koše ir krevečių padažu.
Prie aštuonkojo Tomas siūlo dar ir lengvas morkų bei svogūnų salotas. Kaip jas pasigaminti, sužinosite laidoje ir portale lamaistas.lt. „La Maistas“ – sekmadienį, 9.30 val. per TV3!