Be abejo, neapsieisime be silkės. Dvi sūdytas silkes išmirkykite piene, atskirkite silkių filė, ją supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną ir lengvai apkepinkite aliejuje, tada sumaišykite su šaukšteliu garstyčių ir žiupsneliu cukraus. Du žalius kiaušinius išplakite su dviem šaukštais acto, supilkite prie svogūno ir kartu apkepinkite. Viską lengvai išmaišykite, ant iškepusio omleto sudėkite silkę. Salotas patiekite šiltas, puoštas prieskoninių žalumynų lapeliais ir virto kiaušinio trupiniais.
Juostelėmis supjaustykite dvi morkas ir vieną nedidelę saliero šaknį. Žiedinį kopūstą suskirstykite nedideliais žiedynėliais. Viską sumaišykite ir trumpai apvirkite sūdytame vandenyje. Atskirai išvirkite 200 gramų
kriauklelių makaronų. Kai makaronai baigs virti, sumaišykite juos su daržovėmis, įpjaustykite jautienos kumpio ir apliekite padažu: trys šaukštai majonezo, šaukštas acto, šaukštelis garstyčių, du šaukštai aliejaus.
Angliškos salotos
Reikės: 100 gramų virtos viščiuko krūtinėlės, nedidelės saliero šaknies, pusės stiklinės virtų smulkintų grybų, dviejų nedidelių agurkų, dviejų šaukštų majonezo, šaukštelio garstyčių, žiupsnelio druskos. Mišrainei
skirtus produktus supjaustykite šiaudeliais, sumaišykite, užpilkite majonezo ir garstyčių padažu.
Šešių virtų kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus susmulkinkite, sudėkite į salotinę vienu sluoksniu. Ant viršaus pabarstykite 100 gramų tarkuoto kietojo sūrio. Tada – sudėliokite sluoksnį šakute lengvai pasmulkintų žuvies konservų ir viską užpilkite majonezu. Toliau – sluoksnis žiedais supjaustyto svogūno, 100 gramų šaldyto ir sutarkuoto sviesto, galiausiai – smulkinti tryniai. Viską dar kartą apipilkite majonezu. Viršų galima pabarstyti smulkintais graikiniais riešutais. Kad visi sluoksniai gerai persigertų aromatais ir skoniais, mišrainę patariama palaikyti šaldytuve per naktį.
Strasbūro salotos
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, 200 gramų sūrio ir 60 gramų marinuotų agurkėlių – kubeliais, keletą dešrelių – griežinėliais. Viską išmaišykite su dviem šaukštais aliejaus ir pusės citrinos sultimis, pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų.
Lenkiškos salotos
Dar vienos sluoksniuotos salotos. Apačioje – pomidorų riekelės (500 gramų), apibarstytos druska ir truputėliu cukraus. Kitas sluoksnis – du griežinėliais pjaustyti švieži agurkai, vėl žiupsnelis druskos. Ant agurkų – du virti susmulkinti kiaušiniai, ant jų – du griežinėliais pjaustyti rauginti agurkai. Paskutinis sluoksnis – smulkiai pjaustytas svogūnas. Viską apšlakstykite trimis šaukštais aliejaus, papuoškite krapais.
Prahos salotos
Gabalėlį keptos veršienos ar kiaulienos, svogūną ir obuolį supjaustykite šiaudeliais, o raugintą agurką – griežinėliais. Viską sumaišykite, apšlakstykite citrinos sultimis, užpilkite tris šaukštus majonezo, pagardinkite druska ir dar kartą išmaišykite.
Smulkučiais šiaudeliais supjaustykite 150 gramų kopūsto, įberkite saują tarkuoto kietojo sūrio, mažais kubeliais supjaustykite raudonąją papriką, du skirtingus obuolius, suspauskite ir susmulkinkite česnako skiltelę. Viską užpilkite padažu, pagamintu iš 100 gramų majonezo ir šaukšto pomidorų padažo. Salotas puoškite alyvuogėmis.