• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveika mityba yra sveiko gyvenimo pagrindas, tačiau svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką reikia įtraukti į mitybos racioną. Kardiologas atskleidė, kokių maisto produktų niekada nevalgo ir kurių ragina atsisakyti ir kitus, nes jie nėra naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Sveika mityba yra sveiko gyvenimo pagrindas, tačiau svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką reikia įtraukti į mitybos racioną. Kardiologas atskleidė, kokių maisto produktų niekada nevalgo ir kurių ragina atsisakyti ir kitus, nes jie nėra naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai.

REKLAMA

Daugelyje šaldytuvų esantys populiarūs maisto produktai gali būti kenksmingi jūsų širdies sveikatai ir tapti sveikatai ir gyvybei pavojingų ligų priežastimi, rašo express.co.uk.

Kokių maisto produktų vartojimo vertėtų vengti?

Tai, ką valgote, turi daug įtakos sveikatos būklei, todėl svarbu pasirinkti tinkamus produktus, o kitus išbraukti iš raciono. Kardiologas dr. Suntharas Kanaganayahamas atskleidė, kokių maisto produktų nevalgo ir kokių produktų siūlo atsisakyti visiems.

„Kaip kardiologas, esu linkęs vengti maisto produktų, kuriuose yra daug nesveikų riebalų, druskos ir pridėtinio cukraus. Tai apima perdirbtą maistą, pavyzdžiui, greitą maistą, perdirbtą mėsą, pavyzdžiui, rūkytą šoninę, dešreles, pusgaminius ir saldžius gėrimus“, – paklaustas, kokių produktų niekada nevalgo, teigė kardiologas.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertas pridūrė, kad pats yra vegetaras ir mėsos nevalgo, tačiau net jei nebūtų, vis tiek vengtų gausaus mėsos ir riebių pieno produktų vartojimo – tai ragina daryti ir kitus: „Net jei nebūčiau vegetaras, vengčiau vartoti daug raudonos mėsos ir riebių pieno produktų, nes juose yra daug sočiųjų riebalų ir transriebalų.

REKLAMA

Sočiųjų riebalų vartojimas didina pavojingų ligų riziką

Mityba, kurioje gausu sočiųjų riebalų, susijusi su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ir diabeto rizika.“ Tam yra labai aiški priežastis – šių maisto produktų sudėtyje esančios medžiagos sveikatai neišeina į naudą, veikiau priešingai – gydytojas papasakojo, kaip šie produktai veikia širdies sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA

„Maisto produktai, kuriuose yra daug nesveikų riebalų, pavyzdžiui, transriebalų ir sočiųjų riebalų, gali padidinti blogojo cholesterolio (MTL) ir sumažinti gerojo cholesterolio (DTL) kiekį.

Dėl to arterijose gali kauptis riebalų sankaupos, padidėti širdies ligų ir insulto rizika. Kalbant medicininiais terminais, įvyksta aterosklerozė.

Maisto produktai, kuriuose yra daug druskos, gali padidinti kraujospūdį – pagrindinį širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O maisto produktai, kuriuose yra pridėtinio cukraus, gali lemti svorio augimą ir didesnę riziką susirgti širdies ligomis bei diabetu, kuris turi įtakos įvairių organų, įskaitant inkstus, akis ir širdį, veiklai“, – aiškino ekspertas.

Jis taip pat pasidalino patarimais, kuo pakeisti jo minėtus maisto produktus, kad širdis būtų sveika: „Vietoj perdirbtų maisto produktų rinkitės šviežius, neperdirbtus maisto produktus.

Tai vaisiai, daržovės, neskaldyti grūdai, liesi baltymai ir sveiki riebalai, pavyzdžiui, avokadai, žuvis, sėklos. Vietoj saldžių gėrimų rinkitės vandenį, nesaldintą arbatą. Raudoną mėsą galite keisti liesesniais baltymais, pavyzdžiui, vištiena ar žuvimi, dažniau valgyti vegetariškus patiekalus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų