Nors dažniausiai kandys yra aktyviausios šaltuoju metų sezonu, tačiau dažniausiai namuose jas pastebime vėlyvą pavasarį, vasaros pradžioje, kuomet traukdami iš spintos drabužius ar tvarkydami virtuvės lentynas pastebime jų padarytą žalą.
Geriausia prevencija norint apsisaugoti nuo buitinių kenkėjų – tinkama namų švara. Tačiau kuomet kalba eina apie kandis, net ir esant tobulai švarai, jų išvengti nepavyksta.
„Dažniausiai nutinka taip, kad kandys į mūsų namus patenka per sausus maisto produktus, pavyzdžiui, makaronus, dribsnius, ryžius ar miltus. Todėl nieko keisto, kad dažniausiai juos ir pastebime sandėliuojamame maiste“, – sako kenkėjų kontrolės specialistas MJ Backhouse.
Kaip atsikratyti kandžių virtuvėje?
Kenkėjų kontrolės eksperto teigimu, kandžių lervos gali atrodyti labai panašios į ryžių grūdus, todėl neretai dėl šios priežasties juos būna sunku tinkamai atpažinti, rašoma express.co.uk.
Pasak MJ, vienintelis būdas, kuris padės atsikratyti kandžių invazijos, pašalinti visus maisto produktus iš lentynos. Padarius tai, vėliau reikės imtis gilaus valymo.
Pašalinus maisto produktus iš lentynos, kuri buvo užkrėsta kandžių ar jų lervų, viską gerai išplaukite šiltu muiluotu vandeniu. Tuomet ekspertas siūlo palikti viską ramiai savaitei, kol tikrai įsitikinsite, kad kandžių neliko nė kvapo:
„Kad ateityje nepasikartotų panaši bėda, visuomet siūlau sausus maisto produktus laikyti stikliniuose arba plastikiniuose sandėliavimo induose. Svarbus momentas – visuomet įsitikinti maisto produktų sandarumu.“
Be to, anot MJ, ateityje reikėtų taip pat nepamiršti patikrinti maisto produktų, ar juose nėra kenkėjų, taip pat laikas nuo laiko išvalyti lentynas, kuriose laikote sausą maistą.
Taip pat galite į spintelę įdėti ir lauro lapų ar levandų. Šios priemonės, kaip teigiama, puikiai atbaido kandžius ir neleidžia jiems užsiveisti.