Kampanija: UNESCO pasaulio paveldo sąraše
Kampanija, įsikūrusi pietvakarinėje Italijos pakrantėje (italų „bato“ kulkšnis), apima daugybę šios nuostabios šalies svajingiausių pakrantės vietų, taip pat – Kaprio ir Iskijos salas Tirėnų jūroje. Žemyninėje dalyje, esantis istorinis pajūrio kurortas Sorentas, yra viena iš regiono brangenybių. Kurortas yra pusiasalyje, skiriančiame Neapolio įlanką nuo Salerno įlankos, driekiasi priešais putojančią Viduržemio jūrą iki pat Kaprio salos. Amalfio pakrantė taip pat yra viena svarbiausių regioninių vietų. Čia esantys kaimai, tokie kaip: Positano ir Ravelo, siūlo vaizdingus reginius – pakrantės uolas ir jūros bangas, kurie užgniaužia kvapą. Nenuostabu, kad šis pakrantės ruožas buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą!
Kampanijos gardieji vynai
Senovėje Kampanija buvo žinoma kaip „derlinga žemė“ arba „turtinga ar laiminga žemė“. Dėl švelnaus klimato ir derlingo dirvožemio, kuris užkloja šio regiono lygumas, žemės ūkis ilgą laiką buvo pagrindinis regiono ekonomikos ramstis, o vietinis maistas ir vynas yra vienas didžiausių jo pardavimo vietų ir lankytinų vietų Italijos ir tarptautiniams lankytojams
Regiono pavadinimas nenuvilia iki šių dienų – vis dar kuo puikiausiai tinkamas vešlių vynuogynų auginimui, iš kurių vėliau gaminami vieni geriausi Italijos vynai.
Vietinė itališka virtuvė – turi kuo nustebinti
Maistas Kampanijoje yra dar vienas regiono lankytojų traukos taškas, kurį verta paminėti. Jei nesilaikote jokių dietų, mėgaukitės ikonine „Margherita“ pica Neapolyje, picos gimtinėje (tai – taip pat regioninė Kampanijos sostinė, trečias pagal dydį Italijos miestas). Šis tradicijomis apipintas receptas yra miesto pasididžiavimas, o gatvėse sklindantis, ką tik iškeptos neapolietiškos picos aromatas, privers kauptis seiles. Paragavę pirmąjį aromatinės plutos kąsnį, su šviežia mocarela ir skaniais vietiniais pomidorais, suprasite, kodėl atvykote į Italiją!
Norėdami lengvesnių pietų, išbandykite klasikinius Neapolio patiekalus, tokius kaip: spageti alle vongole (moliuskai) ar gausybę šviežios žuvies ir jūros gėrybių variantų, kartu su vėsiomis „Caprese“ salotomis, pagamintomis iš supjaustytų pomidorų ir šviežios mocarelos, padengtos ryškiais baziliko lapeliais.
Nusdriekęs palei jūros pakrantę, patrauklus Sorentas garsėja vietinėmis „limoni di Sorrento“ citrinomis, kurios suteikia skonio viskam: pradedant paprastu dubeniu makaronų ir baigiant lėtai paruoštais mėsos patiekalais. Negalite aplankyti šio regiono, neišbandę tradicinio saldaus likerio, kuris yra dažnai patiekiamas po valgio dėl puikių virškinimą gerinančių savybių. Nepamirškite išbandyti ir aštraus citrinos šerbeto, kad atvėstumėte.
Kampanijos virtuvė keičiasi keliaujant labiau į sausumą, toliau nuo jūros. Natūralu, kad jūs pradedate matyti daugiau mėsos patiekalų, kuriuos dažnai lydi kampanietiški skanėstai, tokie kaip parmigiana – skanūs baklažanų, pomidorų padažo ir mocarelos sluoksniai, pagardinti alyvuogių aliejumi ir baziliku bei užpilti parmezano sūriu.
Lankytinos vietos
Planuojant apsilankymą Italijos pietiniame Kampanijos regione, galima nuspręsti, kurias lankytinas vietas verta aplankyti, priklausomai nuo to, kiek laiko viešėsite. Vis dėlto yra kelios dėmesio vertos lankytinos vietos, kurias rekomenduojama aplankyti visiems turistams. Apsilankykite Positano, Ravello, ir Sorrento uolų ir pajūrio miesteliuose arba archeologiniuose ir istoriniuose stebukluose, pavyzdžiui: Pompėjos, Herculaneum ir Torre Annunziata, įtrauktuose į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.
Kita pripažinta UNESCO vieta yra Cilento ir Vallo di Diano biosferos rezervatas, esantis mažiau nei dvi valandas kelio nuo šurmuliuojančio Neapolio miesto. Cilento pakrantė yra vienas iš neišdainuotų Italijos lobių, pasižymintis laukiniais ir šiurkščiais uolynų ruožais, didingais smėlio paplūdimiais ir nuostabiomis graikų šventyklomis Paestum (tai – dar viena UNESCO pasaulio paveldo vieta).