Kaip gaminti džemą, receptų yra labai daug. Dabar apie juos atskirai nekalbėsime, tik patarsime kaip palengvinti džemo gaminimą.
1. Svarbu išsirinkti teisingus indus. Tam, kad teisingai iš uogų ir vaisių išsigarintų drėgmė, indas turi būti platus. Todėl rinkitės ne kuo gilesnį, bet kuo platesnį puodą.
2. Kad džemą būtų lengva maišyti ir gaminti, geriausiai imti 4 kg vaisių ar uogų, tačiau ne daugiau. Esmė ta, kad kai džemas staiga ima tirštėti, jį darosi vis sunkiau maišyti.
3. Nedėkite labai daug cukraus. Jei cukraus ir uogų santykis yra 1:1 arba cukraus yra daugiau, žiemą galite nepajusti pačio vaisių ar uogų skonio. Tam, kad džemas išsilaikytų gerai, jį būtina saugoti vėsioje ir šaltoje patalpoje. Išimtis – šermukšnio uogos.
4. Džemą pastoviai reikia maišyti. O maišymui rekomenduojama imti medinį šaukštą.
5. Nepamirškite vis reguliuoti temperatūrą. Virimo metu kaitinimo ugnį reikia tai didinti, tai mažinti. Ir svarbiausiai, kad džemas pastoviai virtų. Atminkite, kad džemas turi virti nestipriai. Be to, nenueikite nuo verdamo džemo ilgam.
Taigi, o kada džemas yra išviręs? Čia reikia atlikti tris testus ir daryti juos paeiliui.
Dugno testas: palietę šaukštu puodo dugną, kuriame verdamas džemas, jūs turite išvysti puodo dugną. Esmė ta, kad džemas neturėtų iškart susmegti. Jei šis testas yra teigiamas, galima drąsiai atlikti antrąjį.
Šaukšto testas: paimkite su šaukštu nedidelį kiekį džemo. Po to, kai jis atšals, apverskite šaukštą. Jei nuo šaukšto džemas nuvarva, jis dar neišviręs. Jei džemas nuo šaukšto nukrenta, tuomet testas atliktas.
Paskutinis testas – ant dubenėlio. Šiek tiek džemo užlašinti ant dubenėlio ir leisti jam atšalti. Po to dubenėlį paversti vertikaliai. Jei džemas bėga, jis dar neparuoštas.