Turbūt nerastume nei vieno, kuris po švenčių maratono nebūtų pajutęs pagirių – organizmo apsinuodijimo alkoholiu. Jeigu po vakarėlio jums skauda galvą, pykina, troškina, jaučiate bendrą kūno silpnumą – jums pagirios. Nors savaime etilo alkoholis nėra nuodas, mat jis susidaro kiekvieno žarnyne rūgstant maistui, jo perdozavimas gali baigtis liūdnai. Kad taip nenutiktų, reikia žinoti keletą auksinių taisyklių, kaip pagirių išvengti arba bent palengvinti jų sukeltus negalavimus. Žmogaus organizmas turi fermentų, kurie sėkmingai suskaido alkoholį, pašalindami nekenksmingus skilimo produktus, bet be pasekmių šis procesas vyksta tada, kai per dieną suvartojama 25 ml degtinės, 150 ml vyno arba 330 ml alaus. Toks alkoholio kiekis sveiko žmogaus lengvai suskaidomas per valandą, o alkotesteris užfiksuotų 0,1 promilės girtumą. Pagirių požymiai: Galvos skausmas – atsiranda dėl dehidratacijos, kai smegenims ima trūkti skysčių. Pykinimas – atsiranda dėl rūgščių pertekliaus tuščiame skrandyje. Dehidratacija – atsiranda inkstams intensyviai iš organizmo šalinant skysčius, o su jais – ir vertingus elektrolitus. Nuovargis – dėl įtempto organizmo darbo skaidant, šalinant nuodingas medžiagas.
Apsinuodijimas alkoholiu gali baigtis ligoninėje, bet yra keli būdai, kaip naminėmis priemonėmis palengvinti ne tokių sunkių pagirių simptomus. Atkurti skysčių balansą: Atsibudus reikėtų išgerti apie 2 l negazuotų skysčių, geriausiai – vandens. Tuo pat metu gerti šlapimą skatinančių nuovirų ar stiprios kavos bei arbatos, kad organizmas kuo greičiau išsivalytų. Visą dieną nepamiršti nuolat gerti daug vandens su citrina. Atkurti skrandžio rūgščių balansą: Tik pabudus išgerti stiklinę vandens su šaukšteliu valgomosios sodos.
Atkurti elektrolitų balansą: Valgyti raugintų agurkų, raugintų kopūstų ar tiesiog išgerti stiklinę sūraus vandens. Visą dieną valgyti produktų, kuriuose gausu kalio, fosforo ir magnio (bananų, pomidorų, jūros gėrybių). Taip pat nepamiršti papusryčiauti ir numigti bent porą valandų, kad organizmas galėtų atlikti savo darbą. „Pasak liaudies išminties, pagirias itin gerai „gydo“ raugintų kopūstų sriuba ar marinuoti agurkai – ne veltui seniau lietuviai ko nors išgėrę būtinai užkąsdavo rieke duonos su svogūnu ar agurku. Svogūnuose yra vitamino C, o duonoje – vitamino B, kurie padeda organizmui greičiau atsigauti. Raugintų kopūstų sriuboje gausu organizmui reikalingų elektrolitų, kurių per pagirias netenkama, be to, sriuba – skystis, tad lėkštė šiltos garuojančios kopūstienės sumažins dehidrataciją ir padės atsigauti, - sako UAB „Amber Food“ aptarnavimo skyriaus vadovas Evaldas Grėbliauskas. – Žinodami, koks sunkus po vakarėlio kitas rytas, savo restoranų tinkluose sausio 1 dieną siūlysime „pirmąją pagalbą“ – raugintų kopūstų sriubos. Norintiems daugiau, „Charlie Pizza“ ir „Katpėdėlė“ pasiūlysime įvairių grūdų košės ir pomidorų sulčių ar vandens su citrina.“
Pagirių naikinimo mitai: Reikia gerti pieno. Alkoholis patenka į kraują, tad pienas jokiu būdu negali jo sutraukti ar kitaip „deaktyvuoti“. Riebus pienas padeda užpildyti skrandžio turinį, taip palengvindamas pagirių simptomus. Pagirias sumažina aktyvuota anglis. Anglies tabletė iškart ištirpsta organizme ir sutraukia kenksmingus virškinimo produktus, palengvindama skrandžio darbą. Alkoholis nevirškinamas, o per kraują patenka į kepenis, kur yra skaidomas ir šalinamas. Energiniai gėrimai padeda greičiau atsigauti. Tiesos tame yra, nes aktyviosios medžiagos mobilizuoja likusias organizmo galias kovoti su pagiriomis, bet taip išsekęs organizmas dar labiau perkraunamas.
Pagirias palengvina: Pomidorai ir jų sultys. Vitaminų ir mikroelementų šaltinis, kaliu aprūpinantys širdį bei atkuriantis medžiagų apykaitą. Raugintų kopūstų sriuba. Elektrolitų šaltinis, trumpinantis pagirių trukmę. Košės. Po išgertuvių organizme sumažėja cukraus kiekis, o jį atkurti gali tik baltymų ir angliavandenių turintis maistas. Košėse esantys angliavandeniai lėtai virškinami, neapkrauna skrandžio ir aprūpina išsekintą organizmą vertingomis medžiagomis. Saldi arbata. Šis tonizuojantis gėrimas kovoja su alkoholio skilimo produktais, o joje esanti fruktozė ir gliukozė spartina medžiagų apykaitą.