Pateikiame įdomių faktų apie Italijos vyną:
1. Italija istoriškai buvo vadinama „vyno žeme“. Italai visuomet dideliais kiekiais gamino kokybišką vyną ir jį mėgo degustuoti. Jau net laikais – kai senovės graikai atvyko į Italiją, VIII amžiuje prieš Kristų, jie pamatė vynuogių potencialą ir pavadino žemę Oenotria, t. y. „vyno žeme“.
2. Italija yra didžiausia vyno gamintoja pasaulyje. Nors daugiausia pasodintų vynuogynų turi Ispanija – apie 2,9 milijono hektarų, tačiau Italija vis tiek pagamina daugiausiai vyno, turėdama mažesnius vynuogynų plotus.
3. Ši šalis turi plačiausią pasaulyje vynuogių veislių asortimentą. Čia auginama daugiau nei 2000 vynuogių veislių, iš kurių 440 įregistruotos komercinei vyno gamybai.
4. Italijoje galima rasti vynuogių rūšių, turinčių keistus ir įdomius pavadinimus. Pavyzdžiui, „Uva Rara“ arba „retos vynuogės“ pavadintos tokiomis dėl to, kad vynuogių kekė yra ganėtinai reta – su dideliais tarpais tarp vynuogių. Taip pat yra „Cortese“ vynuogės, reiškiančios „mandagus“ ir vynuogės, vadinamos „Grillo“ arba angliškai – kriketas.
5. Šalis gali pasigirti turinti daugiau nei 400 skirtingų komercinių vyno rūšių. Kaip ir daugelis kitų kokybiško vyno gamintojų, Italija riboja gaminamų vynų kiekį. Pagal Europos Sąjungos klasifikaciją yra 408 saugomos vyno kilmės vietos nuorodos, o iš jų 74 yra aukščiausios kokybės.
6. Italija turi įdomiausias vyno rūšis. Kai kurie šalyje pagaminti vynai yra labai įdomūs ir gana unikalūs. Yra vynų, pagamintų iš džiovintų, beveik į razinas panašių vynuogių, taip pat tokių, kurie pagaminti iš vynuogių, sendintų jūros vandenyje.
7. Italai sukūrė specialią vulkaninių regionų vyno rūšį. Sicilijoje esantis Etnos ugnikalnis turi palankią dirvą vynuogėms auginti, o vietiniai pagamina labai išskirtinius dūmų skonio vynus.
8. Kaip ir buvo minėta, Italijoje yra net dvidešimt vynų regionų. Tačiau įdomu tai, kad regionų ypatumai vyne atsiskleidžia labai ryškiai ir akivaizdžiai. Klimato sąlygos lemia, kokios vynuogių rūšys jose auga, o nuo jų priklauso ir vyno skonio savybės.