Ar žinojote, kad valgomąja soda orkaitę galima išvalyti lengvai ir greitai? Šis paprastas metodas orkaitės valymą pavers vienu lengviausių namų ruošos darbų.
Du populiariausi riebalų ir degėsių šalinimo iš orkaitės būdai yra stipraus poveikio specialūs valikliai arba orkaitės savaiminio valymo ciklas.
Stipraus poveikio valikliai palieka nuosėdų, kurios kitą kartą naudojant orkaitę gali rūkti ir skleisti nemalonų kvapą, todėl jais naudotis reikia labai atsargiai. Orkaitės savaiminio valymo ciklas, jei turite tokią funkciją, iš esmės įkaitina orkaitę iki tokios temperatūros, kurioje dauguma medžiagų sudega, bet kartais to nepakanka, be to, tokiu atveju orkaitės naudoti negalime net keletą valandų.
Valgomąją sodą naudoti yra geriau dėl kelių priežasčių.
Valgomoji soda nenuodinga, nebrangi, ją naudoti lengva ir ji efektyvi. Valgomąja soda orkaite išvalyti galima per 15 minučių, ir beveik nereikės šveisti. Be to, taip išvalius orkaitę ją iškart vėl galima naudoti.
Norėdami orkaitę valyti valgomąja soda, sumaišykite ją su vandeniu, kad išeitų pasta, tuomet ja ištepkite nešvarias orkaitės dalis. Venkite kaitinimo elementų, bet ploną sluoksnį galima tepti ir ant stiklinių orkaitės paviršių. Tepimui galima naudoti nedidelę mentelę, arba tiesiog pastą tepti ranka, užsidėjus apsauginę pirštinę. Šį mišinį palikite veikti 15 minučių, tuomet drėgnu popieriniu rankšluosčiu nuvalykite.
Kadangi geriau orkaitėje nepalikti jokių valgomosios sodos likučių, išbandykite šį metodą: nuvalę valgomąją sodą vandeniu dar kartą viską nuvalykite actu. Popierinį rankšluostį suvilgykite actu ir šluostykite tas vietas, kuriose tepėte valgomąją sodą. Actas reaguos su sodos likučiais ir pradės burbuliuoti. Taip pastebėsite, kur dar yra pastos likučių ir galėsite juos pašalinti drėgnu popieriniu rankšluosčiu.
Jei nesate įsitikinę, ar jau galima nuvalyti pastą, pabandykite patrinti kurią nors nedidelę zoną, ir pasižiūrėkite, ar riebalai ištirpo. Jei dar ne, palikite veikti kiek ilgiau.
Kodėl tai veikia
Valgomoji soda yra šarmas, o ne rūgštis. Prikepę riebalai orkaitės dugne dažniausiai yra rūgštingi, nes juose yra maisto dalelių. Ant riebalų tepant valgomąją sodą, sumaišius ją su vandeniu, kad geriau priliptų, prasideda cheminė reakcija ir riebalai po truputį atitirpsta.
Valgomoji soda taip pat yra iš dalies abrazyvinė medžiaga, todėl ja galima ir šveisti labai nešvarią orkaitę, bet reguliariai valomai orkaitei to neturėtų prireikti.