• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiek vištienos augintojai ir gamintojai, tiek prekybininkai pastebi, kad kiekvieną vasarą smarkiai šokteli marinuotų paukštienos produktų paklausa. Lietuviškos šviežios vištienos asortimentas plečiasi, todėl pirkėjai turi vis didesnį sveikos ir kokybiškos produkcijos pasirinkimą. Maisto ekspertai atskleidžia vištienos marinavimo ir kepimo ant žarijų subtilybes.

Tiek vištienos augintojai ir gamintojai, tiek prekybininkai pastebi, kad kiekvieną vasarą smarkiai šokteli marinuotų paukštienos produktų paklausa. Lietuviškos šviežios vištienos asortimentas plečiasi, todėl pirkėjai turi vis didesnį sveikos ir kokybiškos produkcijos pasirinkimą. Maisto ekspertai atskleidžia vištienos marinavimo ir kepimo ant žarijų subtilybes.

REKLAMA

Mitybos specialistai vištieną vertina dėl maistinių savybių: lyginant su kiauliena joje yra iki 40 proc. mažiau riebalų negu kiaulienoje, bet iki 10 proc. daugiau baltymų – svarbios ląstelių statybinės medžiagos. Taip pat žmogaus organizmą vištiena padeda aprūpinti aminorūgštimis.

Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad iškepti vištienos šašlyką paprasta, tačiau reikia atkreipti dėmesį į kelias taisykles. Maisto gamybos ekspertė pateikia 4 patarimus, kaip per Jonines (ir ne tik) išsikepti skanų vištienos šašlyką.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu marinuojate patys, negailėkite prieskonių.

Jeigu turite laiko ir nusprendėte paukštieną marinuoti patys, tai dešimčiai vištienos šlaunelių reikės: 5 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto džiovintų bazilikų ir 1 šaukšto džiovintų rozmarinų. Marinuotą mėsą palikite 2–3 valandoms šaldytuve.

REKLAMA

Prieš kepant mėsą palaikykite kambario temperatūroje ir nusausinkite.

Jeigu marinuotą vištieną laikėte šaldytuve, prieš kepant maždaug pusvalandį palaikykite ją kambario temperatūroje. Tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad nebūtų pernelyg šlapia ir marinatas nelašėtų ant žarijų.

Atsižvelkite į tinkamą kepimo temperatūrą ir kepimo trukmę.

Jeigu žarijų daug ir jos labai karštos, gali apdegti vištienos odelė ir paviršius, o pati mėsa neiškeps.

REKLAMA
REKLAMA

„Tad kaitra turi būti vidutinė. Tada ir odelė taps traški, o paukštiena iškeps gražiai ir tolygiai“, – aiškina B. Baratinskaitė.

Ji atkreipia dėmesį, kad skirtingos vištienos dalys kepa skirtingą laiką. Greičiausiai iškepa krūtinėlė – užtenka vos 6–8 minučių iš vienos pusės. Šlauneles, petukus ar sparnelius reiks pakepti ilgiau – apie 10–15 minučių iš vienos pusės. O jeigu ant grotelių ruošiate vištienos ketvirčius –  kepkite dar ilgiau. „Beje, jeigu norite išsikepti iešmelį daržovių, kepkite jas atskirai nuo paukštienos, – pataria Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė. – Daržovėms iškepti reikia mažiau laiko, tad jos gali sudegti, kol vartysite vištieną.“

Leiskite iškeptai vištienai šiek tiek pailsėti.

Kaip ir kitus ant grilio keptos mėsos patiekalus, vištieną rekomenduojama šiek tiek pailsinti po kepimo – nepulti pjaustyti ir ragauti. Jeigu gabalėliai nedideli – užteks ir 5 minučių, o didesniems leiskite pagulėti uždengtame dubenyje apie 15 minučių. Per tą laiką paukštiena vos vos atvės, bet sultys tolygiai pasiskirstys ir patiekalas taps skanesnis, rašoma pranešime spaudai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų