• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš emigracijos Anglijoje grįžęs 26-erių kaunietis Mindaugas Stanius po didelių pastangų įkūrė savo kavinę. Dabar vaikinas kasdien sukasi savo kavinėje „Lampėdžio terasa“, gražioje vietoje, netoli Lampėdžių karjero, Kaniūkuose. Tai nėra pirmoji jo kavinė, tačiau šiuo metu vienintelė, kurioje vykdo savo veiklą. Tam, kad galėtų žmones džiuginti skaniu maistu bei gėrimais, Mindaugui reikėjo įdėti daug laiko ir pastangų, tačiau dabar kavinės savininkas gali džiaugtis sunkaus darbo vaisiais.

11

Iš emigracijos Anglijoje grįžęs 26-erių kaunietis Mindaugas Stanius po didelių pastangų įkūrė savo kavinę. Dabar vaikinas kasdien sukasi savo kavinėje „Lampėdžio terasa“, gražioje vietoje, netoli Lampėdžių karjero, Kaniūkuose. Tai nėra pirmoji jo kavinė, tačiau šiuo metu vienintelė, kurioje vykdo savo veiklą. Tam, kad galėtų žmones džiuginti skaniu maistu bei gėrimais, Mindaugui reikėjo įdėti daug laiko ir pastangų, tačiau dabar kavinės savininkas gali džiaugtis sunkaus darbo vaisiais.

REKLAMA

Mindaugo kelias prasidėjo labai natūraliai. Virtuvėje vaikinas sukdavosi nuo pat vaikystės, o nuo savo darbo veiklos pradžios visą laiką dirbdavo viešajame maitinime.

„Pradėjau nuo paprastesnių darbų, man patiko ir aš nesimėčiau, kur save realizuoti kitur ir taip atėjau iki tos vietos, kai supratau, kad noriu realizuoti save sau, o ne kitiems.  Taip ir nusprendžiau įkurti savo kavinę, savo vietą“, – pasakoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Visą gyvenimą sukosi maitinimo sektoriuje

Vaikinas maitinimo įstaigose dirbo nuo 16 metų. Pirmasis jo darbas buvo indų plovėju, vėliau jam teko išbandyti visus viešojo maitinimo darbus: virtuvės pagalbinis, indų plovėjas, padavėjas, barmenas ir netgi barista. Būtent ši patirtis ir leido Mindaugui gan jauname amžiuje atsidaryti savo verslą.

REKLAMA

Tačiau kavinės savininkas mano, kad amžius nėra pagrindinis kriterijus versle. „Mano amžius nėra jau labai jaunas, tačiau manau, kaip ir kituose versluose, svarbiausia yra ne amžius, o reikiamos patirties kaupimas.

Man labai padėjo reikiamos patirties kaupimas iš savo vadovų, jų klausymas, žinių kaupimas. Visos patirtys ir pamokos išlieka tavyje, o tada belieka kurti kažką savo, realizuoti savo mintis“, – pastebėjimais dalinasi pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kavinės atidarymo procesas nėra pats maloniausias, jis yra ilgas ir komplikuotas. „Tai nėra malonus procesas, ypač jei tai daroma pirmą kartą, reikia susipažinti su dideliu kiekiu informacijos. Kavinė turi atitikti daug reikalavimų, yra juridiniai reikalai, sutartys, higienos normų išmanymas, kitokie dokumentai. Tai trunka ilgai.

Reikia priimti sprendimus dar net neatsidarius kavinės. Galbūt kai antrą kartą visą tai darai, jau žinai, ką reikia daryti, tačiau aš pamenu, kad pradžioje buvo labai tamsus miškas, daug skaitymo, domėjimosi, patarimų ir pagalbos ieškojimas iš žmonių, kurie yra su tuo susidūrę. Tačiau didelių pastangų ir darbo dėka viskas yra įmanoma“, – šypsosi vaikinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į meniu įtraukti ir cepelinai

Mindaugas neslepia, kad kavinės vietos paieškos yra gana ilgas procesas. Kol rado šią vietą Lampėdžiuose, vaikinas užtruko beveik metus, turėjo aplankyti ne vieną vietovės pasirinkimą.

„Kai atvykau į į šią vietą, viduje kažkas sukirbėjo. Supratau, kad tai vieta, kurioje noriu pradėti savo veiklą. Nebuvo taip, kad būtent Kaniūkuose ieškojau vietos. Viskas atėjo natūraliai, sulaukiau pasiūlymo, jį apsvarsčiau ir pajutau, kad noriu čia būti“, – šiltus jausmus šiais vietai apibūdina Mindaugas.

REKLAMA

Atvykę į šią Lampėdžiuose esančią kavinę, lankytojai gali tikėtis tradiciško europietiško, lietuviško maisto. „Meniu pasirinkimas nėra labai platus, tačiau išsirinkti gali kiekvienas: picos, lietuviški patiekalai, tie patys visų lietuvių numylėti cepelinai“, – meniu asortimentą pristato pašnekovas.

Paklaustas apie tai, kokios maisto kainos, Mindaugas atsako, kad jos yra vidutiniškos, kaip ir daugelyje Kauno kavinių.

REKLAMA

Svarbiausia stipri komanda

Kavinės savininko kiekviena diena yra skirtinga. „Žinoma, yra rutina, užsibrėžtų tikslų siekimas, tačiau kiekviena diena yra kitokia, priklauso nuo daug ko. Visada atsikeliu anksti ryte, užsakinėju produktus, kartais būna ir nenumatytų problemų, pavyzdžiui, dingsta elektra ir reikia iš karto spręsti.

Visada esi kupinas iššūkių, nes nežinai, kokia problema tave pasieks. Esi suinteresuotas jas kuo greičiau sutvarkyti. Būna ir darbų ofise, neslėpsiu, kartais tenka ir virtuvėje padirbėti ar padavėju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau aš tuo net džiaugiuosi, nes tik pajutęs šį darbą savo kailiu gali pamatyti, kur dar būtų galima tobulėti. Atsikėlęs ryte pasiruošiu trejus marškinius  – virtuvės darbuotojo, padavėjo, o trečius tiesiog įprastus ir dienos eigoje jau pasirenku, kuriuos šiandien dėvėti“, – šypsosi Mindaugas

Paklaustas apie tai, koks jis yra kaip darbdavys: griežtas ar draugiškas, vaikinas nusišypso ir atsako, kad į šį klausimą geriau galėtų atsakyti jo komanda.

REKLAMA

„Iš savo pusės galiu pasakyti, kad stengiuosi būti supratingas, man rūpi mano komanda, darbuotojai, jų asmeninės problemos  – viską sprendžiame kartu. O griežtumas yra abstraktus dalykas, yra tam tikros taisyklės, kaip ir kiekviename darbe turi būti tvarka ir stengiamės tos tvarkos laikytis bei dirbti kaip vienas kumštis“, – mintimis dalinasi pašnekovas.

REKLAMA

Paklaustas apie tai, ko reikia, kad verslas būtų sėkmingas, Mindaugas pajuokauja, kad jei kažkur būtų užrašytas atsakymas į šį klausimą, tada visi verslai klestėtų ir žydėtų.

„Žinoma, galima išskirti keletą pagrindinių kriterijų: pirmiausia reikia, kad būtų stipri komanda, jauki ir šilta atmosfera darbe. Šiais laikais yra dovana surasti žmones, kurie dalinasi savo idėjomis ir dirba kartu su tavimi.

Taip pat labai svarbu rinkos tyrimas, suprasti, ko nori tavo potencialūs pirkėjai. Ar jie nori vietos šventėms, vakarėliams, ar tiesiog pietums. Svarbiausia tai, kad pats turi investuoti savo mintis ir laiką, žiūrėti, kurios idėjos pasitvirtina, o kurios ne. Vieno atsakymo, kaip turėti sėkmingą verslą,  nėra“, – tikina Mindaugas Stanius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų