Vis dėlto, jei ryžių labai norisi, yra būdas juos valgyti be sąžinės graužaties, rašoma dailymail.co.uk. Į verdantį vandenį įpylus kokosų aliejaus kalorijų skaičius sumažėja 60 procentų.
Viename puodelyje virtų baltų ryžių vidutiniškai yra 200 kalorijų, todėl daugelis ryžius priskiria maisto, kurį galima valgyti tik kartais, kategorijai.
Tačiau Šri Lankos Chemijos mokslų koledžo mokslininkai atrado būdą šį gardų ir angliavendenių kupiną maisto produktą padaryti sveikesniu visiems – tam pakanka šios paprastos kalorijų skaičių mažinančios gudrybės.
Viskas, ką jums reikia padaryti – tai verdant ryžius įpilti šiek tiek kokosų aliejaus ir tuomet leisti patiekalui atvėsti pernakt, praneša „Better Homes and Gardens“.
Savo ryžių gaminimo repertuarą papildę šiais dviem paprastais žingsniais galutinio patiekalo kalorijų kiekį sumažinsite 60 procentų.
Kadangi nutukimas yra vis aštrėjanti problema visame pasaulyje, tai galėtų būti puiki išeitis, apie kurią turėtų žinoti visi.
Priežastis, dėl kurios į ryžius pridėjus tokios medžiagos, kaip kokosų aliejus, bendras kalorijų kiekis sumažėja, yra visai paprasta: virimo metu riebalų molekulės patenka į ryžių vidų ir taip sukuriamas dvigubas virškinimo barjeras.
Jei prie to pridėsite dar vieną gudrybę – ryžius vėsti paliksite 12 valandų, ryžių molekulių sukibimai suformuos atsparesnius krakmolus, todėl virškinimo enzimams bus sunkiau juos suskaidyti – taip jūsų rankose atsiras tikras lieknėjimo valgant gudrybės įsikūnijimas!
Tyrimo komandos vadovas Sudhair A. James sako, kad „atspariųjų krakmolų koncentracijos didinimas ryžiuose yra naujoviškas būdas spręsti nutukimo problemą“.
Tačiau gydytojai įspėja, kad pašildyti ryžiai didina apsinuodijimo maistu tikimybę. Norint apsiginti nuo bakterijų, rekomenduojama ryžių šaldytuve nepalikti ilgiau nei vienai dienai ir prieš valgant mikrobangėje juos šildyti taip, kad jie būtų labai karšti.
Taip pat nevalia ryžių šildyti daugiau nei vieną kartą. Šiuo metu tyrėjai stengiasi išsiaiškinti, ar ir kiti aliejų tipai turi tokį patį poveikį.