Nesvarbu, ar ryte pirmiausia išgeriate puodelį kavos gerai dienos pradžiai, ar tiesiog mėgaujatės kavos skoniu bei aromatu, kava yra daugiau nei malonaus skonio kofeino dozė.
Nuo demencijos rizikos mažinimo iki ilgaamžiškumo pailginimo – stiprus šio aromatinio gėrimo poveikis yra plačiai aprašytas mokslinių tyrimų dokumentuose. Šie tyrimai vieningai sutarė – norėdami gauti naudos, turite gerti tik juodą kavą.
Kavos su pienu nauda
Vis tik, nauji tyrimai, paskelbti žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ rodo, jog gerti kavą su pienu yra naudinga, rašo express.co.uk.
Tyrime paaiškinama, kad piene esantys baltymai, sumaišyti su kavoje esančiais antioksidantais, sudaro galingą kokteilį, galintį du kartus efektyviau kovoti su uždegimu.
Kai į organizmą patenka bakterijos, virusai ir kitos pašalinės medžiagos, imuninė sistema sureaguoja apsaugai panaudodama baltuosius kraujo kūnelius ir chemines medžiagas.
Ši reakcija apibūdinama kaip uždegimas, kuris taip pat gali atsirasti, kai per daug apkraunate sausgysles ir raumenis. Ir tada į pagalbą ateina kavos pupelės, kuriose gausu antioksidantų.
Kava, kurioje gausu natūralių augalinių junginių, vadinamų polifenoliais, gali padėti sumažinti oksidacinį stresą organizme, kuris sukelia uždegimą. Atsižvelgdama į tai, Kopenhagos universiteto tyrimų grupė ištyrė priešuždegiminį polifenolių ir baltymų derinio poveikį.
Kai kurios ląstelės gavo įvairias dozes polifenolių, kurie reagavo su aminorūgštimi ‒ baltymų statybine medžiaga. Kitos ląstelės gavo tik polifenolius tokiomis pačiomis dozėmis, o kontrolinei grupei nebuvo duota nieko.
Tyrėjų komanda nustatė, kad imuninės ląstelės, apdorotos polifenolių ir aminorūgščių deriniu, buvo dvigubai veiksmingesnės kovojant su uždegimu.
Toliau tęs tiriamąjį darbą
Tyrimui vadovavusi profesorė Marianne Nissen Lund sakė: „Mūsų rezultatai rodo, kad reakcija tarp polifenolių ir baltymų taip pat vyksta kai kuriuose mūsų tirtuose kavos gėrimuose su pienu.
Tiesą sakant, reakcija vyksta taip greitai, kad buvo sunku jos išvengti bet kuriame iš iki šiol tyrinėtų maisto produktų. Šie rezultatai rodo, kad tai gali būti taikoma ir kitiems maisto produktams, kuriuose yra polifenolio ir baltymų derinio“.
Profesorė Nissen Lund pridūrė: „Įsivaizduoju, kad kažkas panašaus atsitiks, pavyzdžiui, mėsos patiekale su daržovėmis ar kokteiliu, jei pridėsite baltymų, pvz., pieno ar jogurto“.
Pramonės ir mokslinių tyrimų bendruomenės šiuo metu siekia į maisto produktus įtraukti reikiamą kiekį polifenolių, nes atrodo, kad žmonės nepajėgia įsisavinti tiek polifenolių.
Dr Nissen Lund sakė: „Tyrimo metu parodėme, kad polifenoliui reaguojant su aminorūgštimi, sustiprėja jo slopinamasis poveikis imuninių ląstelių uždegimui.
Akivaizdžiai galima įsivaizduoti, kad šis kokteilis taip pat gali turėti teigiamą poveikį uždegimui žmonių organizmuose.
Toliau tęsime tiriamąjį darbą, tačiau pirmiausia su gyvūnais. Po to tikimės gauti finansavimą, kuris leistų ištirti poveikį žmonėms“.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!