LRT Televizijos laida „Labas diena, Lietuva“, LRT.lt
Druska – prieskonis, kurį daugelis naudoja norėdami paskaninti maistą. Deja, anot Kauno klinikų šeimos gydytojo dr. Gedimino Urbono, lietuviai yra linkę gerokai viršyti specialistų nustatytas druskos vartojimo rekomendacijas. „Druska – būtinas mineralas, kurio kasdien gauname su maistu. Be abejo, be jos išgyventi negalėtume, nes natris – labai svarbus elementas palaikyti skysčių balansą, ląstelių funkcionavimą organizme“, – pasakoja G. Urbonas. Būtinas druskos kiekis kasdieniai – 0,5–1 gramas per parą. Lietuvos mitybos instituto duomenimis, Lietuvos gyventojai druskos per dieną vidutiniškai suvartoja 8–10 gramų. Gydytojo teigimu, druskos perteklius sąlygoja cirkuliuojančio kraujo kiekio padidėjimą kraujagyslėse, skatina skysčių kaupimąsi organizme, o tai yra viena pagrindinių arterinės hipertenzijos priežasčių. Anot G. Urbono, nuo druskos priklausomybė išsivystyti negali, bet papildomas druskos įdėjimas į maistą – nesveikas įprotis, kurio geriau atsikratyti. Jis rekomenduoja pasistengti neviršyti bent 5 gramų kiekio per parą.