Ką reiškia linksmos ir draugų juoko pilnos vakarienės, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarinių idėjų partneriui Gian Lucai Demarco pasakoti tikrai nereikia. Štai Italijoje, kur gimė ir augo virtuvės šefas, maistas užima išties svarbią vietą: čia vakarienių metu prie bendro stalo susirenka visa šeima ar draugai, kur tokie pasibuvimai tęsiasi valandų valandas ir yra neatsiejama kultūros dalis.
Ant bendro stalo italai įpratę patiekti gausybę gardžių patiekalų, kurių receptai neretai perduodami iš kartos į kartą. Kokia svarbi kultūros dalis yra maistas bei kaip jis gali suartinti, Gian Luca pajuto dar vaikystėje – tąkart išmoktas pamokas ir per ilgus metus virtuvėje nugludintą patirtį jis stengiasi panaudoti kiekvienos vakarienės metu.
„Esu labai laimingas žmogus – turiu puikių draugų, su kuriais itin lengva sukurti smagios vakarienės atmosferą. Pagrindinė mano taisyklė – visų pirmiausia paruošti užkandžius. Puiku, kai dalį jų, pavyzdžiui, sūrius, telieka tik supjaustyti, o norint pasigardžiuoti alyvuogėmis, tereikia jas tik išsirinkti parduotuvėje ir atsukti indą. Visai neseniai teko išbandyti „Well Done Premium“ užkandžius: šviežiu sūriu įdarytas vyšnines paprikas, migdolais ir kitais įdarais pagardintas alyvuoges. Pilni šių produktų stiklainiai yra puikus ir lengvas pasirinkimas norint pasirūpinti gardžiu užkandžių stalu“, – pasakoja virtuvės šefas.
Gian Lucos patarimai „ledams pralaužti“
Gian Lucai antrina „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė. Anot jos, kruopščiai atrinkti „Well Done Premium“ produktai ne veltui Baltijos šalyse esančiose „Maxima“ parduotuvių lentynose pasirodė artėjant didžiosioms žiemos šventėms – juk iki jų liekant vis mažiau laiko, daugėja jaukių susitikimų, kurių metu norisi svečius nustebinti skaniais ir neįprastais patiekalais.
„Šie ribotą laiką prieinami „Well Done Premium“ išskirtiniai produktai puikiai tiks paįvairinti vaišių stalą ir be didesnių pastangų nustebinti artimus žmones. Tokie produktai kaip olandiški sūriai su trumais, užtepėlės su artišokais ar džiovintais pomidorais ir rikota, lėtai virtos ančių kulšelės ir krūtinėlės ar juodasis šokoladas su pagardais neabejotinai jau dabar primins apie didžiąsias metų šventes, sukurs jų laukimo ir jaukią vakaro atmosferą“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Norint suorganizuoti kuo smagesnę vakarienę, Gian Luca Demarco pataria ne tik patiekti išskirtinius įvairiausių skonių užkandžius, bet ir leisti svečiams patiems prisidėti prie pagrindinių patiekalų gaminimo. Taip, anot virtuvės šefo, kuriama dar jaukesnė ir artimesnė atmosfera.
„Gaminti pagrindinį patiekalą pradedu tik sugūžėjus visiems svečiams. Taip jie labiau įsitraukia, vakarienėje įsijungia ir daugiau jutimų – galima kartu gaminti, liesti ingredientus, juos ragauti. Pastebiu, kad taip žmonės daug greičiau atsipalaiduoja, kaipmat dingsta per savaitę susikaupusi įtampa, pagerėja bendravimas“, – patirtimi dalinasi pašnekovas. Jis pateikė ir pora išskirtinių, bet lengvai pagaminamų receptų, kurie neabejotinai nudžiugins ir nustebins namiškius bei svečius.
Džiovintų pomidorų ir ančiuvių tapenada
Kaip sako pats Gian Luca, pabandę šį užkandį tikrai nenusivilsite. Šiam receptui reikės:
- 1 stiklainio „Well Done Premium“ džiovintų pomidorų aliejuje;
- 1 stiklainio „Well Done Premium“ žaliųjų alyvuogių, įdarytų česnaku ir raudonąja paprika;
- 1 vnt. raudonojo svogūno;
- 50 g ančiuvių filė;
- šlakelio alyvuogių aliejaus (kepimui);
- mėgstamos duonelės ar krekerių (patiekimui).
Gaminimas. Svogūną supjaustykite pusmėnulio forma. Tada keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepkite supjaustytą svogūną bei ančiuvius, kol gauta masė suminkštės ir taps kreminės tekstūros. Kitame inde sumaišykite šią masę, smulkintas alyvuoges ir supjaustytus džiovintus pomidorus. Štai ir viskas! Tepkite ant krekerių ar paskrudintos duonos ir mėgaukitės.
Kakava ir amaretti sausainiais įdaryti persikai
Jums reikės:
- 10 vnt. „Well Done Premium“ nuluptų persikų puselių sirupe;
- 130 g itališkų amaretti sausainių;
- 70 g cukraus;
- 40 g karčiosios kakavos miltelių;
- 40 g saldintos kakavos miltelių;
- 1 kiaušinio;
- nealkoholinio amaretto likerio;
- šiek tiek sviesto.
Gaminimas. Nusausinkite persikų puseles ir sudėkite jas į kepimo indą. Ant dugno įpilkite šiek tiek vandens, kad kepant persikai neišsausėtų. Į smulkintuvą sudėkite amaretti sausainius ir sutrinkite juos, kad šie būtų birūs. Įberkite cukrų, karčiąją ir saldintą kakavą, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Tam, kad įdaras būtų minkštesnis, įpilkite kelis šaukštus nealkoholinio likerio.
Užpildykite persikus paruoštu įdaru, o ant viršaus uždėkite kelis sviesto gabalėlius. Kepkite orkaitėje, neuždengus, įkaitintoje 170 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Šis desertas išliks puikaus skonio, kai bus patiekiamas tiek šiltas, tiek šaltas – mėgaukitės!