1. Naudokite specialias programas
Taurių plovimas rankomis ne tik užima daugiau laiko, tačiau kyla pavojus susižeisti, jei taurė blizginama per stipriai. Tačiau parinkus tinkamą programą indaplovėje galima plauti beveik visus indus, netgi plono stiklo taures.
„Trapių stiklinių indų plovimui ir džiovinimui indaplovėje įdiegtos specialios programos, todėl plaunant taures rekomenduojama naudoti būtent stiklo gaminiams skirtą programą. Tai padės užtikrinti, kad stiklo paviršius plovimo metu bus maksimaliai apsaugotas nuo pažeidimų ar įskilimų, o nešvarumai – kruopščiai pašalinti”, – pasakojo buitinių prietaisų ekspertas Petras Gendvilis.
Ekspertas įspėja, kad taures galima pažeisti tik tuo atveju, jeigu šios pastatytos nestabiliai ir uždarant indaplovės stalčių gali nuvirsti. Taip pat, jei naudojamos netinkamos programos, pavyzdžiui „intensyvi” ar „greita”, kai plaunama pernelyg aukštoje temperatūroje.
2. Plaukite tik žemoje temperatūroje
Ypatingos priežiūros reikalaujančios taurės turėtų būti plaunamos ir džiovinamos ne aukštesnėje kaip 60 laipsnių temperatūroje. Todėl stiklo programa veikia kur kas žemesnėje temperatūroje nei kitos indaplovėje esančios programos.
„Plaunant taures kartu su kitais indais, reikėtų įvertinti jų užterštumą, kadangi žemoje temperatūroje nešvarumus pašalinti yra kur kas sudėtingiau. Taurių nerekomenduojama plauti kartu su keptuvėmis ar puodais, kurių priežiūra reikalauja aukštesnės temperatūros ir intensyvesnio plovimo“, – pastebėjo P. Gendvilis.
Plaudami indus žemesnėje temperatūroje sumažinsite elektros energijos sąnaudas ir tai leis sutaupyti. Taip pat geresniems taurių džiovinimo rezultatams pasiekti buitinių prietaisų ekspertas patarė rinktis programas su ilgesnėmis džiovinimo fazėmis.
3. Taures dėkite į laikiklį
Norint užtikrinti, kad plovimas būtų efektyvus, tiek taures, tiek kitus indus reikėtų dėti taip, kad šie nesiliestų tarpusavyje. Jeigu indaplovėje nėra papildomų stabilių taurių fiksatorių, rekomenduojama naudoti taurių laikiklį. Taip taurės išliks stabilios, bus apsaugotos nuo trinties, vienu metu galėsite saugiai išplauti 8 taures.
„Plovimo metu taurės turėtų būti tvirtai ir stabiliai laikomos. Tai ypač svarbu, nes norint taures kruopščiai išplauti, šios turi būti pasvirusios tam tikru kampu ir nesiliesti viena su kita, – sakė P. Gendvilis.
4. Pašalinkite nešvarumus
Jei taures planuojate plauti vėliau nei įdėjote į indaplovę, būtinai jas praskalaukite pašalindami ant taurių sienelių esančius nešvarumus – lūpų dažus ar gėrimo likučius. Tuo tarpu pridžiuvusius nešvarumus pašalinti bus kur kas sudėtingiau ir gali tekti pakartotinai plauti rankiniu būdu.
„Patogesniam skalavimui rinkitės indaplovėje įdiegtą trumpą ir ekonomišką skalavimo programą, kuri neleis nešvarumams pridžiūti, o plovimo ir džiovinimo procesą galėsite atidėti vėlesniam laikui“, – aiškino P. Gendvilis.
Taip pat kiekvieno plovimo metu rekomenduojama naudoti skalavimo skystį – stiklas bus apsaugotas, o taurės labiau blizgės. Visgi svarbu nepersistengti ir nepripilti per daug skalavimo skysčio, nes tokiu atveju taurės neblizgės – bus matinės.