Svarbiausi kriterijai pasirenkant duoną – tiek ruginę, tiek kvietinę – skonis ir duonos šviežumas: taip mano net 97 proc. apklausoje dalyvavusių mūsų šalies didmiesčių gyventojų. Taip pat svarbu vartojimo patogumas: net 83 proc. respondentų nurodė perkantys jau supjaustytus duonos gaminius.
Duona sudaro sveikos mitybos piramidės pagrindą, nes joje gausu angliavandenių – pagrindinio energijos šaltinio. Pagal tai, iš kokių grūdų miltų iškepta, duona skirstoma į kvietinę ir ruginę. Nustatyta, kad vertingiausių maistinių ir biologinių savybių turi juoda ruginė duona. Ją valgant cukraus kiekis kraujyje didėja lėtai, o tai svarbu sergantiesiems cukriniu diabetu. Tiesa, juodos duonos iš rupių miltų nerekomenduojama valgyti žmonėms, kurių padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergantiems kepenų ir virškinimo trakto ligomis. Be to, pastariesiems geriau rinktis be mielių keptą duoną. Sergantiesiems inkstų nepakankamumu geriau valgyti specialiai kepamą baltyminę duoną, o sergantiesiems cukriniu diabetu – dietinę duoną, kuri yra be druskos, su mažesniu baltymų ir angliavandenių kiekiu.
Ruginė sveikuolių duona
300 g raugo, 2 kg ruginių miltų, 200 g avižinių dribsnių, 200 g linų sėmenų, 100 g sėlenų, 100 g cukraus, 2–3 šaukštai druskos, 1,3 l vandens.
Miltus su visais priedais išmaišykite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Su mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite ir įdėkite raugą. Vėl gerai viską išmaišykite, uždenkite drėgna drobe ir palikite 12 val., kad tešla pakiltų. Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir supilkite tešlą. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val.
Duonos sriuba
2 stiklinės džiovintos duonos, 1 stiklinė aguonų, 0,5 stiklinės cukraus, 0,5–1 l vandens, žiupsnelis vanilinio cukraus.
Aguonas nuplikykite karštu vandeniu, nusausinkite ir du kartus sumalkite mėsmale per tankų sietelį. Jas užpilkite šaltu virintu vandeniu, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, duonos gabalėlius ir viską gerai išmaišykite.
Ruginė duona su vaisiais
0,5 kg rupių ruginių miltų, 0,5 kg kvietinių miltų, 100 g avižinių dribsnių, 100 g kvietinių sėlenų, 180 g cukraus, 2 šaukšteliai druskos, 100 g graikiškų riešutų, 100 g linų sėmenų, 2–3 saujos džiovintų vaisių, 50 g sezamo sėklų, 1 l šilto vandens, 0,25 l raugo.
Sudėkite visus produktus, išskyrus vaisius. Mediniu šaukštu tešlą maišykite apie 15–20 min. Tada suberkite džiovintus nesmulkintus vaisius. Juos pasirinkite savo nuožiūra. Kepimo skardą patepkite aliejumi, pabarstykite sezamų sėklomis. Sudėkite tešlą, viršų irgi pabarstykite sezamų sėklomis. Uždenkite ir palikite kilti šiltoje vietoje 6–8 valandas. Duoną kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val.
Duonos tortas
300 g juodos duonos, 400 g varškės, 100 g sviesto, 4 šaukšteliai medaus, 1 stiklinė obuolių košės, 1 stiklinė cukraus pudros, 1 stiklinė grietinės, cinamonas, imbieras.
Duoną stambiai sutarkuokite. Duonos trupinius pakepinkite svieste, suberkite pusę normos cukraus, cinamoną, tarkuotą imbierą. Grietinę su likusiu cukrumi išplakite iki purumo. Varškę permalkite, sumaišykite su medumi ir su 2/3 plaktos grietinės. Į torto formą viską dėkite sluoksniais: duonos masė, obuolių košė, vėl duonos masė, varškė, duonos masė, plakta grietinė. Atšaldykite.
Tai įdomu
Jei susapnavote duoną...
Sapne matyti daug šviežios duonos reiškia svarbių materialinių, kūniškų ir dvasinių norų išsipildymą. Jei sapnuojate baltą duoną, laukia pasitenkinimas, jei juodą – trūkumai, bėdos. Jei sapne matote daug sudžiūvusios duonos, gresia skurdas ir kančia. Sutrupinta duona yra tarsi perspėjimas, kad jūsų laimei gresia pavojus. Sapne nešti duoną reiškia, kad patirsite nuostolių, o ją raikyti reiškia, kad gresia liga arba neištikimybė. Sapne valgyti supelijusią duoną, reiškia draugišką ir darnią šeimą. Jei moteris sapnuoja, kad valgo duoną, vadinasi, jos laukia liūdesys. Sapne rankose laikyti duonos plutą reiškia artėjančią nelaimę. O jei sapne matote kepamą duoną ar patys ją kepate, vadinasi, ateityje viskas seksis.