Dietistė Jolita Bagdonavičiūtė sako, kad dėmesingai ir atsakingai suplanuotas Velykų valgiaraštis gali būti pirmas žingsnis link sveikesnės mitybos.
„Per šventes mūsų skrandžiai pavargsta. Po jų gali prasidėti virškinimo, apsinuodijimo problemos. Pakeitęs riebius padažus lengvesniais, žmogus geriau jaučiasi, turi daugiau energijos, jam lengviau kontroliuoti svorį“, – tikina J. Bagdonavičiūtė.
Jos teigimu, net toks nedidelis pokytis kaip įprastas majonezas, pakeistas į sveikesnį, maistingesnį, gali ženkliai pagerinti savijautą. Tad planuojantiems švenčių stalą siūlome pasigaminti naujų, labai gardžių padažų, kuriuos galėsite skanauti ramia sąžine. Namuose lengvai paruošiami majonezai iš riešutų, saulėgrąžų sėklų ar linų sėmenų bei gaivus riešutų pesto tikrai praturtins Velykų stalą, tradiciniams patiekalams suteikdami papildomų skonių.
Anakardžių riešutų majonezas
Paruošimo trukmė: 5 minutės Ingredientai: 1 puodelis anakardžių riešutų; 1 nulupta ir supjaustyta citrina be sėklų; 1/4 arbatinio šaukštelio druskos; 2 šaukštai obuolių acto; 1/2 šaukšto garstyčių; 1/2 puodelio vandens; 1 skiltelė česnako.
Riešutus užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite apie valandą. Tuomet nupilkite vandenį, sudėkite riešutus ir visus kitus ingredientus į elektrinį smulkintuvą ir malkite tol, kol pasieksite kreminę majonezo konsistenciją. Tai – labai greitai paruošiamas ir puikaus skonio veganiškas majonezas. Linų sėmenų majonezas Paruošimo trukmė: 5 minutės Ingredientai: 2 šauktai linų sėmenų; 2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių; 1 šaukštas acto arba citrinos sulčių; 1/2 puodelio virinto vandens; 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus; 1 arbatinis šaukštelis cukraus; 1/2 arbatinio šaukštelio druskos.
Paruošimas:
Linų sėmenis sumalkite ir užpilkite karštu vandeniu. Visus ingredientus, išskyrus aliejų bei druską, sudėkite į indelį ir sumalkite, kol gausite tirštą, vientisą masę. Tuomet po truputį pilkite aliejų ir maišykite, o pabaigoje įberkite šiek tiek druskos. Šį majonezą galite pagardinti krapais.
Saulėgrąžų majonezas Paruošimo trukmė: 5 minutės
Ingredientai:
1 stiklinė saulėgrąžų sėklų; 1 skiltelė česnako; 1,5 šaukšto citrinos sulčių; Šiek tiek druskos ir pipirų.
Paruošimas:
Saulėgrąžas užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite per naktį. Į kokteilių plaktuvą sudėkite saulėgrąžų sėklas ir kitus ingredientus, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Pradėję plakti, reguliuokite padažo konsistenciją vis įpildami vandens, kol pasieksite norimą tirštumą.
Šį majonezą maišykite prieš pat patiekdami ant stalo ir gardinkite juo mėgstamus patiekalus. Jis bus tirštas, malonaus česnakinio skonio ir puikiai derės su tradicinėmis daržovių mišrainėmis, salotomis.
Sicilietiškas riešutų pesto
Paruošimas: 10 minučių
Ingredientai: 1/2 puodelio anakardžių riešutų; 1/2 puodelio kedrinių pinijų riešutų; 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus; Sauja baziliko lapų; 1-2 supjaustytos česnako skiltelės; 1-2 šaukštai kietojo sūrio; Šiek tiek citrinos.
Paruošimas: Elektriniu smulkintuvu gerai sutrinkite riešutus, baziliko lapus ir česnaką. Įpilkite aliejaus ir dar kartą viską gerai sutrinkite. Pagardinkite kietuoju sūriu, druska, pipirais ir citrinos sultimis.
Improvizacija itališkojo pesto padažo tema gali tapti originaliu šventinio stalo priedu. Nors jis šiek tiek riebesnis už kitus padažus, vis tiek išlieka gaivus, egzotiškas ir puikiai tinka su tradiciniu Velykų stalo valgiu – virtais kiaušiniais.