Visi oro keleiviai mėgsta niurnėti apie maistą lėktuve. Nesvarbu, ar tai būtų „guminė“ vištiena, ar kartono skonio žuvis ar kitas sunkiai kramtomas patiekalas. Tačiau tyrimai parodė, jog dėl nevykusio maisto salone reikia kalti ne virėją, bet aukštį ir kūno dehidrataciją.
Nustatyta, jog dideliame aukštyje mūsų skonio receptoriai praranda jautrumą dėl žemos santykinės oro drėgmės bei aukšto atmosferos slėgio. Kad sudirgintų gomurį, maistas tokiame aukštyje privalo būti aitresnis.
Lėktuvo meniu planavimas didžiausioms oro linijoms neretai sukelia nemažai rūpesčių. Ypač toms, kurios turi daug nuolatinių verslo klasės skraidytojų bei siekia patenkinti jų skonį.
„Kalbant paprastai, maistas ore privalo būti aštresnis nei ant žemės“, - teigė daug metų šią sritį tyrinėjanti mokslininkė Peter Jones.
„Pavyzdžiui, dauguma oro linijų atstovų naują vyną pirmiausia patys degustuoja ore, o tik po to jį pristato keleiviams. Savybė keisti skonį ypač būdinga raudonajam vynui“, - žurnalistams sakė mokslininkė.
Kai kurios oro bendrovės lėktuve net įsigudrina įrengti sandarią patalpą, imituojančią žemesnį spaudimą ir aukštesnę drėgmę.
Paskutiniai du faktoriai yra atsakingi už skrydžio metu kylančią keleivių dehidrataciją ir troškulį. Todėl nerekomenduojama skrendant krimsti sūrius užkandžius – tai tik dar labiau troškina.
„Skrydžio metu aš patarčiau gerti daug vandens. Tik taip galima neutralizuoti dehidrataciją. Reiktų nepamiršti, kad ji ne tik sukelia troškulį, bet ir sulėtina virškinimą“, - sakė Jones.
Didėjant sveiko maisto paklausai, neatsilikti stengiasi ir oro linijos. Jos keleiviams pradėjo siūlyti daug lengvesnius nei įprasta mėsos ir žuvies patiekalus.
„Skrydis iš vėžių išmuša ne tik organizmo laikrodį, bet ir sujaukia virškinimo procesus. Todėl į kelionę besiruošiantiems žmonėms rekomenduočiau vartoti tik neriebų, greitai virškinamą maistą“, - patirtimi dalijosi britų nutritologė Hannah Theobald.
„Lėktuve keleiviams patartina užsisakinėti tik nekaloringą maistą. O jei alkis vis tiek nepalieka – užkandžiauti obuoliais ir bananais, kurie neapsunkins virškinimo trakto“, - teigė nutritologė.
Geriausias maistas
Paskutiniame rinkos tyrime „Skytrax“ (prestižinius oro linijų apdovanojimus organizuojanti kompanija – balsas.lt) nustatė „geriausiai maitinančias“ oro linijas. Verslo klasėje pirmą vietą užėmė Jungtinių Arabų Emyratų „Etihad Airways“, ekonominėje – pietų korėjiečių „Asiana Airlines“.
„Žmonės dažnai kritikos strėles nukreipia į oro linijų maistą. Tačiau daugiausia jų visgi patiekia aukštos kokybės patiekalus, stengiasi būti lanksčios maitinimo laike ir pasirinkime“, - teigė tyrimui vadovavęs Edward Plaisted.
„Nors aviakompanijų laukia finansiškai sunkūs metai, protingos kompanijos neturėtų karpyti išlaidų maistui. Dabar kaip niekad svarbu išlaikyti nuolatinių keleivių pasitenkinimą ir lojalumą“, - pastebėjimus reiškė ekspertas.