Tiesą sakant, virimo proceso metu ant ryžių gali likti nuodingo arseno pėdsakų, kuris susikaupia ryžiuose jiems augant, rašo thesun.co.uk.
Ši nuodinga medžiaga siejama su širdies ligomis, diabetu, vėžiu ir vystymosi problemomis, jos taip pat yra cheminiuose pesticiduose, kurie naudojami apsaugoti ryžių pasėlius nuo vabzdžių.
Daugelis žmonių manė, kad verdant ryžius arsenas pasišalina, tačiau dabar sveikatos ekspertai tvirtina, kad ryžius reikia virti tam tikru būdu, kad būtų pašalinti nuodai.
O labiausiai paplitęs ryžių virimo būdas – virimas puode, kol išgaruos visas vanduo – nėra pats tinkamiausias, jo metu nuodinga medžiaga niekur nedingsta.
Reikia mirkyti per naktį
Pasak Belfasto Queens universiteto biologijos mokslų profesoriaus Andy Mehargo, ryžius iš tikrųjų reikia mirkyti per naktį.
Tyrėjas pademonstravo saugiausią ryžių virimo būdą BBC programoje „Trust Me, I'm a Doctor“ ir paaiškino, kad labiausiai paplitęs ryžių virimo būdas nėra veiksmingas, norint pašalinti arseną.
Norėdami pašalinti didžiausią įmanomą arseno kiekį, ryžius mirkykite per naktį, o kitą dieną nuplaukite vandeniu.
Tada nusausinkite ryžius ir virkite puode, santykiu penkios dalys vandens ir viena dalis ryžių.
Nustatyta, kad šis gaminimo būdas sumažina arseno kiekį 80 proc., o tai yra labai daug, lyginant su tuo, kiek jo pašalinama verdant populiariuoju būdu.
Kai profesorius virė vieną dalį ryžių su dviem dalimis vandens, nemirkydamas jų per naktį, jis pastebėjo, kad didžioji dalis arseno liko ryžiuose.
Arseno kiekis sumažėjo perpus, kai jis virė vieną dalį ryžių penkiose dalyse vandens ir ryžius nuplovė prieš virimą, tačiau jų nemirkė per naktį.
Tačiau saugiausias būdas virti ryžius yra su penkiomis dalimis vandens, išmirkius ryžius per naktį ir kruopščiai juos nuplovus, nustatė mokslininkas.