Rasa Pekarskienė, LRT Radijo laida „Sveikata“, LRT.lt
Česnakas gydo labai daug ligų ir negalavimų, valo kraują ir sąnarius, gerina medžiagų apykaitą, sako Vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė. „Tibeto ir Kinijos medicinoje česnakas yra profilaktinė priemonė nuo vėžio, nes turi savybę naikinti vėžio užkratus, kurių yra net 38 rūšys“, – teigia ji.
Kadangi žmonės bijo aštraus šio augalo kvapo, K. Vaištarienės patarimu, užvalgius česnako, galima išgerti puodelį kavos ar pakramtyti salierų, petražolių arba krapų lapelių.
Kaip panaikinti česnako kvapą
Česnakas beveik visose kultūrose visais laikais buvo pripažįstamas kaip maistas, prieskonis ir liaudies medicinos priemonė. Pasak Vegetarų draugijos pirmininkės Ksaveros Vaištarienės, česnakas buvo žinomas jau 5 tūkst. metų prieš Kristų. O po pasaulį paplito iš Vakarų Azijos.
K. Vaištarienės žodžiais, dėl eterinio aliejaus alijino, kuris paskui suskyla iki alicino, česnakas pasižymi aštriu skoniu ir aromatu, o ypač tą skonį aštrina 25 sieros organiniai junginiai polisulfidai, „Česnake yra nemažai sieros, todėl jis pasižymi antibakterinėmis, fitoncidinėmis savybėmis. Turi net cukrinių, azotinių ir įvairių kitų medžiagų, vitamino C“, – vardija ji.
Dėl to, pasak pašnekovės, česnako ištrauka galima purkšti augalus ir daržoves (pvz., kopūstus), naikinti pelėsį, beicuoti sėkloms, galima apsipurkšti ir kopūstus.
Taip pat, anot K. Vaištarienė, gera ir česnako cheminė sudėtis. Kitose daržovėse yra maždaug 80 proc. vandens, o česnake – apie 65 proc. vandens ir 35 proc. sausųjų medžiagų. „Taigi česnakas yra veikliųjų medžiagų koncentratas. Tai jo vertę labai pakelia“, – pabrėžia Vegetarų draugijos pirmininkė.
Kadangi žmonės bijo aštraus kvapo, K. Vaištarienė pataria, užvalgius česnako, išgerti kavos puodelį ar pakramtyti salierų, petražolių, krapų lapelių.
Apsaugo nuo daugybės ligų
Kinijos mokslininkai nustatė, kad, vartojant žalią česnaką, galima apsisaugoti nuo plaučių vėžio ir kitų lėtinių sveikatos sutrikimų. Mokslininkai mano, kad česnako nauda sietina su chemine medžiaga alicinu, kuris išlaisvinamas šviežią česnaką sugrūdus ar supjausčius. Manoma, kad alicinas sumažina ne tik uždegimą, bet ir žalą, kurią organizmo ląstelėms sukelia laisvieji radikalai. Šią ataskaitą paskelbė JAV žurnalas, skirtas vėžio prevencijai.
„Senovės graikai česnaką vartojo įkandus gyvatei. O Tibeto ir Kinijos medicinoje česnakas yra profilaktinė priemonė nuo vėžio, – sako K. Vaištarienė. – Jis turi savybę naikinti vėžio užkratus, kurių yra net 38 rūšys.“
Jos teigimu, česnakas gydo labai daug ligų ir negalavimų: kokliušą, trachomą, niežus, nuospaudas, karpas, negyjančias opas, valo kraują ir sąnarius, gerina medžiagų apykaitą, net malšina dantų skausmą.
K. Vaištarienė sako, kad 40 gramų česnako užpylus 100 g degtinės, galima pasidaryti puikios ištraukos, padedančios sergant inkstų ar tulžies akmenlige. Gerti reikia po 10 lašelių 2–3 kartus per dieną pusę valandos prieš valgį.
Kitas Vegetarų draugijos pirmininkės patarimas – sutarkuotą česnaką sumaišyti su sutarkuota imbiero šaknimi ir medumi ir valgyti po šaukštą kasdien.
„Taip pat česnaką ruošiu ir su medumi bei sumaltomis bruknėmis ar spanguolėmis. Spanguolės ir bruknės turi savybių, labai gerai veikiančių šlapimo pūslę, šlapimtakius, inkstus. O vitamino C spanguolėse daugiau negu citrinoje“, – sako K. Vaištarienė.