Senjora Milda iš Miežiškių su nekantrumu laukia, kada galės čiupti į rankas kastuvą ir pirmyn į daržą, tačiau vėjuotas ir šaltas pavasaris kol kas leidžia sukiotis tik po nediduką šiltnamį.
Jei artimiausiu metu, kaip žada sinoptikai, orai sušils ankstyvo derliaus išsiilgusi moteris mėgins pasodinti pomidorus.
Kaip ir nemažai kitų daržininkų mėgėjų, ponia Milda vis rečiau varto sėjos kalendorių, o dažniau žiūri į dangų, stebi orų prognozes. Kas iš to, jei į per šaltą žemę subersi žirnius ar paskubėsi pasodinsi svogūnus, ims sėkla ir nesudygs. Jei pernai buvo per daug drėgmės, tai šiemet viskas vėluoja.
„Pernai tiesiog įbristi negalėjom darže ten. – Paskendo dalis derliaus? – Oi, dalis daržo paskendo“, – pasakoja moteris.
Po žemdirbių turgų į pirmuosius pomidorų daigus besidairančios sodininkės kol kas tik klausinėjasi kainų. Pakalbintos daržininkės dar sako nedrįstančios nieko sodinti. Nors prisipažįsta, kad pomidorais jau seniai apsodintos visos palangės.
Tačiau kol lauko lysvės dar laukia savo eilės, daigų prekeiviai taip pat siūlo tuščiai nešvaistyti laiko ir nelaikyti šiltnamių tuščių.
„Kopūstinių daržovių ir kalafiorų, ir brokolių, ir salotas jau galima sodinti. Labai paprasta, mažą salotą nusiperki, nebereikia jos mėnesį daiginti, pasodini ir už savaitės jau derlius“, – sako prekiautoja daigais Rita Valiukaitė.
O štai čia įvairių daržovių daigus auginančių ūkininkų šiltnamis. Nuo ūgtelėjusių žaliuojančių pomidorų, agurkų, paprikų nerasi laisvos žemės. Dviguba plėvele dengtas šiltnamis daigų augintojai leidžia šitaip drąsiai grūdinti pomidorus. O ir daržininkams pataria nesnausti.
„Mes išstatom ant dirvos 2 savaičių daigelį ir tas daigelis dvi savaites nejudinamas būna, jis į dirvą suleidžia šaknis ir pasiima viską“, – pasakoja daržininkė Vilma Burneikienė.
Daigais prekiaujantys ūkininkai pastebi, kad daržininkauti mėgstantys lietuviai domisi naujovėmis. Neretai sodininkams nebepakanka vos kelių rūšių pomidorų. Šiltnamyje vis daugiau vietos atsiranda juodiems, vyšniniams ar įmantresnių formų pomidorams. Nori ir ryškiaspalvių paprikų. Vis dažniau vietos paliekama ir baklažanams, melionams ar net arbūzams.
Išsamiau žiūrėkite TV3 žinių reportaže.