• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje yra vienas iš pagrindinių širdies ligų rizikos veiksnių. Tačiau mityba gali turėti didelę įtaką jo kontrolei. Pakeitus kai kuriuos maisto produktus sveikesniais, galima sumažinti kenksmingo MTL (mažo tankio lipoproteinų) cholesterolio kiekį, kuris skatina arterijų užsikimšimą ir aterosklerozės vystymąsi.

Padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje yra vienas iš pagrindinių širdies ligų rizikos veiksnių. Tačiau mityba gali turėti didelę įtaką jo kontrolei. Pakeitus kai kuriuos maisto produktus sveikesniais, galima sumažinti kenksmingo MTL (mažo tankio lipoproteinų) cholesterolio kiekį, kuris skatina arterijų užsikimšimą ir aterosklerozės vystymąsi.

REKLAMA

Štai 10 maisto produktų, kurie įtraukti į kasdienę mitybą gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.

Aukštą cholesterolį sumažins šie produktai

1. Avižos

Avižos – tai puikus tirpių skaidulų šaltinis, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Pusryčiams suvalgykite dubenėlį avižinių dribsnių arba avižinių dribsnių pagrindu pagamintų grūdų.

Šis paprastas pasirinkimas suteikia apie 1–2 gramus tirpių skaidulų, kurios padeda sumažinti MTL cholesterolio kiekį. Norėdami dar didesnio efekto, pridėkite vaisių, pavyzdžiui, bananų ar braškių.

REKLAMA
REKLAMA

2. Miežiai ir kiti neskaldyti grūdai

Kaip ir avižos, miežiai bei kiti neskaldyti grūdai yra naudingi širdžiai, nes jie turi daug tirpių skaidulų. Miežiai gali sumažinti MTL cholesterolio kiekį ir sumažinti širdies ligų riziką, todėl verta įtraukti juos į kasdienį racioną, rašo health.harvard.edu.

REKLAMA

3. Pupelės

Pupelės – ne tik puikus skaidulų šaltinis, bet ir labai sotus maistas, todėl jos naudingos ir norintiems kontroliuoti svorį.

Kadangi pupelės virškinamos lėtai, jos padeda ilgiau jaustis sotiems. Pavyzdžiui, pupelės, lęšiai ar juodosios pupelės suteikia gausybę galimybių ruošti skanius ir sveikus patiekalus.

4. Baklažanai

Ši mažai kaloringa daržovė yra geras tirpių skaidulų šaltinis. Baklažanai ne tik mažina cholesterolio kiekį, bet ir puikiai tinka įvairiems sveikiems patiekalams.

REKLAMA
REKLAMA

5. Riešutai

Migdolai, graikiniai riešutai, žemės riešutai ir kiti riešutai yra naudingi širdžiai. Daugybė tyrimų rodo, kad kasdien suvalgant apie 2 uncijas (56 gramus) riešutų, MTL cholesterolio kiekis gali sumažėti apie 5 proc. Be to, riešutai turi daug naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip sveiki riebalai ir antioksidantai, kurie dar labiau stiprina širdies sveikatą.

6. Augaliniai aliejai

Rapsų, saulėgrąžų ir kitų augalinių aliejų naudojimas vietoje sviesto ar kitų sočiųjų riebalų padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Skysti augaliniai aliejai yra geresnis pasirinkimas gaminant maistą, nes jie mažina MTL ir gali padėti išlaikyti sveiką kraujagyslių būklę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Obuoliai, vynuogės, braškės, citrusiniai vaisiai

Šiuose vaisiuose gausu pektino – tirpių skaidulų rūšies, kuri padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Reguliariai valgant obuolius, vynuoges, braškes ar citrusinius vaisius, galima sumažinti MTL cholesterolio kiekį ir kartu praturtinti organizmą vitaminais bei antioksidantais.

8. Sojos produktai

Sojos pupelės ir jų produktai, tokie kaip tofu ar sojų pienas, gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį. Tyrimai rodo, kad per dieną suvartojant 25 gramus sojų baltymų, MTL cholesterolio kiekis gali sumažėti 5–6 proc.

REKLAMA

10. Riebios žuvys

Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, sardinės ar skumbrės, yra gausios omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje ir apsaugo širdį nuo ritmo sutrikimų. Du ar tris kartus per savaitę valgant riebios žuvies galima sumažinti MTL cholesterolio kiekį, nes žuvis pakeičia sočiųjų riebalų turinčią mėsą, kuri didina cholesterolį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų