„British Heart Foundation“ statistika rodo, kad kas aštuonias minutes nuo koronarinės širdies ligos miršta vienas žmogus. Taigi, savo širdies sveikata rūpintis – gyvybiškai svarbu.
Aukštas cholesterolis yra labai paplitusi būklė, kuri padidina infarkto ir širdies ligų tikimybę, todėl itin svarbu to išvengti. Norintiems geros širdies sveikatos ir nepakilusio cholesterolio rekomenduojama valgyti daug vaisių bei daržovių ir mažiau riebaus maisto.
Kas yra aukštas cholesterolis?
Cholesterolis yra tam tikri riebalai, kurie į kraujotaką patenka iš kepenų ir kuris yra reikalingas visoms kūno ląstelėms, gaminančioms hormonus. Tačiau jei kraujotakoje yra per daug cholesterolio, jis pradeda lipti prie arterijų sienelių ir formuoti nuosėdas. Tokios nuosėdos arterijose reiškia, kad jos susiaurėja bei jų sienelės sukietėja, rašo mirror.co.uk
Jei į širdies raumenį kraują varanti arterija visiškai užsikemša, širdis pažeidžiama – tai vadinama infarktu. Lygiai taip pat, jei visiškai užblokuojama į smegenis vedanti arterija, sukeliama žala smegenims ir tai vadinama insultu.
Aukšto cholesterolio simptomai
Aukštas cholesterolis savaime jokių simptomų nesukelia, bet riebalų sankaupos arterijų sienelėse ir jų susiaurėjimas sukelia įvairias ligas, kurių pobūdis priklauso nuo to, kurioje vietoje formuojasi kamštis.
- Angina;
- Ūminis koronarinis sindromas;
- Infarktas, jei paveikiama širdis;
- Insultas ar praeinantysis smegenų išemijos priepuolis (PSIP), jei paveikiamos smegenys;
- Kojų skausmas bei trūkčiojantis skausmas vaikštant, jei paveikiamos periferinės arterijos.
Organizmas gali pasigaminti visą reikiamą cholesterolį ir paprastai kraujotakoje palaiko sveiką jo lygį.
Gerasis cholesterolis (aukšto tankio lipobaltymas, ATL)
ATL cholesterolis yra vadinamas geruoju ar sveikuoju cholesteroliu, nes jis surenka arterijos užsilikusį cholesterolį ir jį perneša į kepenis, kur jis suskaidomas bei pašalinamas iš organizmo. Reguliarus fizinis aktyvumas ir sportas padeda didinti ATL lygį, bet jei tinkama pusiausvyra išsibalansuoja ir padidėja blogojo cholesterolio – žemo tankio lipobaltymo (ŽTL) – lygis.
Taip gali nutikti dėl paveldėtų ligų arba dėl per gausaus sočiųjų gyvulinių riebalų vartojimo – kitaip tariant, tai viršutiniame mitybos trikampio skyrelyje esantys produktai. ŽDL cholesterolis arterijomis keliauja į kitas kūno dalis. ŽDL yra vadinamas bloguoju cholesteroliu, nes limpa prie arterijų sienelių ir jas siaurina.
Prevencija
Jei norite išvengti blogojo cholesterolio, štai ką galima padaryti. Visų pirma, svarbu reguliariai tikrintis kraujospūdžio ir cholesterolio lygį pas gydytoją.
Valgykite daugiau vaisių, daržovių ir pilno grūdo produktų;
Valgykite mažiau riebaus maisto;
Valgykite žuvį du kartus per savaitę – taip pat tinka riebi žuvis;
Jei rūkote, pasistenkite mesti;
Palaikykite sveiką svorį;
Fizinis aktyvumas būtinas bent 30 minučių per dieną, 5 kartus per savaitę;
Vartokite mažiau alkoholio;
Išmokite atsipalaiduoti, atsikratyti streso – skirkite laiko sau.