• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Obuoliai – ne tik skanūs, bet sveikatai naudingi vaisiai, turintys gilias tradicijas Lietuvos sodininkystėje. Anksčiau prie kiekvienos sodybos augo obelų sodai. Keičiantis klimatui ir žmonių skoniui, obelų vietas užima labiau egzotiniai vaisiai, tokie kaip persikai ar abrikosai.

Obuoliai – ne tik skanūs, bet sveikatai naudingi vaisiai, turintys gilias tradicijas Lietuvos sodininkystėje. Anksčiau prie kiekvienos sodybos augo obelų sodai. Keičiantis klimatui ir žmonių skoniui, obelų vietas užima labiau egzotiniai vaisiai, tokie kaip persikai ar abrikosai.

REKLAMA

Vis dėlto obelų veislių tiek daug, kad tikrai galima rasti savo mėgstamiausią. Na, o kokios yra pačios skaniausios obelų veislės ir kaip išsirinkti sau tinkamą, aptarsime šiame straipsnyje.

Kaip išsirinkti sau tinkamą obelų veislę?

Nusprendus pasisodinti obelaitę, yra bent keletas svarbių dalykų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį. Pradedant sodinuko sveikata ir baigiant konkrečios veislės pasirinkimu. Taigi ką svarbu žinoti, kad pasirinkimas atitiktų jūsų poreikius?

Reikėtų apgalvoti, ar norite vasarinės, rudeninės ar žieminės obelų veislės. Skanių veislių yra labai daug tarp bet kurios rūšies obelų. Tačiau reikia žinoti, kad vasariniai obuoliai ne tik sunoksta anksčiau, tačiau jie netinkami ilgam sandėliavimui.

REKLAMA
REKLAMA

Vasarinių veislių obuolius reikia sunaudoti maždaug per mėnesį, rudeniniai išsilaiko apie 3 mėnesius po skynimo, na, o tinkamai sandėliuojami žieminiai obuoliai bus tinkami valgyti iki pat pavasario.

REKLAMA

Taip pat pagalvoti apie sklypo dydį, šalia augančius augalus ir nuspręsti, kokio aukščio bei kokio lajos pločio obelis tiktų labiausiai. Jeigu sklypas nedidelis, geriausia būtų sodinti žemaūges, kolonines obelis, kurios išsiskiria nedideliu ūgiu, tiesia bei labai kompaktiška laja.

Tuo pačiu duoda gausų derlių. Didesniame plote galima rinktis ir aukštaūges, įprastos lajos obelų veisles. Kurios, be to, pavasarį labai dekoratyviai atrodys žydėjimo metu. Ne mažiau svarbu ir skonio pasirinkimas. Idealu, jeigu obels veislę rinktumėtės jau paragavę jos vaisių ir žinodami, kad skonis jums tinka.

REKLAMA
REKLAMA

Juk vieni mėgsta rūgštesnius, sultingesnius obuolius. Kitiems gardesni saldesni ar net labai saldūs obuoliai. Obelis sodinama ne vieniems metams, tad rinktis reikia taip, kad kiekvienas derlius džiugintų ir nekantrautumėte paragauti.

Ypač svarbu įvertinti veislės atsparumą ligoms. Labiausiai grybinei ligai rauplėms. Kuo atsparesnė veislė, tuo ekologiškiau galėsite ją auginti, tuo mažiau prireiks apdorojimo cheminėmis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir galiausiai, obels sodinuką įsigykite tik iš patikimo medelyno. Medelis būtinai turi turėti pasą, kitu atveju galite įsigyti neaišku ką. Žinomi medelynai yra prižiūrimi ir tikrinami Augalininkystės tarnybos, tad galėsite būti tikri, jog įsigijote sveiką, būtent tos veislės sodinuką.

Skaniausios vasarinės obelų veislės

Vasarinės obelų veislės – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori kuo anksčiau mėgautis obuoliais. Jie sunoksta jau liepos pabaigoje – rugpjūčio mėnesį ir tinka vartoti iš karto. Vasariniai obuoliai taip pat tinka sultims spausti, desertams ar vynui gaminti, kompotams virti ar patiekti prie mėsos patiekalų.

REKLAMA

„Oninis“ yra pati ankstyviausia vasarinių obelų veislė. Obuoliai sunoksta jau liepos pradžioje ir dera iki pat rugsėjo. Tai senovinė veislė, puikiai prisitaikiusi augti mūsų klimate, atspari šalčiams bei ligoms. Vaismedis užauga iki 4 m aukščio ir 3 m pločio. Obuoliai ypatingai malonaus saldžiarūgščio skonio, labai sultingi, traškūs.

„Pink Princess“ yra naujiena Lietuvoje. Tai itin įdomios išvaizdos obuolius vedanti veislė. Pats vaismedis užauga iki 4 m aukščio bei 3 m pločio. Veislė atspari šalčiams bei ligoms. Obuoliai sunoksta rugpjūčio mėnesį. Vaisiai vidutinio dydžio, geltonos spalvos su raudonais dryžiais, plona odele. Minkštimas išskirtinis – rausvai rožinės spalvos, labai saldus, sultingas bei aromatingas.

REKLAMA

„Rosette“ dar viena išskirtinius vaisius vedanti veislė. Vaismedis užauga iki 3 m aukščio ir 2 m pločio. Veislė atspari šalčiams ir ligoms. Dera gausiai ir kasmet. Obuoliai sunoksta rugpjūčio mėnesį.

Vaisiai labai gražūs: vidutinio dydžio, visi užauga vienodo dydžio. Odelė vidutinio storumo, tamsiai raudona. Minkštimas išskirtinis savo spalva – raudonos spalvos iki pat šerdies. Perpjovus neruduoja. Obuoliai gaivaus, desertinio skonio, saldūs, traškūs, žemuogių aromato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„President“ yra koloninės veislės obelis. Užauga iki 2 m aukščio ir tik iki 0,5 m pločio. Veislė atspari šalčiui bei ligoms. Gali augti net ir vazone. Dera gausiai ir kasmet. Vaisiai stambūs, šiek tiek suplotos formos. Minkštimas baltas, purus, sultingas, lengvos tekstūros, saldžiarūgščio skonio. Obuolio žievelė žalsva su rausvu šonu.

„Miodek“ taip pat yra kolininė obelis. Užauga iki 2,5 m aukščio ir 0,5 m pločio. Veislė atspari šalčiui, ligoms. Dera gausiai, kasmet. Tinka auginti nedideliame sklype ar netgi vazone. Obuoliai sunoksta rugpjūčio mėnesį. vaisiai vidutinio dydžio, gelsvai žalsva odele. Minkštimas rausvos spalvos, gaivaus, saldžiarūgščio skonio. Sultingi, traškūs ir labai skanūs.

REKLAMA

Skaniausios rudeninės obelų veislės

Rudeninių veislių obuoliai skinami rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo mėnesį. skynimo ir vartojimo laikas įprastai sutampa, kai kurių veislių gali skirtis 5–15 dienų. Rudeniniai obuoliai tinkami laikyti neilgą laiką. Tinkamai sandėliuojami išsilaiko apie 3 mėnesius – maždaug iki Kalėdų.

„Rudenis“ – nauja lietuviška obelų veislė. Veislė atspari šalčiui ir ligoms. Obuoliai sunoksta rugsėjo pirmoje pusėje ir būna tinkami vartoti iki lapkričio. Obuoliai kūgiški, didesni už vidutinius, gelsva odele su raudonais dryželiais. Minkštimas kreminio atspalvio, sultingas, labai skanus.

REKLAMA

„Witos“ yra lenkiška veislė, sukurta šiaurinei Lenkijos daliai, todėl idealia tinkanti auginti ir Lietuvoje. Veislė atspari šalčiams, ligoms. Obuoliai sunoksta pirmoje rugsėjo pusėje ir išsilaiko iki Kalėdų.

Vaisiai įspūdingo dydžio, apvalūs, kiek suploti. Odelė švelni, blizganti. Apie pusę obuolio padengta raudonais susiliejančiais dryželiais. Vaisiai saldžiarūgščio skonio, sultingu, švelniu minkštimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Egzotika“ yra iš tiesų egzotiškos išvaizdos veislė. Išvesta Latvijoje, todėl puikiai tinkanti mūsų klimatui. Vaisiai sunoksta rugsėjo viduryje ir tinkami vartoti išlieka visą rudenį. Obuoliai taisyklingos kūgio formos, ryškiai vyšninės spalvos, švelniai saldžiarūgščio skonio. Minkštimas išsiskiria savo marmuriniu piešiniu, kuris gaunasi raudoniui giliai skverbiantis į obuolio vidų.

„Auksis“ – Lietuvos pasididžiavimas. Tai lietuviška, viena populiariausių rudeninių veislių. Veislė atspari rauplėms ir rudajam puviniui. Obuoliai sunoksta ir turi būti skinami iki rugsėjo vidurio.

REKLAMA

 Vėliau ima kristi nuo medžio, tad svarbu nepavėluoti su skynimu. Išsilaiko iki vasario–sausio mėnesio, o tinkamose saugyklose – net iki pavasario. Obuoliai rūgščiasaldžio vyno skonio, labai sultingi, dideli, gražūs. Minkštimas gelsvas, sultingas.

„Tiina“ – estiška veislė idealiai tinkanti ekologiškam sodui. Visiškai atspari puviniui, rauplėms ir nepaprastai ištverminga žiemą. Obuoliai sunoksta rugsėjo antroje pusėje ir išsilaiko visą rudenį.

REKLAMA

Vaisiai labai skanūs, saldūs, dideli ir labai dideli, pailgi, geltonos auksinės spalvos. Dalis obuolio gali būti padengta rausvais dryželiais, susiliejančiais į vientisą rausvą spalvą.

Skaniausios žieminės obelų veislės

Kadaise žieminiai obuoliai asocijavosi su rūgščiais antaniniais obuoliais. Tačiau dabar jau gausu žieminių desertinių veislių, kurios skoniu nenusileidžia vasarinėms ar rudeninėms veislėms. Rudeninių veislių obuoliai skinami rugsėjo antroje pusėje – spalio mėnesiais ir tinkamai sandėliuojami išsilaiko iki pat pavasario.

REKLAMA
REKLAMA

„Florina“ – Prancūzijoje išvesta veislė, idealiai tinkanti ekologinei sodininkystei. Veislė visiškai atspari rauplėms, vidutiniškai atspari žiemą. Pradeda derėti labai anksti po pasodinimo ir dera kasmet vis gausiau. Nepramečiuoja.

Vaisiai skinami rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje ir išsilaiko net iki birželio mėnesio, o kartais net iki naujo derliaus. Obuoliai geltonai žalia odele, su didesnėje paviršiaus dalyje išsiliejusiu raudoniu. Vaisiai vidutinio dydžio, kriaušinio skonio.

„Šampion“ yra čekiška, labai derlinga veislė. Dera kasmet. Veislė vidutiniškai ištverminga žiemą. Vaisiai sunoksta rugsėjo pabaigoje ir išsilaiko iki kovo–balandžio mėnesių. Obuoliai labai skanūs, kriaušinio skonio. Vidutinio stambumo, raudonais, beveik susiliejančiais dryžiais.

„Ilga“ – latviška veislė, puikiai tinkanti auginti Lietuvos soduose. Vaisiai labai skanūs, saldūs, sultingi, kriaušinio skonio. Didesni už vidutinius ir dideli. Tai desertinių obuolių veislė, vidutiniškai atspari žiemą ir vidutiniškai atspari rauplėms. Obuoliai išsilaiko iki kovo pabaigos ar net gegužės mėnesio.

„Bohemia“ – viena populiariausių žieminių obelų veislių, išvesta Čekijoje. Tai daugeliui žinomos „Rubin“ veislės atmaina, ją pranokstanti derlingumu bei tuo, jog geriau ir ilgiau išsilaiko per žiemą. Veislė vidutiniškai ištverminga žiemą, itin atspari rauplėms ir miltligei.

REKLAMA

Vaisiai sunoksta rugsėjo antroje pusėje ir išsilaiko iki kovo–balandžio mėnesių. Obuoliai labai stambūs, odelė geltona su oranžiniu geltoniu. Minkštimas gelsvas, švelnus, sultingas. Skoniu primena kriaušes.

„Elise“ – olandiška veislė, vidutiniškai ištverminga žiemą ir vidutiniškai jautri rauplėms. Obuoliai sunoksta rugsėjo pabaigoje ir išsilaiko iki balandžio–gegužės mėnesių. Vaisiai vidutinio stambumo, kūgio formos. Odelė geltona su visą obuolį apimančiu raudoniu. Labai skanūs, sultingi, saldžiarūgščiai.

Vien Lietuvoje yra daugiau nei 1000 obelų veislių. Kiek jų išvesta visame pasaulyje turbūt neįmanoma net suskaičiuoti. Kasmet atsiranda vis naujų veislių, atsparesnių šalčiams, ligoms, kenkėjams, vedančių vis gausesnį, gražesnį ir kokybiškesnį derlių.

Be abejo, ir obuolių skonis su kiekvienu veislės patobulinimu tik gerėja. Išsirinkti sau tinkamą ir skaniausią obelų veislę bus daug paprasčiau, jei tiksliai žinosite, kokio skonio obuolių norite sulaukti.

Šaltinis: derlingas.lt

Golden delicious, Honey crisp. Islaiko lietuviskas ziemas, labai skanus ir ilgai issilaiko
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų