Sunku sugalvoti tokią vakarienę, kuriai nereikėtų šio visų mėgiamo ir universalaus angliavandenių šaltinio, ir kur geriau jų gauti, jei ne nuosavame sode.
Bulvių derliaus nuėmimas tinkamu momentu yra esminis faktorius norintiems optimalaus skonio ir geriausios bulvių konsistencijos, tačiau ne visos bulvių rūšys turi būti kasamos tuo pačiu metu, rašo express.co.uk
Vėsiam klimatui skirtos bulvių rūšys sodinamos nuo kovo iki gegužės, o pačias ankstyviausias kasti galima jau birželio mėnesį.
Verta žinoti, kokią konkrečiai bulvių rūšį auginate, nes kai kurių jų derliaus gali tekti palaukti net iki spalio. Tikslus derliaus nuėmimo laikas priklauso nuo klimato – kuo šiauriau, tuo bulvės kasamos vėliau, o kuo piečiau – tuo anksčiau.
Pasak Jungtinės Karalystės Karališkosios sodininkystės draugijos, geriausias laikas kasti bulves yra:
- Birželį ir liepą ankstyviausiosioms rūšims
- Liepą ir rugpjūtį ankstyvosioms rūšims
- Nuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vėlyvosioms rūšims
Nors šie laikotarpiai yra dažniausiai rekomenduojami, visuomet prieš kasant bulves reikėtų patikrinti keletą dalykų.
Kaip žinoti, ar jau galima kasti bulves?
Ankstyviausiosios rūšys subręsta prieš ankstyvąsias ir vėlyvąsias. Šios rūšies bulves kasti galima praėjus maždaug 10 savaičių nuo sodinimo, o kai kuriose vietovėse jas sodinti galima jau net vasario pabaigoje.
Nors 10 savaičių yra rekomenduojamas apytikslis laikotarpis ankstyviausiosioms ir ankstyvosioms rūšims, dar rekomenduojama atkreipti dėmesį į keletą esminių požymių, kad bulvės jau subrendusios. Žinovai sako: „Prieš kasant visas ankstyvas bulvių rūšis reikia palaukti, kol išsiskleis žiedai arba nukris pumpurai.
Šakniagumbius kasti galima tada, kai jie pasiekia maždaug vištos kiaušinio dydį“. Pirmąsias bulves geriausia valgyti per vieną ar dvi dienas nuo iškasimo.
Kaip žinoti, ar vėlyvosios bulvės jau subrendusios?
Vėlyvosios bulvės būna didesnės ir joms subręsti prireikia daugiau laiko, nei ankstyvosioms. Čia tikrai reikia kantrybės – būkite pasiruošę laukti 15–20 savaičių nuo pasodinimo. Vėlyvųjų bulvių kasimui ženklų ieškoti reikėtų bulvių augalų lapuose.
Tai galioja tik bulvėms, kurias planuojate laikyti per žiemą, o ne valgyti iškart, todėl svarbu žinoti, kokį kiekį derliaus nuimsite šiais metais.
Pasak Jungtinės Karalystės Karališkosios sodininkystės draugijos, vėlyvųjų bulvių kasti nereikėtų tol, kol jų lapai nepagels. Tik tuomet jas galima nuimti jų stiebus ir lapus. Ir tuomet šakniagumbių dar nerinkite – palaukite maždaug dešimt dienų.
Nurinkus bulves svarbu bent kelioms valandoms palikti jas nudžiūti, prieš kraunant į laikymo per žiemą vietą. Vėlyvosios bulvės geriausiai tinka kepimui orkaitėje ir bulvių košei, kuri tobulai tiks ir prie grilio patiekalų, ir prie sočių rudeniškų patiekalų.