Profesionalus arbatos degustatorius atskleidė klaidas, kurias dažniausiai darome kiekvienas ruošdamas arbatą. Jis taip pat pasidalijo ir patarimais, ką reikėtų daryti kitaip.
Dažnos klaidos
Vieni arbatą skanina cukrumi, o kiti pienu. Dar kiti ją daro itin stiprią, o kiti arbatos maišelį stengiasi ištraukti vos tik vandeniui spėjus pritraukti arbatos žoleles, rašoma thesun.co.uk.
Visgi, Jake‘as McMullon‘as sako, kad retas žmogus žino, jog ruošiant arbatą vertėtų ją uždengti, kol ši stingsta.
„Taip išlaikoma daugiau šilumos ir palaikoma pastovi temperatūra, todėl arbatos lapeliai gali atskleisti savo skirtingus skonius“, – pataria specialistas.
Pasak jo, dažnai žmonės arbatos maišelius ar laisvai įberiamas arbatžoles laiko užplikytas ilgiau nei reikėtų. Štai juodąją arbatą Jake‘as rekomenduoja mirkti 4 minutes, kad gėrimas įgautų tobulą skonį. Per ilgai plikoma juodoji arbata gali palikti nemalonų kartumo skonį.
Be to, idealiam arbatos paruošimui įtakos turi ir karšto vandens temperatūra. Anot specialisto, optimali temperatūra tobulam užvirinimui paprastai yra 95-98 laipsniai.
Ar galima į arbatą pilti pieno?
Pienas, pilamas į arbatą – gana prieštaringa tema, turinti begalę skirtingų nuomonių. Visgi, vieno teisingo atsakymo nėra.
Pasak specialisto, tiek nenugriebtas, tiek pusiau nugriebtas pienas gali būti geras pasirinkimas, jeigu norite, kad jūsų arbata įgautų kreminės tekstūros, būtų sodri:
„Galite pastebėti, kad nugriebtas ir neriebus pienas yra per daug vandeningas, todėl jis nesuteiks šilko glotnumo tekstūros. Taip pat mažai tikėtina, kad jis padės subalansuoti taninų kartumą.
Geriausiai pienu ar saldikliai yra skaninti juodąją arbatą, nes ji paprastai yra kur kas stipresnė ir drąsesnio skonio.“
Tačiau Jake‘as nerekomenduoja arbatos skaninti augaliniu pienu, pavyzdžiui, sojų, mat kitu atveju arbata tiesiog „suskils“. Kad taip nenutiktų, tokį pieną prieš tai reikėtų pašildyti.
Be to, skaninant arbatą pienu, pirmiausiai reikėtų užplikyti arbatą ir tik tuomet pilti pieną, o ne atvirkščiai. Skaniam arbatos paruošimui, pasirodo, svarbus ir puodelis, iš kurio gersite gėrimą:
„Svarbiausia dalis – pasirinkti tinkamą puoduko tipą, kad jis sulaikytų šilumą, tuo pat metu nepakenkdamas skoniui.
Storesni puodeliai ilgiau išlaikys šilumą, o plonesni – greičiau ją praras. Prieš plikydami arbatą, puodelį pašildykite po karštu vandeniu.“