Tradiciškai, Lietuvoje populiariausios pomidorų, brokolių bei bulvių trintos sriubos. Šį kartą maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo išbandyti ir atrasti naujus skonius – moliūgų ir obuolių sriubą, kreminę morkų sriubą su čili prieskoniu bei aštrią sriubą iš lietuviškų daržo gėrybių.
Aštri sriuba vėsiems rudens vakarams
Greitai išverdama ir lengvai paruošiama sriuba iš lietuviško daržo gėrybių, ypatingai patiks aštraus maisto gerbėjams. Sriuboje gausu daržovių, ji tiršta ir soti – puikiai tinkanti ir kaip pagrindinis patiekalas.
„Smulkiai supjaustykite 1 didelį svogūną, 3 skilteles česnako ir 1 čili pipirą. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite susmulkintas daržoves, kumino miltelius bei kelis lapelius šviežio raudonėlio ir baziliko – pakepkite, kol parusvės. 5 šviežius pomidorus, 2 nedideles cukinijas bei 1 raudonąją paprika supjaustykite didesniais kubeliais ir suberkite į puodą.
Paruoštą mišinį sumaišykite su stikline virtų raudonųjų pupelių bei šviežių išgvildentų kukurūzų. Į puodą su daržovėmis įpilkite apie 200 ml vandens ir virkite apie 20 minučių ant vidutinės ugnies. Išvirusią sriubą sutrinkite ir patiekite su kukurūzų traškučiais“, – pataria maisto ekspertė.
Neatrastas derinys: moliūgų ir obuolių sriuba
Moliūgai ir obuoliai – šis skonių derinys, kartu su imbieru bei raudonojo kario milteliais, gali išjudinti visus skonio receptorius. Maisto ekspertė pažymi, kad obuoliai suteikia sriubai gaivumo, ji nesigauna tokia saldi kaip įprasta moliūgų sriuba.
„Išvalykite sėklytes ir nulupkite vieną nedidelį moliūgą – supjaustykite jį nedideliais kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną, 2 skilteles česnako bei 2 didelius obuolius ir viską pakepkite su porą šaukštų kokosų aliejaus. Į didelį puodą supilkite 2 stiklines vištienos sultinio, suberkite daržoves, 1 šaukštelį raudonojo kario miltelių, kumino bei imbiero miltelių.
Sriubą virkite apie 40 minučių, tuomet sutrinkite viską iki vientisos masės ir prieš patiekiant apibarstykite kedro riešutais“, – rekomenduoja A. Rasmussen.
Kreminė morkų sriuba su čili prieskoniu
Morkos yra pripažįstamos kaip vienos iš gausiausiai naudingųjų medžiagų turinčių daržovių. Net termiškai jas apdorojus, šios daržovės nepraranda savo naudingųjų savybių, todėl kulinarė siūlo išbandyti itin skanią bei sveiką morkų sriubą su tobulai šiai sriubai tinkančiu čili prieskoniu.
„Sutarkuokite 2 nedideles ropes bei 8 vidutinio dydžio morkas, smulkiai supjaustykite kelis saliero stiebus, 4 skilteles česnako, 1 raudonąjį svogūną ir 4 vidutinio dydžio pomidorus. Į didelį puodą supilkite 2 puodelius vandens, suberkite pasiruoštas daržoves, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir čili pipiro miltelių – virkite apie 30 minučių. Išvirusią sriubą sutrinkite, ir prieš patiekiant apibarstykite tarkuotu sūriu”, – receptu dalinasi „IKI“ kulinarė.