Kaip teigia mitybos specialistai, libido pagyvinti galima pasirinkus tinkamus pusryčių patiekalus. Svarbiausia atkreipti dėmesį į tai ar juose yra daug vitamino D.
Tyrimai rodo, kad vis daugiau žmonių diagnozuojamas vitamino D trūkumas. Ši maistinė medžiaga moteryse sumažina hormono estrogeno, o vyruose hormono testosterono lygį. Manoma, jog kas penktam žmogui trūksta šio itin reikalingo vitamino.
Londone esančios „Healthspan Nutrition“ klinikos įkūrėjas Robas Hobsonas pusryčiams rekomenduoja rinktis gybus, sausus pusryčių dribsnius, skumbrę ir kiaušinius, kadangi šiuose produktuose aptinkama daugiausia vitamino D.
„Visuomet sakau, kad svarbiausia yra tinkama mityba ir visų reikalingų maistinių medžiagų vartojimas, tačiau vitamino D iš maisto gauti yra pakankamai sudėtinga.
Jo aptinkama tik keliuose gaminiuose. Daugiausia vitamino D randama riebioje žuvyje, labai mažai jo yra kiaušiniuose ir grybuose bei vitaminizuotuose maisto produktuose, tokiuose kaip sausi pusryčių dribsniai ir margarino užtepėlės.
Naujausių tyrimų duomenimis, britai gyvena beveik kaip kurmiai. Žiemos mėnesiais per savaitę gryname ore ar po saule jie praleidžia mažiau nei 10 valandų.
Kadangi šio svarbaus ir lytinį potraukį skatinančio vitamino vien tik iš maisto produktų ir saulės gauti yra sudėtinga, dažnai rekomenduojame vartoti vitamino D maisto papildus“, - teigė jis.
Toliau skaitydami sužinosite, kokie vitamino D savo sudėtyje turintys maisto produktai yra naudingi žmonėms ir jų sveikatai.
Riebi žuvis, skumbrė
Jau ilgą laiką teigiama, kad riebioje žuvyje, pavyzdžiui, skumbrėje yra mums taip reikalingo vitamino D. Tačiau svarbu atminti, kad tai, kaip auginama žuvis, gali turėti įtakos ir vitamino D kiekiui. Žuvų ūkiuose augintoje lašišoje aptikta tik 25% viso vitamino D kiekio, nei jo yra laisvėje augusioje žuvyje.
Vitaminizuoti sausi pusryčių dribsniai
Į kai kuriuos populiarius sausų pusryčių dribsnius gamintojai deda papildomą kiekį vitamino D. Šios maistinės medžiagos kiekį galima padidinti dribsnius valgant su vitaminizuotu pienu ar stikline apelsinų sulčių.
Laisvėje augintų vištų kiaušiniai
Žinoma, kad didžioji dalis kiaušinyje esančių baltymų aptinkami kiaušinio baltyme, tačiau vitaminai ir kiti mineralai slepiasi jo trynyje.
Svarbu žinoti, jog laisvėje augintų ir saulės šviesą mačiusių vištų kiaušiniuose aptinkamai beveik trigubai daugiau vitamino D, todėl, norėdami pasirūpinti savo sveikata ir sustiprinti lytinį potraukį, rinkitės tik tokiomis sąlygomis augintų vištų pagamintą produkciją.
Grybai
Neskaitant vitaminizuotų grybų, šios natūraliai augančios miško gėrybės yra vienintelis augalinės kilmės produktas, kuriame yra nemažai vitamino D.
Tačiau reikėtų atminti, kad grybuose esantis vitaminas D skiriasi nuo to, kuris randamas gyvulinės kilmės maisto produktuose, be to, teigiama, jog šios rūšies vitaminas didina kraujospūdį ir nėra toks efektyvus.
Nepaisant to, kaip siūlo Penn State universiteto mokslininkai, ant saulės apšviestos palangės padėjus parduotuvėje pirktus grybus galima padidinti juose esančio vitamino D kiekį.