Ant lietuvių stalo vis dažniau garuoja kinų, japonų, tailandiečių, meksikiečių, marokiečių ir kitų šalių virtuvių patiekalai.
Dėl augančio susidomėjimo, parduotuvių lentynose galima rasti vis daugiau skirtingų šalių patiekalams skirtų produktų ir išmėginti naujus receptus.
Naujus patiekalų skonius lietuviai išbando ne tik restoranuose ar užkandinėse, bet vis dažniau įvairių patiekalų receptus išmėgina ir namuose. Vien per mėnesįpirkėjai įsigyja apie 150 tūkst. skirtingų įvairių šalių virtuvių patiekalams naudojamų ingredientų, o kiekvienais metais susidomėjimas ūgteli dešimtadaliu.
„Pastebime, kad vis labiau populiarėja Meksikos, Japonijos, Indijos, Kinijos, Tailando virtuvių produktai, prieskoniai ir padažai.
Mums svarbu, kad pirkėjai mūsų parduotuvėse visada rastų tai, ko ieško, todėl vien praėjusiais metais šių etninių virtuvių prekių pasirinkimą padidinome trečdaliu, o šįmet jį papildė dar 38 nauji produktai“, – atskleidžia Vilma Drulienė, „Maximos“ pirkimų departamento direktorė.
Iš egzotiškų kraštų patiekalų ingredientų lietuviai labiausiai pamėgo meksikietiškas tortilijas, kurias didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse gali rinktis net iš 19 rūšių ir pagardinti dešimtimis skirtingų padažų ir prieskonių mišinių.
Tailando virtuvės mėgėjai įvairiausiems receptams gali rasti skirtingas makaronų rūšis: ryžių, kiaušinių, pupelių, stikliniai, ramen ir kt., o pikantiškų, aštriai saldžių ir rūgščiai karčių šios šalies patiekalų įvairovę atskleisti taip pat padės konservuoti sojos daigai, kokosų pienas, ryžių lapai ir net 62 skirtingi padažai.
Marokiečių patiekalai – tokie pat kontrastingi, kaip ir ši šalis. Dideliu prieskonių ir žolelių kiekiu gardinamas maistas yra ypač aromatingas, jame vienu metu juntamas ir saldumas, ir sūrumas, ir aštrumas. Kuskusas, jau paruoštas falafeliams skirtas mišinys, iš sezamų gaminama „Tahini“ pasta, tradicinis „Harissa“ aitriųjų paprikų padažas – tai Maroko šefų burtažodžiai, kuriuos savo virtuvėje gali išmėginti ir lietuviai.
Skonis, kvapas, spalva ir forma – keturios pagrindinės taisyklės, kuriomis vadovaujasi kinų kulinarai. Ir nors šioje šalyje vyrauja bent keliolika skirtingų maisto gamybos tradicijų, visos jos turi vieną bendrą bruožą: ruošiant valgį naudojama viskas, ką duoda gamta.
Subtilius skonius ir kvapus iš Kinijos atgaivins konservuoti bambukų ūgliai, pupelių daigai, įvairūs makaronai, baltieji, juodieji ir džiovinti grybai, taip pat austrių, sojos, juodųjų pupelių padažai ir marinatai.
Tolimųjų Rytų virtuvei priskiriami ir japonų patiekalai, kurie išsiskiria jūros produktų gausa ir išraiškingais prieskoniais bei padažais.
Sušių gamyba namuose – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir susitikimo su draugais pramoga. Jiems skirti įvairiausi ingredientai, nuo dumblių lapų, marinuoto imbiero, vasabių pastos iki sojų padažo, įvairiausių ryžių, krienų ir prieskonių.
Tačiau norint atskleisti Japonijos virtuvės paslaptis vien sušiais apsiriboti neverta: „Panko“ džiūvėsiai, ryžių miltai, tofu sojų pupelių varškė, „Teriyaki“ ir įvairūs kiti padažai bei makaronai padės atskleisti dar neragautą skonį.
„Keliaudami po kitas šalis lietuviai atranda naujus, dar neragautus patiekalus, o grįžę į namus jų nori pasigaminti patys, pavaišinti giminaičius ar draugus.
Tai puiki proga prisiminti egzotiškus receptus, išbandyti naujus ir pasinaudoti specialiais pasiūlymais Tailando, Meksikos, Indijos, Japonijos ir kitų šalių produktams, kuriuos mūsų parduotuvėse galima rasti iki lapkričio 8 dienos“, – dalijasi V. Drulienė.
Siūlome išbandyti keletą receptų, kurie jus nukels į Tailandą, Indiją ir Meksiką.
Indija. Ant grotelių kepta vištiena TANDOORI
Jums reikės: • 3 didelių viščiukų šlaunelių be kaulų ir odos • 2 šaukštų citrinos sulčių • 1 stiklinės natūralaus jogurto • 1 šaukšto smulkintų česnakų • 1 šaukšto tarkuoto imbiero • 4 šaukštelių TANDOORI prieskonių mišinio • 1/3 šaukštelio druskos • 1/3 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų • lydyto sviesto ar alyvuogių aliejaus • roti duonos papločių
Gaminimas: vištieną supjaustome stambiais gabalėliais, apšlakstome citrinos sultimis ir paliekame pastovėti. Dideliame dubenyje sumaišome jogurtą su česnakais, imbieru, TANDOORI prieskoniais, druska ir pipirais. Į paruoštą marinatą dedame vištieną ir marinuojame 1–2 val. Suveriame mėsą ant iešmelių, aptepame lydytu sviestu arba aliejumi ir apkepame ant grotelių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių iš kiekvienos pusės. Kol mėsa kepa, keptuvėje pašildome roti duonos papločius. Patiekiame su medaus ir aitriųjų paprikų padažu ar mangų čatniu. Skanaus!
Tailandas. Makaronai su vištiena PAD THAI
Jums reikės: • 1 pak. padažo PAD THAI • 125 g ryžių makaronų • 400 g vištienos filė • 2 šaukštų aliejaus • 300 g smulkiai supjaustyto kopūsto • 1 nedidelės morkos • 1 kiaušinio • 100 g susmulkintų žemės riešutų
Gaminimas: išverdame makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Supjaustome vištienos filė juostelėmis ir apkepame įkaitintoje keptuvėje. Sudedame kopūstus bei šiaudeliais supjaustytas morkas ir kepame 1–2 minutes labai karštoje gilioje keptuvėje. Padarome keptuvėje vietos ir maišydami iškepame suplaktą kiaušinį. Stambiai supjaustome makaronus ir sudedame prie daržovių bei mėsos, įpilame padažo PAD THAI ir greitai maišydami pakaitiname. Sudedame susmulkintus žemės riešutus ir išmaišę patiekiame. Papuošiame žaliosios citrinos skiltelėmis ir kalendromis. Skanaus!
Meksika. Takai su malta jautiena Jums reikės: • 200 g jautienos faršo • 1 valg. š. sviesto • 1 svogūno • takų prieskonių mišinio • 6 kukurūzų geldelių • pomidorų • lapinių salotų • avokadų padažo (gvakamolės)
Gaminimas: keptuvėje ant sviesto apkepame susmulkintą svogūną ir jautienos faršą, pagardiname prieskoniais. Pašildome kukurūzų geldeles pagal instrukcijas ant pakuotės. Pripildome jas dar šilto faršo, papuošiame susmulkintais pomidorais, salotomis ir šaukšteliu avokadų gvakamolės. Skanaus!